De boende på Glömmingegränd i Tensta har länge plågats av mögel och dålig ventilation. Sedan februari har flera lägenheter dessutom en fuktskada, som inte har åtgärdats.
 – Jag har blivit sjuk av möglet och hela min familj påverkas.

Ingen av hyresgästerna vill framträda öppet. Men flera boende, i olika portar, talar om dålig lukt, mögel och som en följd därav problem med hälsan. De berättar om bekymmer med astma, allergi och eksem.

Stambyte och renovering pågår i kvarteret och baracker är uppställda på gården. Portuppgång efter portuppgång töms på boende, hyresgästerna flyttar över till barackerna medan själva renoveringen pågår.

Olov Lindgren heter fastighetsbolaget som äger husen. De har 118 bostäder på Glömmingegränd i Tensta. Jeanette Ljungberg är kommunikationsansvarig och hon hänvisar till den pågående renoveringen.
 – Vi gör en totalöversyn över alla lägenheter, det är självklart att sådana problem åtgärdas, säger hon.

Fastigheterna är från 1969 och nu ska det bli nya kök och badrum.
 – Ventilationen och allt ska ses över. Besiktningar görs även efter avslutat arbete, så att man fastställer att resultatet är godkänt, säger Jeanette Ljungberg.

Enligt Hyresgästföreningens chefsjurist, Zeljko Kranjek, har de tidigare fått synpunkter om fukt och mögel på Glömmingegränd. 
 – Husen är gamla och fastighetsägaren har varit tvungna att göra något.

Hyresgäster har rätt till hyresreduktion om till exempel en toalett inte kan användas. Hur mycket hyran sänks beror på omfattningen av problemen. Allt från 25 procent till 40 procent, och ännu mer om både kök och badrum inte kan användas.
 – Men man måste titta på varje enskilt fall för att avgöra hur mycket det handlar om, säger Zeljko Kranjek.

Hyresgästerna har rätt till hyresreduktion även när en ombyggnad, eller upprustning, pågår. Om fönstren inte kan öppnas, om balkongen inte kan användas, och liknande.

De som är medlemmar i Hyresgästföreningen kan kontakta den nationella rådgivningen, på telefonnummer 0771-443443.

 – Då kan ett enskilt ärende upprättas, eller om flera hyresgäster hör av sig, en gruppförhandling, säger Zeljko Kranjek.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu blir det förbjudet att fota polishuset i Rinkeby

Från den 1 september blir det förbjudet att fotografera det nya polishuset i Rinkeby. Samtidigt har polisen från sin sida utökat kameraövervakningen av rinkebyborna.

Hon fortsätter slåss för upprättelse utan fackets stöd

Anna har arbetat på Hjulsta grundskola i 16 år och är medlem i Kommunal. Hon är en av de tre anställda som avskedats, anklagad för stöld. – Först var facket på min sida. Men ombudsmannen som sitter centralt verkar helt och hållet gå på arbetsgivarens linje. Kommunal kommer inte att gå vidare med mitt fall.

Pop-up återbruk i Tensta centrum hela helgen

Idag har du möjlighet att rensa bland gamla grejer hemma. Saker som kanske är hela, men som du inte har plats för, eller sådant som har gått sönder. Lämna till Pop-up återbruk, som har öppet 10-16 både lördag och söndag.

Rinkeby Run gör SM-debut

”Löpning är alla idrotters moder”. Så låter ett gammalt persiskt ordspråk som nog Mohammad Reza gärna skriver under på. För några år sen flyttade han till Sverige från Iran och i lördags knäckte han det unga stjärnskottet Emil Millán de la Oliva, 19 år i kampen om guldet.