Mårten Westberg

Jag läser om översvämningar i Tyskland och Belgien, men något annat känns som en knytnäve i magen. En rapport visar att om utsläppen av koldioxid fortsätter så är stora delar av Afrika och mellanöstern snart lika heta som Sahara är idag.
Det är inte OK.

Jag känner många som inte kommer kunna bo kvar. Alla i Järva känner många som kommer bli klimatflyktingar. Är det något vi kan leva med? 

Jag slutade flyga på semesterresor 2004. Om jag flyger till Turkiet för att bada så är det 400 kilo koldioxid rätt ut i atmosfären. Att isbjörnarna utrotas är inte det värsta för. Värre är att två miljarder människor inte kan bo kvar där de bor idag.

Jag äter inte kött och jag har ingen bil

Jag äter inte kött och jag har ingen bil. Jag går eller cyklar till allt som är inom tre mil. När jag behöver bil så väljer jag en elbil.  Ändå kommer jag inte under 1,6 ton koldioxid per år. Det året jag flög till Somaliland hamnade jag direkt på 2,2 ton. Åt helvete för mycket! 

Mina socialdemokratiska vänner säger att de rika ska stå för de minskade koldioxid-utsläppen. Det är sympatiskt, och den ende jag kände som flög privatjet har slutat göra det för klimatets skull. Men det räcker inte. Det finns inte tillräckligt många rika för att de ska kunna rädda planeten.  Egentligen måste vi alla under ett ton utsläpp per år. Då får jag inte ens värma min lägenhet i vinter. 

Klimat-kompensation är fint, men det är ett lager fin färg på en ruttnande vägg

Klimat-kompensation är fint, men det är ett lager fin färg på en ruttnande vägg. All forskning visar att det är utsläppen som måste ner. 

Hur tänker du? Hur mycket koldioxid tål ditt samvete?

Räkna gärna på dina koldioxid-utsläpp och prata om ditt resultat med barnen. Det är ju de som ska leva i den här världen.

Climatehero.se är en enkel snurra för att räkna fram ert värde.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inkluderande skönhet och mode, men på vems villkor?

Nyligen blev jag intervjuad av en av landets främsta skönhetsprofiler, en kvinna som både äger en egen makeupskola och ett känt sminkmärke. Vi pratade om min uppväxt, min syn på industrin vi båda verkar inom och den enorma avsaknaden av förebilder. Ledorden blev rasism och exkludering, för även om mycket har gjorts för att öka mångfalden är det inte tillräckligt.

Mer solidaritet, inte fler batonger

Mitt 2018 hade kunnat sluta väldigt tråkigt. På vägen till nyårsfirandet glömde…

”Bror, hämta ett gram!”

En kväll kommer jag ut från tunnelbanan i Rinkeby. Vid spärren ser jag några ordningsvakter. De står och tittar på när alla som passerar spärrarna använder sina SL-kort. 

Varför går nättrollen fria?

2020 var det året hela världen skrek ikapp, ”black lives matter, black lives matter”. Även i Sverige skrek vi, digitalt och på gator lovades det att svarta liv räknas och vi köpte ropen. Vi bokstavligen köpte mellanmjölken trots att vi visste att kon bar på en fruktansvärd sjukdom. Strukturell rasism.