Män som biljard i Rinkeby.

Italiensk glass, spaghetti och italiensk bokföring känner många till.
Men få har koll på italiensk Bocetta – en variant på biljard som spelas med händerna och även i Sverige. Bland annat i en stor och rymlig källarlokal vid Rinkeby Torg, där Dawit Bereket nyligen öppnade Rinkeby Biljard.

Dawit kom till Sverige som flykting från Eritrea 1989 och har se-dan dess haft många jobb. Bland annat som vårdbiträde (Kista) och restaurangägare (Nancy’s i Järfälla).
– Jag såg att den här lokalen var ledig och ville göra något för mina landsmän, som ofta saknar trevliga ställen att träffas, säger Dawit.

Han är kusin med svensk-eritreanske Dawit Isaac, som hållits i eritreanskt fängelse utan rättegång sedan 2001.
– Vi gifte oss samtidigt 1997, berättar Dawit Bereket, som är övertygad om att kusinen fortfarande är vid liv i fängelset.

När Nyhetsbyrån Järva besöker biljarden (bredvid Rinkeby Bowling  som stängde vid årsskiftet) är alla tre biljardborden upptagna: sex spelare, två vid varje bord.
– Vi håller hårt på coronareglerna, säger Dawit Bereket.

Spelet är mycket populärt i Eritrea och Somalia

Men det har inneburit stora svårigheter för att få verksamheten att gå ihop. När reglerna lättar och biljardhallen satsar mer på kaféverksamheten ska man investera i ytterligare två bord.
– Det skulle betyda mycket för oss och alla våra kunder om vi beviljades rättigheter att servera öl, säger biljardföreståndaren med ett stort leende.

Italiensk Bocetta, som spelas i kaféet bygger på traditionell 5-stiftsbiljard. Spelas utan köer med händerna. Reglerna är enkla och en match pågår i 30-60 minuter. Spelet är mycket populärt i Eritrea och Somalia, som båda styrts av italienska kolonisatörer.

Just nu dominerar svensk-eritreaner bland spelarna, men när pandemireglerna lättar planerar biljardhallen att marknadsföra sig mot hela Järvas invånare.
– Vi ser fram emot att ta emot nya spelare som vill lära sig detta spännande och roliga spel. Det är lätt att lära sig. Samtidigt innehåller ett spel mellan skickliga utövare  mycket taktik och teknik, bedyrar biljardförståndare Bereket.

FAKTA
Rinkeby Biljard & Kafé
Rinkebytorget 8
3 biljardbord. 60 kr/timme
Telefon 070 712 32 93
Öppet alla dagar 10 -20

Man sittande bakom skrivbord.
Dawit Bereket välkomnar alla ner i biljarden på en kaffe och en biljardlektion.

Detta är en ANNONS utformad av Nyhetsbyrån Järva.
Intresserad av en liknande företagspresentation?  
Kontakta: annons@nyhetsbyranjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tillsammans ändrar vi bilden av Rinkeby

Igor Borg är fastighetschef för Tensta och Rinkeby Centrum. – Pandemin har drabbat företagarna i Järva hårt, men nu ser vi en ljusning, säger han. Målet är att göra 50-årsjubilerande Rinkeby Centrum till en mötesplats för hela Stockholm.

Hassan fixar allt – nästan!

Databutiken i Rinkeby fyller snart 30 år. – Jag står här bakom disken och hjälper folk med elektronikreparationer och tillbehör och fixar det mesta, säger Hassan Farzaneh och ler. 

Dags för Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå vår grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Ingen kris för Rinkebys företagarveteran

Alla i byn känner Dikran. Hans företag Rinkeby Glas & Lås har funnits i byn sedan 1983 och har växt kraftigt sedan dess. Dikran tackar sina stamkunder för att affärerna går så bra. – Vi ökade omsättningen med runt 50 procent  det första året – och andra året samma sak, ler Dikran Dison, ägare av Rinkeby Glas & Lås AB.