Tjejer… Är ni redo?
Så lyder vårt intro till varje Galdem A Talk-avsnitt och varför vi gör det är ett sätt att påminna oss själva gång på gång att vi faktiskt håller på med något så stort som en podcast. Vi är fyra tjejer mellan 18 och 21 år från förorten Husby, som tar upp viktiga samhällsfrågor som skönhets- och kroppsideal, hur lite representation det finns i orten, hur musiken förskönar våldet med mera, med mera. Men mest av allt snackar vi bara skit.

Galdem A Talk kan ordagrant översättas till “tjejer som pratar” och det just därför vi valde det namnet. Det ska vara enkelt att förstå vilken målgrupp vi riktar oss till – tjejer. Innan vi startade vår podcast insåg vi att det inte fanns någon plattform för tjejer i vår ålder och i området vi bor i. Vad görs i en sådan situation då? Jo, man skapar sin egen plattform. Inget i livet är gratis, om du vill göra en förändring får du kämpa för den. Och det är exakt det vi har gjort.

Vi har kommit en lång väg, från att vara osäkra och oroliga för vad folk ska tycka och tänka om oss, har vi blivit fyra drottningar som gör sin grej. Vi peppar och supportar varandra för det är vad systerskap innebär. Om någon av oss lyckas ska alla lyckas. Nu i november firar vi elva månader, om vi räknar från första avsnittet. Det är helt sjukt hur långt vi har kommit. Från att försöka göra skillnad till att vara dem folk vänder sig till för att få sin röst hörd.

Jag kommer aldrig glömma våran första live podd, vi blev inbjudna till StreetGäris femårsjubileum. Vi blev tagna på sängen av inbjudan för vi var ganska nya då och vi förväntade oss inte någon uppmärksamhet. Vi pratade om systerskap och feminism och det var hur läskigt som helst. Idag går det knappt att föreställa sig hur mycket vi har utvecklats, utan att vara så stolta att vi spricker.

Galdem A Talk är inte bara en plattform endast för tjejer utan för vem som helst som kan relatera till oss. Galdem A Talk är du och du är Galdem A Talk!

Zamzam Bouraleh och Awo-Nada Yussuf
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Nu har du gjort det värsta en människa kan göra”

Seluah Alsaati, rappare, skådespelare och aktivist, skriver om den senaste tidens skjutningar. Hon sätter ord på sorgen.

Fotboll, lövträd och ett fågelbo

Redaktören har bett oss berätta. Om vad? ”Ja, om huset eller kvarteret där du bor”, med ett förstående skratt efteråt. Här gäller det att hjälpas åt i alla lägen börjar vi förstå, så jag sätter mig på balkongen för att ta en funderare. Här händer ju ingenting just nu.

”Jag vet, syster, det är tungt att bära!”

Jag vill slå ett slag för alla duktiga flickor där ute. Vi…

Jag tillhör dem som ska hålla sig undan

De äldre, dit jag hör, skall hålla sig undan. I gengäld får de en mängd erbjudanden om hjälp med sådant de inte själva kan, får eller bör göra, som det här med att handla mat. Olika slags vård- och tandläkartider avbokas.