Mårten Westberg

Jag läser om översvämningar i Tyskland och Belgien, men något annat känns som en knytnäve i magen. En rapport visar att om utsläppen av koldioxid fortsätter så är stora delar av Afrika och mellanöstern snart lika heta som Sahara är idag.
Det är inte OK.

Jag känner många som inte kommer kunna bo kvar. Alla i Järva känner många som kommer bli klimatflyktingar. Är det något vi kan leva med? 

Jag slutade flyga på semesterresor 2004. Om jag flyger till Turkiet för att bada så är det 400 kilo koldioxid rätt ut i atmosfären. Att isbjörnarna utrotas är inte det värsta för. Värre är att två miljarder människor inte kan bo kvar där de bor idag.

Jag äter inte kött och jag har ingen bil

Jag äter inte kött och jag har ingen bil. Jag går eller cyklar till allt som är inom tre mil. När jag behöver bil så väljer jag en elbil.  Ändå kommer jag inte under 1,6 ton koldioxid per år. Det året jag flög till Somaliland hamnade jag direkt på 2,2 ton. Åt helvete för mycket! 

Mina socialdemokratiska vänner säger att de rika ska stå för de minskade koldioxid-utsläppen. Det är sympatiskt, och den ende jag kände som flög privatjet har slutat göra det för klimatets skull. Men det räcker inte. Det finns inte tillräckligt många rika för att de ska kunna rädda planeten.  Egentligen måste vi alla under ett ton utsläpp per år. Då får jag inte ens värma min lägenhet i vinter. 

Klimat-kompensation är fint, men det är ett lager fin färg på en ruttnande vägg

Klimat-kompensation är fint, men det är ett lager fin färg på en ruttnande vägg. All forskning visar att det är utsläppen som måste ner. 

Hur tänker du? Hur mycket koldioxid tål ditt samvete?

Räkna gärna på dina koldioxid-utsläpp och prata om ditt resultat med barnen. Det är ju de som ska leva i den här världen.

Climatehero.se är en enkel snurra för att räkna fram ert värde.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Barnen undrar när coronan tar slut

”När är corona slut egentligen?” Barnen undrar. Alla undrar och tiden bara går. Vänner får barn, fyller år, gör slut med sin partner och förlorar nära anhöriga utan att det går att träffas och krama varandra. Snart har det gått ett år sedan man sågs på grund av restriktioner.

”Jag vill inte dö i covid-19!”

Till statsminister Stefan Löfven Jag har läst i Expressen den 9 april att patienter över 80 år inte ska få intensivvård (och således kommer att dö) under rådande pandemi. Och om spridningen blir värre kommer även de som är över 70 att offras.

Ingen tänker lämna de gamla för att dö utan vård

Panyotis Hatzipavlis skriver att patienter över 80 år inte ska få intensivvård. Han har lyckligtvis fel. Och om han hade rätt så skulle sjukvården bryta mot svensk lag.

Livet i orten när knoppar brister

Många sörjer nära och kära. Oändligt många fler är djupt oroliga över nära och kära. Det kom inga militärer till orten när det begav sig. Men några av oss undrar varför regeringen inte skickar militären till andra stadsdelar nu när läget är så allvarligt. När folk brister i ansvar.