Alejandra Carrasco porträtt
Det finns många anledningar till att delta i arbetet för lika villkor, oavsett livsvillkor, bakgrund eller position i samhället. Och det finns olika historiska bakgrund till varför den 8 mars blev den internationella kvinnodagen.
 
Vi kan uppmärksamma dagen därför att den är en del av den internationella arbetarrörelsens historia, en del av socialismens historia, en del av liberalismens historia eller därför att det råder konsensus i FN om att vi idag ska uppmärksamma kvinnors livsvillkor särskilt.
 
Idag är det många som ”gratulerar” sina vänner som de uppfattar är kvinnor
 
Idag är det många som ”gratulerar” sina vänner som de uppfattar är kvinnor eller för den delen varandra, om de uppfattar sig som kvinnor, eftersom det idag är det den internationella kvinnodagen och då ska kvinnor firas, kanske med en blomma eller en liten present.
 
Men det är skillnad på att uppmärksamma en kvinna en dag som denna och att arbeta för att ändra sakernas tillstånd. Kvinnor ska fritt kunna röra sig i offentliga rum utan rädsla för våld från män, oavsett klädsel, tidpunkt på dygnet eller aktivitet. Kvinnor ska känna sig trygga i privata eller intima rum. Kvinnor har rätt till sin kropp och att välja klädsel fritt. Ett nej ska vara ett nej. Kvinnor ska ha lika lön för lika arbete och lika rättigheter i livet och arbetslivet.
 
Listan på kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är lång
 
Listan på kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är lång. Därför ska vi idag uppmärksamma kvinnor och kvinnors arbete för lika rättigheter.
 
Jag har svårt att ”fira” något. Jag vill endast uppmärksamma.
 
Alejandra P. Carrasco
Lämna ett svar
You May Also Like

Ordning och reda och kebaben är god i Tensta

Michael Steger skriver om Järvaveckan, bristen på kunskap om orten bland politiker och om ett möte Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali Elmi.

Rapport från Landet utanför

Nej, så heter det ju inte. Jag menade ett ”utanförskapsområde”. Vad kan en ensamstående äldre kvinna hinna uppleva på en vecka? På den här orten?

En nyårshälsning från andra sidan jordklotet

Det är Bernardo O’Higgins, han som sägs ha befriat Chile från spanjorerna, som står staty i Chillan och det är jag som sitter på sockeln. Statyn står på torget, som heter Plaza de armas, men nu har döpts om till frihetens torg, Plaza de la libertad. Nu går 2019 mot sitt slut och snart börjar ett nytt år.

Vår sorg och förtvivlan är stor

Natten till onsdag hände det något som har skapat ett stort hål i mig som jag inte finner verktyg för att fylla. Min fina elev!