Nina Hampusson har bott 20 år i Stockholm varav de allra flesta i Rinkeby och Kista, men från början är hon från Umeåtrakten. Dit har hon nu återvänt i en nyskriven bok, den humoristiska romanen Slutspel som släpptes som följetong på Storytel för en månad sedan.

– Det är en historia som jag har tänkt på väldigt länge. Först tänkte jag den som en tv-serie, men jag vet inte hur man skriver en sådan, så då började jag skriva den som en roman istället. När jag såg att Storytel inte tar emot färdiga manus utan bara pitchar var det perfekt, eftersom det var precis det jag hade.

Berättelsen som Nina Hampusson burit med sig under flera år handlar om en nybliven journalist som får jobb som kommunreporter på lokaltidningen i den fiktiva orten Hammarsund i norra Sverige. Det mesta har ett nyhetsvärde på den lilla orten och reportern Niklas skickas ut för att bevaka allt från luciatåg till väckelsemöten. Och så är det hockey, en sport som genomsyrar hela samhället. Att inte gilla hockey är inget alternativ i Hammarsund.

En magisk del av att bo här är ju grönområdena

Själv är Nina Hampusson inget stort hockeyfan, men inlines åker hon. Boken har tillkommit under en lång process och hon tog tjänstledigt ett halvår från jobbet som journalist på Damernas värld för att skriva klart. Den tiden tillbringade hon till stor del på Järvafältet.

– En magisk del av att bo här är ju grönområdena, jag har gått många promenader här på fältet. Under tiden jag höll på och skrev öppnade utegymmet här i närheten också, så där har jag hängt en del. Och jag brukar åka inlines hela vägen bort till Barkarby, förbi Akalla och förbifartsbygget.

Liksom bygget av Förbifart Stockholm redan sätter sin prägel på Järvaområdet finns i Slutspel ett stort projekt på kommunal nivå som genomsyrar trakten. I Hammarsund byggs en arena som alla vill ha, men reportern Niklas fattar tidigt misstankar om att något inte står rätt till med arenabygget.

De som sitter på makten prioriterar annat än det man själv upplever är viktigt

– Jag har tagit inspiration från bygget av Friends arena i Solna, något citat i boken har jag lånat direkt från en oppositionspolitiker som var kritisk. Vissa likheter finns också med konflikten kring begravningsplatsen på Granholmstoppen, både den och arenan i boken ska ju byggas på förorenad mark. Och jag tror att många kan känna igen sig i hur de som sitter på makten prioriterar annat än det man själv upplever är viktigt. Att resurserna inte alltid hamnar där de bäst behövs är det nog många som upplevt här i Järva.

Nina Hampusson har en bakgrund som lokaljournalist och har jobbat både i Västerbotten och Järva. Det som blir humor i Slutspel bygger i flera fall på självupplevda händelser i jobbet. Till exempel har hon en gång fått uppdraget att fråga en frikyrkoprofet om hur det skulle gå för det lokala hockeylaget i slutspelet.

– Det är viktigt att koppla bort vardagen och skratta. Särskilt nu i pandemitider.

Slutspel finns på Storytel både som e-bok och ljudbok, inläst på dialekt av skådespelaren Elias Dahlgren.

Anna Nygård

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Idriz Idrizi skriver psykologiska thrillers för unga

Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern. – Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.

Tensta konsthall anordnar konstkollo för unga i sommar

På Tensta konsthall är det konstkollo varje fredag under sommarlovet. Unga får prova på olika konstnärliga uttryck med konstnärer och designers. – Dagens tema var papper, sade designern Sandra Saeidi, som ledde veckans kollo.

Ortens bästa poet on Tour

Poesi på hemmaplan och poesi utan hårda kanter. Så var det när…

Yasin briljerar igen

Yasin gör låten ”Ge upp igen” tillsammans med popstjärnan Miriam Bryant. Singeln är deras första låt tillsammans och Yasin briljerar igen.