Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av de drivande när Rinkebystråket byggdes om till en affärsgata. Idag står fler och fler lokaler tomma längs gatan, men han tycker inte att projektet är ett misslyckande.
 – Nej, det tycker jag inte. Tvärtom.

På Global Village sista möte i Folkets Husby var den politiska majoritetens representanter på plats. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av dem. Han var ansvarig för ytterstadssatsningen den gången som Rinkebystråket gjordes om till affärsgata och han är nöjd med resultatet.

– Rinkebystråket var ju en trafikseparerad gata där vi hade chansen att få mer stadsliv, med butikslokalerna längs stråket och med breda trottoarer, och ändå ha kvar de övergångar som fanns. Vi har kunnat kombinera stadsmiljö och ändå ha trafiksepareringen kvar.

Politiskt var det en bred majoritet bakom

Han betonar att förslaget var  väl mottaget och något som folk tyckt till om i dialogmöten.
– Det har under hela resan varit ganska positivt, och politiskt var det också en bred majoritet som har stått bakom det här. Det var bara Vänsterpartiet som var emot.

Men idag är stora delar av stråket stängt. På mötet i Folkets Husby sades att en tredjedel av lokalerna står tomma, men i verkligheten är det nog snarare en tredjedel som har öppet. Joakim Larsson menar att fler bostäder är en del av lösningen.

– Vi har försökt få fram fler boende, fler bostadsrätter, på överdäckningen av E18, så det är ett helt paket av åtgärder. Men absolut, det har varit jättetufft för handlarna som har etablerat sig där från att det har varit en byggarbetsplats till det är klart. Det jobbar Familjebostäder med, tillsammans med handlarna, för att försöka lösa.

Men krävs det inte politiska beslut för att få Rinkebystråket att fungera? Är det rimligt att hyrorna där har samma nivå som i innerstaden?
 – Vi har inte ett samhälle där politiker sätter hyror. Jag förutsätter att Familjebostäder kan ha en bra dialog med hyresgästerna.

Tycker du att de verkar ha lyckats med det?
 – Det har varit till och från, kan jag säga, och inte alltid så lätt.

Men som politiker måste det väl ändå finnas en ambition att påverka den här situationen? Nu när ni har dragit igång det här projektet?
– Det vi måste se till är att få fler människor som går och handlar där. Vi kommer att presentera förslag på fler arbetsplatser i området. Människor som går och äter lunch, som rör sig dagligen, det är jätteviktigt för utvecklingen.

Det kommunala fastighetsbolaget är en politiskt styrd organisationen, har ni inte något att säga till om?
– Absolut, men hyresförhandlingar är inte politiska. Jag märker också att det inte alls är på den nivå som vi hoppades. Den dagen när husen börjar stå färdiga på Rinkebyterrassen, då blir det lättare.

 Men nu är det väl klart? Folk har ju flyttat in sedan länge.
 – Ja, men arbetsplatser är på väg in. Det är också viktigt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jonas Sjöstedt: ”Jimmie Åkesson är en första klassens hycklare”

När Jonas Sjöstedt höll tal under den andra dagen av Järvaveckan, låg fokuset på jämlikhet och idrott. Han framhöll även skarp kritik mot svensk höger politik.

Efter översvämningarna – undvik att bada

Efter skyfallen den senaste veckan avråder Stockholms stad från bad vid stadens badplatser tills provsvar om vattenkvaliteten har kommit. 

Ännu längre att gå mellan Rinkeby och Rissne

Det blir längre och längre för den som vill gå eller cykla mellan Rinkeby och Rissne. Nu rivs den kvarvarande bron över Enköpingsvägen, och det dröjer minst tre år innan en ny är på plats.

Gunilla Lundgren fick årets Katarina Taikon-pris

Författaren Gunilla Lundgren, som i mer än 30 år har arbetat med barn och elever i Rinkeby, fick årets Katarina Taikon-pris. – Jag är så oerhört glad och tacksam för det här fina priset, sade Gunilla Lundgren vid prisutdelningen i Stockholms stadshus.