Isabella Lövin talade om kvinnoförtryck, förändring, klimaträttvisa och småföretagande under sitt tal på Järvaveckan under onsdagskvällen.

När Isabella Lövin höll tal första dagen på Järvaveckan inledde hon med att prata om kvinnoförtryck. Att även om vi i Sverige i år har haft kvinnlig rösträtt i 100 år, innebär det inte att alla kvinnors mänskliga rättigheter respekteras runtom i världen. Hon nämnde bland annat könsstympning och hedersförtryck.

– Kampen är inte över förrän varje flicka och kvinna har sina självklara mänskliga rättigheter.

Hon fortsatte med att prata om aborträtten som ifrågasätts inte bara i USA, utan även inom EU och i Sverige. Om reklam som sätter agendan för skönhetsideal och som på så sätt skadar kvinnor.

– Kvinnor och flickor ska alltid vara missnöjda med sitt utseende, det är själva affärsidén.

Isabella Lövin pratade också om förändring och hur nödvändigt det är. Att det redan under dessa 100 år globalt skett många världsomvälvande förändringar i en väldigt snabb takt.

– Ändå verkar inte de flesta räkna med att världen skulle kunna vara radikalt annorlunda om tio år.

Hon menar att det är nu det gäller att ta viktiga beslut vad gäller klimatet, att förändring står framför oss och att vi måste inse att allt inte kommer att förbli som det var förut.

– Klimaträttvisa för vår planet måste bli en självklar del i politiken. Många vill inte prata om förändring, men vi får inte låta oss endast styras av marknadskrafterna.

– Världen måste kollektivt agera här och nu. Vi har ingen tid att förlora.

Isabella Lövin hann även med att prata om sysselsättning och småföretagande.

– Just nu har Sverige den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat någonsin uppmätt. Sedan år 2014 har 350 000 fler människor i Sverige ett jobb att gå till.

– Av alla dessa människor är två av tre födda någon annanstans – det är bra.

Hon fortsatte med att framhålla att arbetsmarknaden har förändrats och att politiken måste därmed också förändras.

– För inte så länge sedan var de tunga industrierna de främsta arbetsplatserna, men numera ser vi allt fler jobba inom tjänstesektorn. Vi ser småföretag som utvecklas och blomstrar – inte minst här ute i Järva där småföretagen är viktiga.

Isabella Lövin påpekade att Miljöpartiet är ett företagarvänligt parti. Att tack vare Miljöpartiet är det idag billigare för småföretagare att anställa sin första medarbetare.

Hon avslutade med hopp om förändring och frågade om vilken värld, vilket Sverige och vilket Järva vi vill ha om hundra år från nu. 

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Misstänkt mord i Tensta – man hittades död utomhus

Vid sex-tiden påträffades en man död i Tensta. Polisen ska ha fått larm redan under natten om en misstänkt skottlossning på mordplatsen, men inte hittat någon skottskadad person. 

”Vi reserverar oss mot förslaget att sälja ut”

Kadir Kasirga, S, är vice ordförande i SISAB, som fattar beslut om Tensta träffs och Tensta gymnasiums framtid. – Beslutet är inte fattat än, inriktningsbeslutet tas den 27 april. Vi kommer reservera oss mot förslaget.

Så påverkas biblioteken av corona

Biblioteken i Järva bedöms vara samhällsviktiga och har därför öppet, om än med minskade öppettider. Alla aktiviteter som läxhjälp, lovaktiviteter och författarbesök har ställts in, men det går fortfarande bra att låna böcker. Dessutom finns digitala medier, hemleverans av böcker och boktips på Facebook.

”Vi på Helio vill vara en hub för kreativa möten”

Denna vecka sitter Nyhetsbyrån Järva på Helio kontorshotell i Kista. Här i den stora loungen hittar ni oss. – Men kontorshotell låter lite tråkigt, så vi brukar kalla det co-working och kontorslösningar, säger Aysha Jones, som är platschef på Helio Kista.