Demonstrationståg mot marknadshyra i Husby
Demonstration mot marknadshyra i Husby

Solen sken över Järvas förorter på söndagen när kampanjen Nej till marknadshyra arrangerade aktionsdag. På 155 platser runt om i landet hölls under dagen demonstrationer, torgmöten och flygbladsutdelningar.

I Järva var det samlingar både i Akalla, Husby, Tensta och Rinkeby. Flest människor kom till Husby där en demonstration samlade omkring 30 deltagare.

– Jag betalar idag 7200 för en tvårumslägenhet. Om marknadshyror skulle införas ska jag betala 2000 mer i hyra. Vem kommer de här 2000 gå till? Till fastighetsägare och kapitalister som har lägenheter där människor far illa. Till lägenheter som människor i Husby bor i utan att något underhåll görs, sade Ilhan Kellecioglu från Ort till ort som var en av talarna.

Införandet av marknadshyror skulle leda till chockhöjningar med upp till 50 procent för hyresgästerna

En kvinna med munskydd håller en skylt med texten Gör hyresrättBland de övriga som talade i Husby fanns representanter från Hyresgästföreningen, Norra Järva stadsdelsråd och Den gulliga föreningen.

Om marknadshyror införs betyder det att hyresvärdarna helt fritt får bestämma vad det ska kosta att bo i deras lägenheter. Enligt en rapport som konsultföretaget Ramboll har tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle införandet av marknadshyror leda till chockhöjningar med upp till 50 procent för hyresgästerna.

– Hembla planerar att bygga ytterligare 600 lägenheter och med marknadshyror kommer de att kunna höja alla husbylägenheters hyror. Vi måste hjälpa varandra så att ingen flyttar. Till varandra måste vi säga ”Jag kommer aldrig att flytta härifrån!” Och kräva att bostadsbristen ska lösas genom att vi bygger nya lägenheter istället för att människor med lite pengar måste flytta härifrån, sade Ilhan Kellecioglu.

Regeringen håller just nu på och utreder ett förslag om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter

Arrangörerna påminde om att tänka på säkerheten och hålla två meters avstånd till andra demonstranter och de flesta på plats bar munskydd. Efter en halvtimme på torget i Husby tågade den lilla samlingen med plakat och banderoller ner till Husby gård för att fika och fortsätta diskutera kampanjen med folk som anslöt från de andra orterna runt om Järvafältet.

Regeringen med stöd av Liberalerna och Centerpartiet håller just nu på och utreder ett förslag om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter och en statlig hyreskommission som tillsattes förra året kartlägger hur kvalitet och läge påverkar vilken hyra som sätts. Bland de som är kritiska till marknadshyra finns en stark oro att utredningarna är ett första steg på vägen dit.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skolornas resultat är numera hemliga uppgifter

Från och med 1 september är skolors betygsresultat, och uppgifter om lärartäthet och hur många behöriga lärare skolan har, hemliga uppgifter. Det har Skolverket beslutat efter en dom i Kammarrätten. – Det är helt galet, säger Ulla Parkkinen, VD för Cordoba International School i Kista.

Nu är den lysande konsten längs Rinkebystråket invigd

– Han som ligger ner i gul tröja, det är jag! En av killarna från årskurs 7 i Rinkebyskolan pekar på ett av de lysande konstverken som numera pryder flera fasader längs Rinkebystråket. 

Kulturhuset Husby söker ungdomar till referensgrupp

Kulturhuset Husby söker ungdomar i åldrarna 14-16 som vill vara med i en referensgrupp.

Jo, Olga Tokarczuk kommer visst till Rinkeby!

Nya besked, författaren Olga Tokarczuk kommer till skolelevernas Nobelfest på Rinkeby bibliotek. Enligt hennes officiella Facebooksida så var det ett missförstånd att hon inte skulle komma.