Tensta marknad

Till nämndmötet i Spånga-Tensta ikväll presenteras inga förslag om hur det blir med årets Tensta marknad. Bara ett mångordigt dokument, som föreslår att finansieringen av marknaden hädanefter ska hamna under punkten föreningsbidrag.
 – Jag vill inte lägga fram något förslag till politikerna som inte är bra, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Under många år, med både röda och blåa majoriteter i stadshuset, anordnades marknaden av lokala föreningar i samarbete med anställda på förvaltningen. Men 2015 beslutade stadsdelsnämnden att marknaden skulle arrangeras av ett utomstående eventföretag, och likadant var det 2018.

 – Jag tycker inte att vi ska handla upp med någon utomstående, vi har ju sett hur det fungerat och ingen är helt nöjd med det. Det behövs en organisation som vi kan samarbeta med, säger Fredrik Jurdell.

Varför uppfinna hjulet igen? Det finns ju både människor och föreningar som har arrangerat marknaden under flera år?
 – Det är inte så lätt att hoppa tillbaka till det som varit. Jag har talat med föreningarna och de verkar inte så förtjusta. Det är nödvändigt med ett driv och ett engagemang, som jag inte hittar idag. Jag vill vara trygg med att det blir bra.

Det är så lätt att riva ner och det tar så lång tid att bygga upp.
– Jag är mycket medveten om det. Det är en svår planering och inga lätta beslut. 

Kan du inte säga rent ut att det inte blir någon marknad i Tensta i år?
 – Jag vill vara helt säker när jag säger något bestämt. Men just nu är förutsättningarna sådana att det blir svårt att presentera ett upplägg som är bra.

Ska du bli den som lade ner Tensta marknad?
– Det är klart vi ska ha en Tensta marknad. Men den ska organiseras i tid. Planeringen för 2020 ska inledas redan i höst. Det är en lång process och speciallösningar är inte bra för någon.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Tensta marknad, som firade 30 år 2018, har länge varit stadsdelens stolthet. Det var den gången om året som Tensta förekom i ett enbart positivt sammanhang. De bästa åren kom så många som 80 000 personer (enligt polisens bedömning) till Tensta för att besöka marknaden och artister från hela världen uppträdde. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ali Safari känner sig både lurad och besviken

Det har funnits ett konditori i Husby centrum i 28 år. Men inte nu längre. Ali Safari har stängt Yas och han känner sig både ledsen och lurad. – Alla problem började med flytten till nya lokalen.

Misstänkt mordförsök i Rinkeby

En man skadades vid tiotiden på fredagskvällen i en lägenhet i Rinkeby. Två medelålders män är anhållna och misstänks för försök till mord eller dråp.

Mäktig manifestation mot våldet

Strax före klockan 15 rullade den tredje och sista bussen från Järva in framför gamla riksdagshuset. Ut kom mammor och pappor, unga och gamla, många med röda bindlar bundna runt huvudet eller ärmen, andra med plakat. – Vi har samlats här idag för att manifestera mot den nationella krisen vi lever i, sade Muna Sicid, en av initiativtagarna till mötet.

Digitalt möte ikväll med dem som styr Stockholms stad

Stiftelsen Global Village anordnar ikväll ett digitalt möte med de ansvariga borgarråden i Stockholms stad. Ställ dina frågor till dem som bestämmer.