Norra Järva Stadsdelsråd stöder Greta Thunberg och klimatstrejken 27 september, och ställer en rad lokala förslag i en Grön ny giv.
– Vi planerar ett torgmöte i Husby Centrum den 21 september, där alla är välkomna att tala för egna förslag, säger Arne Johansson.

Norra Järva Stadsdelsråd ställer sig bakom Greta Thunberg och den nya unga klimatrörelsen Fridays for Future (FFF) som uppmanar alla fackföreningar och vuxna att sluta upp tillsammans med skolungdomen i en ny klimatstrejk fredagen den 27 september. Det är i slutet på den globala protestvecka för klimatet, som organiseras parallellt med FN:s Climate Action Summit i New York den 23 september. 

Världen runt växer också stödet från fackföreningar och andra folkrörelser för klimatstrejkerna fredagen den 20 september eller fredagen den 27 september. I Tyskland uppmanar de offentliganställdas fackförbund Verdi alla sina två miljoner medlemmar att delta. I England ska brittiska LO (TUC) ta ställning till universitetslärarnas krav på en 30 minuters allmän sympatistrejk med skolungdomarnas klimatstrejk. 

I Sverige har LO, TCO och SACO under ett möte med Fridays For Future meddelat att de inte vill klimatstrejka, men att de ändå uppmanar de medlemmar som vill och kan att delta i manifestationerna den 27 september. 

Norra Järva Stadsdelsråd föreslår följande:

 – En massivt utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik istället för motorvägsbyggen som Förbifart Stockholm.

 – Ett centrum för närproducerade stadsodlingar och forskning i Stockholm på Järvafältets kommunala bondgård Hästa gård som nu ligger i träda.

 – Ett stopp för den skövling av Järvafältet som bygget av en begravningsplats runt Granholmstoppen skulle innebära och en utredning av en annan placering mellan Hästa gård och Granholmstoppen.

 – En demokratisk dialog om Järvafältets framtid.

 – Rättvisa och maximalt energibesparande renoveringar av våra hyresbostäder är inte förenligt med den sorts fuskrenoveringar med chockhöjda hyror, som genomförs av vinstdrivna fastighetsbolag som det riskkapitalägda Hembla.

Norra Järva Stadsdelsråd inbjuder till ett klimatmöte på torget i Husby lördagen den 21 september kl 12 där alla föreningar är välkomna, tillsammans med en uppmaning till alla Järvabor som kan att delta i klimatstrejken fredagen den 27 september och i Bostadsvrålet i Folkets Husby lördagen den 28 september.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Romernas fest för att minnas och aldrig glömma

Fest är att inte glömma, utan att minnas.  På Folkets Husby firade Stockholms romer Romadagen. Det är en internationell nationaldag som firas den 8 april, sedan den första romska kongressen i London 1971.

Triathlon är kanske Sveriges hårdaste sport

Triathlon är en mycket bra sport för den som vill komma i form. Att tävla i tre helt olika konditionsidrotter hjälper förstås konditionen. Dessutom är det kul. Därför organiserade Rinkeby Run en enkel och helt gratis triathlon-tävling i söndags.

Träning för de mest inbitna

Får man tävla i löpning? Nej, det får man inte. Så till det 39:de Tensta Rinkeby Grass Run bjöd vi inte in några utomstående. Det var en träning över 5 km enbart för de mest inbitna.

Järvas föreningar samlar pengar tillI världens barn

I fredags drog insamlingen – Järva för Världens Barn – igång i Kista. I gallerian fanns volontärer från Svenska kyrkan Spånga – Kista församling, Muslin Aid, Kista Träff, Shanta IF och Rädda Barnen utrustade med digitala swischbössor.