Robabah Haidari bor med sin tre barn i en av SHIS Bostäders lägenheter i höghuset i Akalla.
– Igår var de hos oss igen, det är tredje gången. De sprutar, men vägglössen kommer tillbaka.

När Kista SC anordnar kvinnoträff i Akalla by är flera av kvinnorna från de 46 familjerna som bor i genomgångslägenheter på Sibeliusgången i Akalla med. Robabah Haidari är där med sin son Daniel. Hon har tre barn och väntar det fjärde. Hennes man är försvunnen.
– Jag har permanent uppehållstillstånd, men inte min man. Han har precis fått avslag och jag vet inte var han är.

Hamnar vi på gatan då?

Ahmadshah Ibrahim är där med sin familj. Han och hans hustru kommer från Afghanistan och tog den långa, men vanliga vägen, till Sverige.
– Vi tog oss till Iran, Turkiet, Grekland, Tyskland och Sverige. Först bodde vi i Vingåker, men när vi fick våra tillfälliga uppehållstillstånd var vi tvungna att flytta till Stockholm.
De bor med sina barn i en liten tvåa och söker lägenhet aktivt.
– Men det är svårt, eftersom jag inte har något arbete. Alla frågar efter det.
Han studerar till undersköterska och har just nu praktik.
– Vi är oroliga för vad som ska hända efter två år. Hamnar vi på gatan då?

En kvinna söker upp mig för att hon vill berätta om sin situation. Hon lever med skyddad identitet och kan inte säga sitt namn. Hon bor med sina fyra barn, alla i tonåren, på 50 kvadrat.
– Min äldsta dotter vill bli läkare, hon går i gymnasiet och är så duktig. Men hon har ingenstans att studera, hemma finns ingen plats. Jag studerar svenska, men när jag ska göra mina uppgifter vill barnen sova. Det går inte.

Flera berättar om trångboddhet, ohyra och ständiga problem med hissen

Flera berättar liknande historier, om trångboddhet, ohyra och ständiga problem med hissen. ”Vi bor på nionde våningen, det är hopplöst med barnvagn.” Lägenheterna verkar vara i olika skick och hyran för 50 kvadrat verkar variera mellan knappt 4500 till drygt 6200 kronor. ”Men vi törs inte ställa krav, är rädda för att bli utkastade.”

– De lever under stress och är oroliga att bli bostadslösa. Det är klart att det påverkar både vuxna och barn, säger föräldrarådgivare Genalda Ringnell i Rinkeby-Kista.

Anders Kindberg, VD för SHIS Bostäder svarar i mejl gällande frågan om skadedjur och fastighetsunderhåll, att han inte har detaljkunskaper om vad som gjorts i den specifika fastigheten. Han skriver:

”Generellt hanterar vi dessa frågor löpande med respektive fastighetsägare, i detta fall Micasa som i sin tur har avtal med saneringsföretaget Nomor genom sin fastighetsförsäkring.
Vår personal på plats i fastigheterna gör sitt yttersta för att samverkan mellan våra hyresgäster och saneringsföretaget skall fungera så bra som möjligt för bästa möjliga resultat.
Just vägglöss är både ett påfrestande skadedjur och ett svårsanerat sådant då det kräver aktiva insatser över tid från såväl oss, saneringsföretag samt hyresgästen.”

SHIS:s Kommunikatör Joakim Ernström skriver:
”Vad gäller hissen har vi även där en bra kommunikation med både fastighetsägaren och våra hyresgäster. Det är klart att hissen ibland slutar att fungera men att den står i flera dagar är förstås vare sig önskvärt eller acceptabelt. Vi informerar även hyresgästerna hur viktigt det är att inte ställa upp hissdörrarna och att inte blockera dem för allas trevnad.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs även ”Jag vill bara bo som en människa”.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva fick besök av tevekanalen Al Kompis

Nyhetsbyrån Järva fick besök av mediaföretaget Al Kompis. De intervjuade Kerstin Gustafsson Figueroa och vi fick chansen att intervjua Al Kompis reporter Sandy El Doukhi.

Inbrott i Kista galleria imorse

Tidigt på onsdagsmorgonen misstänker polisen att minst fyra maskerade gärningspersoner har gjort inbrott i en av butikerna i Kista galleria.

Man skjuten till döds i Hjulsta i natt

Strax före midnatt fick polisen larm om skottlossning i Hjulsta. En skottskadad man på träffades, som senare under natten avled.

Ordningsvakterna på Rinkeby torg diskuterades i nämnden

Onsdagens möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd bjöd inte på mycket till debatt. Nämnden röstade genomgående enligt stadsdelsförvaltningens förslag. Lite diskussion blev det dock om Rinkeby torg.