Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av de drivande när Rinkebystråket byggdes om till en affärsgata. Idag står fler och fler lokaler tomma längs gatan, men han tycker inte att projektet är ett misslyckande.
 – Nej, det tycker jag inte. Tvärtom.

På Global Village sista möte i Folkets Husby var den politiska majoritetens representanter på plats. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av dem. Han var ansvarig för ytterstadssatsningen den gången som Rinkebystråket gjordes om till affärsgata och han är nöjd med resultatet.

– Rinkebystråket var ju en trafikseparerad gata där vi hade chansen att få mer stadsliv, med butikslokalerna längs stråket och med breda trottoarer, och ändå ha kvar de övergångar som fanns. Vi har kunnat kombinera stadsmiljö och ändå ha trafiksepareringen kvar.

Politiskt var det en bred majoritet bakom

Han betonar att förslaget var  väl mottaget och något som folk tyckt till om i dialogmöten.
– Det har under hela resan varit ganska positivt, och politiskt var det också en bred majoritet som har stått bakom det här. Det var bara Vänsterpartiet som var emot.

Men idag är stora delar av stråket stängt. På mötet i Folkets Husby sades att en tredjedel av lokalerna står tomma, men i verkligheten är det nog snarare en tredjedel som har öppet. Joakim Larsson menar att fler bostäder är en del av lösningen.

– Vi har försökt få fram fler boende, fler bostadsrätter, på överdäckningen av E18, så det är ett helt paket av åtgärder. Men absolut, det har varit jättetufft för handlarna som har etablerat sig där från att det har varit en byggarbetsplats till det är klart. Det jobbar Familjebostäder med, tillsammans med handlarna, för att försöka lösa.

Men krävs det inte politiska beslut för att få Rinkebystråket att fungera? Är det rimligt att hyrorna där har samma nivå som i innerstaden?
 – Vi har inte ett samhälle där politiker sätter hyror. Jag förutsätter att Familjebostäder kan ha en bra dialog med hyresgästerna.

Tycker du att de verkar ha lyckats med det?
 – Det har varit till och från, kan jag säga, och inte alltid så lätt.

Men som politiker måste det väl ändå finnas en ambition att påverka den här situationen? Nu när ni har dragit igång det här projektet?
– Det vi måste se till är att få fler människor som går och handlar där. Vi kommer att presentera förslag på fler arbetsplatser i området. Människor som går och äter lunch, som rör sig dagligen, det är jätteviktigt för utvecklingen.

Det kommunala fastighetsbolaget är en politiskt styrd organisationen, har ni inte något att säga till om?
– Absolut, men hyresförhandlingar är inte politiska. Jag märker också att det inte alls är på den nivå som vi hoppades. Den dagen när husen börjar stå färdiga på Rinkebyterrassen, då blir det lättare.

 Men nu är det väl klart? Folk har ju flyttat in sedan länge.
 – Ja, men arbetsplatser är på väg in. Det är också viktigt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Forskare söker deltagare till psykiatrisk studie

Just nu pågår en studie för att ta reda på hur covid-19 har påverkat personer som någon gång i livet har haft psykisk ohälsa.
 – Vi är intresserade av att personer från Järva deltar, eftersom det finns risk att det är ett område som varit extra utsatt, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid Centrum för psykiatriforskning.

Kvartersfest i Rinkeby med odling och musik

På lördag den 11 september är det dags för årliga kvartersfesten i Rinkeby. – Ett frö slår rot, kallar vi den, säger Damir Radovic som arrangerar festen tillsammans med Mustafa Zatara. De är båda aktiva i kultur- och odlingsföreningen Det gror i betongen. 

Skriv en text och vinn ett pris

Har du texter liggande i byrålådan som väntar på att bli lästa av världen? Nu har du chansen att få dem både lästa och prisade i någon av de lokala texttävlingarna som pågår just nu i Järva.

Husby moské stänger också – ingen fredagsbön imorgon

Nu stänger även moskén i Husby.  – Ja, det blir ingen fredagsbön i Husby imorgon, säger Omar Sayed, kassör i församlingen.