Idag inleddes rättegången mot den tidigare styrelsen i Al-Azharstiftelsen i Stockholms tingsrätt. Hela första dagen ägnade åklagare Lisa Hermanrud åt att föredra åtalspunkterna.

I åklagarens sakframställan framkom en lång rad oegentligheter och oklarheter i bokföringen. Huvudanklagelsen handlar om att tio miljoner kronor har överförts från Al-Azharstiftelsen till flera företag, som ingår i det åklagaren kallade för ”Amans företagsgrupp”. 

 – Det är ett brott mot skolans ändamål, att använda kommunala medel till annat än skolverksamhet, sade Lisa Hermanrud.

Bristfälliga verifikationer och felaktig bokföring

Det handlade även om allt från ”bristfälliga verifikationer och felaktig bokföring”, en såld tomträtt där inte hela köpesumman hade redovisats till för sen inbetalning av sociala avgifter. Enligt åklagaren var det grova brott eftersom det handlade om ”betydande belopp och hade skett systematiskt.”

Flest åtalspunkter riktas mot den förre ordföranden i Al-Azharstiftelsen, Bashir Aman Ali. Under första dagen i rättegångsförhandlingarna svarade hans försvarsadvokat att hans klient ”förnekar gärningen och bestrider ansvar”. Ungefär samma svar gav alla närvarande försvarsadvokater. De menade att de åtalade endast agerat för styrelsens bästa, utan egen vinning och utan uppsåt. Försvarsadvokaternas sakframställan kommer senare under rättegången.

Närvarande vid rättegången, som hölls i sal 37, var sex av de sju åtalade. Den sjunde befann sig utomlands, men enligt hennes advokat skulle hon ansluta till rättegången så fort som möjligt.

”Han verkar utvilad”

Bashir Aman Ali, den enda av de sju som fortfarande sitter häktad, fördes in i rättegångssalen iförd handfängsel. Han var klädd i privata kläder och såg ut att glädjas åt att familj och vänner närvarade. ”Han verkar utvilad”, som en av hans vänner konstaterade.

Det var i november förra året som de, alla med koppling till Al-Azharstiftelsen, greps. Strax före jul släpptes alla fria i väntan på rättegång, utom Bashir Aman Ali, som snart suttit sex månader i häktet. Och i april åtalades de alla för grova ekobrott.

Rättegången väntas pågå fram till den 14 juni.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Krångligt att ringa och boka tid för vaccination

Nu har Region Stockholm (äntligen) infört en möjlighet att ringa och boka tid till vaccination mot covid-19, för alla som inte har mobilt bank-id. Men ingen ska tro att det bara är att ringa ett vanligt nummer. Nej, här kommer en kort instruktion.

Många utan biljett när SL kontrollerar

Trots att SL gjorde mer än fem gånger fler biljettkontroller i augusti 2019 än i augusti 2020 är det fler som åker fast i år. Buss 179 är en av de linjer som ofta kontrolleras, och många järvabor saknar biljett.

Ebba Busch Thor tror på ”connecting people”

När Ebba Busch Thor kom till Järvaveckan talade hon inte om bristen på ”kristna värderingar i förorten”, som hon gjorde nyligen. Nu lät det annorlunda.  – För oss kristdemokrater är inte samhällsklass eller vilken del av världen du kommer ifrån det viktigaste.

Raija Ikonen blev årets rektor

Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta, har utsetts till årets rektor i Stockholms stad. Hon hyllas av juryn för ”ett exceptionellt engagemang för elever, personal och hela närområdet”.