Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av de drivande när Rinkebystråket byggdes om till en affärsgata. Idag står fler och fler lokaler tomma längs gatan, men han tycker inte att projektet är ett misslyckande.
 – Nej, det tycker jag inte. Tvärtom.

På Global Village sista möte i Folkets Husby var den politiska majoritetens representanter på plats. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av dem. Han var ansvarig för ytterstadssatsningen den gången som Rinkebystråket gjordes om till affärsgata och han är nöjd med resultatet.

– Rinkebystråket var ju en trafikseparerad gata där vi hade chansen att få mer stadsliv, med butikslokalerna längs stråket och med breda trottoarer, och ändå ha kvar de övergångar som fanns. Vi har kunnat kombinera stadsmiljö och ändå ha trafiksepareringen kvar.

Politiskt var det en bred majoritet bakom

Han betonar att förslaget var  väl mottaget och något som folk tyckt till om i dialogmöten.
– Det har under hela resan varit ganska positivt, och politiskt var det också en bred majoritet som har stått bakom det här. Det var bara Vänsterpartiet som var emot.

Men idag är stora delar av stråket stängt. På mötet i Folkets Husby sades att en tredjedel av lokalerna står tomma, men i verkligheten är det nog snarare en tredjedel som har öppet. Joakim Larsson menar att fler bostäder är en del av lösningen.

– Vi har försökt få fram fler boende, fler bostadsrätter, på överdäckningen av E18, så det är ett helt paket av åtgärder. Men absolut, det har varit jättetufft för handlarna som har etablerat sig där från att det har varit en byggarbetsplats till det är klart. Det jobbar Familjebostäder med, tillsammans med handlarna, för att försöka lösa.

Men krävs det inte politiska beslut för att få Rinkebystråket att fungera? Är det rimligt att hyrorna där har samma nivå som i innerstaden?
 – Vi har inte ett samhälle där politiker sätter hyror. Jag förutsätter att Familjebostäder kan ha en bra dialog med hyresgästerna.

Tycker du att de verkar ha lyckats med det?
 – Det har varit till och från, kan jag säga, och inte alltid så lätt.

Men som politiker måste det väl ändå finnas en ambition att påverka den här situationen? Nu när ni har dragit igång det här projektet?
– Det vi måste se till är att få fler människor som går och handlar där. Vi kommer att presentera förslag på fler arbetsplatser i området. Människor som går och äter lunch, som rör sig dagligen, det är jätteviktigt för utvecklingen.

Det kommunala fastighetsbolaget är en politiskt styrd organisationen, har ni inte något att säga till om?
– Absolut, men hyresförhandlingar är inte politiska. Jag märker också att det inte alls är på den nivå som vi hoppades. Den dagen när husen börjar stå färdiga på Rinkebyterrassen, då blir det lättare.

 Men nu är det väl klart? Folk har ju flyttat in sedan länge.
 – Ja, men arbetsplatser är på väg in. Det är också viktigt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fryshuset i Husby drar igång projektet Svinnmålet

Skolköket på Fryshuset i Husby drar igång med det nya projektet Svinnmålet. Skolköket kommer att erbjuda lunchlådor till självkostnadspris på vardagar. Syftet är att stötta boende i området och minska på matsvinnet.

Den skjutne mannen dog av sina skador

Den unge man, som sköts i Rinkeby på måndagskvällen, har avlidit av sina skador, uppger polisen idag. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.

Explosioner i Järva

Under natten mot tisdagen skedde två kraftiga explosioner i Kista och Husby. En person uppges vara skadad.   –  Det rör sig om omfattande skador på fastigheterna. Just nu söker vi igenom huset, uppger polisen som är på plats i Kista. 

Nu pausas drop-in provtagningen av covid-19

Efter den här veckan är det inte längre möjligt att göra coronatest utan att boka tid i Stockholm. Nu har regionen tagit beslut om att pausa drop-in provtagningen från och med söndag den 27 juni. Sista dagen i Järva blir på torsdag den 24.