husfasad i Akalla

Hyresgästföreningen i Järva protesterar mot marknadshyror i ett protestbrev som ska lämnas in till regeringen. På söndag den 18 april anordnar de också en coronasäker demonstration i flera av Järvas förorter.

I slutet av maj kommer ett förslag om att införa marknadshyror i nybyggda bostäder presenteras för regeringen. Och det finns också förslag om att införa marknadshyror för alla hyreslägenheter.

Hyresgästföreningen har räknat ut att införandet av marknadshyror kommer att innebära att hyrorna i Järva kommer att öka med ungefär 30 procent utöver de årliga hyreshöjningarna. En hyra på 7 000 kronor i månaden kan då snabbt öka till över 9 000 kronor. De menar att många inte har de pengarna, utan istället tvingas flytta till något mindre och billigare, eller bli bostadslösa.

”Vi anser att ett tryggt hem är en mänsklig rättighet så därför måste vi tillsammans se till att förslaget stoppas! Och vi måste vara många som protesterar!”, skriver Hyresgästföreningen Järva i ett pressmeddelande.

På söndag den 18 april kommer Hyresgästföreningen Järva finnas på plats runtom i Järva för att med ett coronasäkert avstånd ge svar på frågor som boende har om marknadshyror. Det är Hjulsta Centrum och Akalla Centrum vid 13.00 och Tensta Centrum, Rinkeby Centrum och Husby Centrum vid 14.00. Efteråt kommer det att vara samling på Husby Gård.

Hyresgästföreningen har också som mål att få minst 100 000 namnunderskrifter till ett protestbrev mot förslaget om marknadshyror. Protestbrevet ska lämnas in till regeringen i slutet av maj.

Källa: Hyresgästföreningen Järva

Protestbrevet hittar du här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvabor fick medaljer i Stockholms stadshus

Igår kväll fick tre Järvabor motta medaljer för sina insatser på idrottens området. Festen ägde rum i Gyllene salen i Stockholms stadshus.

Hästa gård diskuterades i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

På senaste mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista diskuterades Hästa gårds framtid. Ett medborgarförslag vill att staden ska ta fram en projektplan för utveckling av en urban ekoenhet på Järvafältet.

Nyårskrönika: Tillsammans kan vi bygga något stort och viktigt

Vad har hänt under året som gått? I en nyårskrönika är det…

Rinkebys Wall of Fame

Nu har Rinkeby fått sin egen välkomsthall. Där i tunnelbanan, på väg ut till torget, hänger fem fantastiska personporträtt på fem kända rinkebybor. Iman Elmi är en av dem. – Det är en stor ära! Självklart att jag ställde upp, säger hon.