Män som biljard i Rinkeby.

Italiensk glass, spaghetti och italiensk bokföring känner många till.
Men få har koll på italiensk Bocetta – en variant på biljard som spelas med händerna och även i Sverige. Bland annat i en stor och rymlig källarlokal vid Rinkeby Torg, där Dawit Bereket nyligen öppnade Rinkeby Biljard.

Dawit kom till Sverige som flykting från Eritrea 1989 och har se-dan dess haft många jobb. Bland annat som vårdbiträde (Kista) och restaurangägare (Nancy’s i Järfälla).
– Jag såg att den här lokalen var ledig och ville göra något för mina landsmän, som ofta saknar trevliga ställen att träffas, säger Dawit.

Han är kusin med svensk-eritreanske Dawit Isaac, som hållits i eritreanskt fängelse utan rättegång sedan 2001.
– Vi gifte oss samtidigt 1997, berättar Dawit Bereket, som är övertygad om att kusinen fortfarande är vid liv i fängelset.

När Nyhetsbyrån Järva besöker biljarden (bredvid Rinkeby Bowling  som stängde vid årsskiftet) är alla tre biljardborden upptagna: sex spelare, två vid varje bord.
– Vi håller hårt på coronareglerna, säger Dawit Bereket.

Spelet är mycket populärt i Eritrea och Somalia

Men det har inneburit stora svårigheter för att få verksamheten att gå ihop. När reglerna lättar och biljardhallen satsar mer på kaféverksamheten ska man investera i ytterligare två bord.
– Det skulle betyda mycket för oss och alla våra kunder om vi beviljades rättigheter att servera öl, säger biljardföreståndaren med ett stort leende.

Italiensk Bocetta, som spelas i kaféet bygger på traditionell 5-stiftsbiljard. Spelas utan köer med händerna. Reglerna är enkla och en match pågår i 30-60 minuter. Spelet är mycket populärt i Eritrea och Somalia, som båda styrts av italienska kolonisatörer.

Just nu dominerar svensk-eritreaner bland spelarna, men när pandemireglerna lättar planerar biljardhallen att marknadsföra sig mot hela Järvas invånare.
– Vi ser fram emot att ta emot nya spelare som vill lära sig detta spännande och roliga spel. Det är lätt att lära sig. Samtidigt innehåller ett spel mellan skickliga utövare  mycket taktik och teknik, bedyrar biljardförståndare Bereket.

FAKTA
Rinkeby Biljard & Kafé
Rinkebytorget 8
3 biljardbord. 60 kr/timme
Telefon 070 712 32 93
Öppet alla dagar 10 -20

Man sittande bakom skrivbord.
Dawit Bereket välkomnar alla ner i biljarden på en kaffe och en biljardlektion.

Detta är en ANNONS utformad av Nyhetsbyrån Järva.
Intresserad av en liknande företagspresentation?  
Kontakta: annons@nyhetsbyranjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anmäl dig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Nyhetsbyrån Järva söker säljare

Vi söker dig som vill jobba som säljare åt Järvas egen lokaltidning. Vi tror att du är en säljare med rötterna i Järva eller kanske en student med bra koll på området. Du vill tjäna extra pengar och samtidigt bidra till en rättvis bevakning av orten.

Äntligen möjligt att boka bröllopsfest igen!

Glädjen i Saffaa’s Kök & Event i Akalla är på topp nu när regeringens restriktioner för allmänna sammankomster avvecklas från och med den 29 september 2021. Redan ikväll öppnar de sin festsal för bokningar.

Grundkurs i praktisk journalistik

Vill du bli lokalreporter i Järva? Tycker du om att skriva? Är…