Lördag i parken på Eggeby gård.

Järva Folkets Park hade valt två föreningar, av sina 35 medlemmar, som skulle presentera sig över en bit mat. Först ut var Unga Örnar och kurdiska Feilihuset.

Inspirationen till Lördag i parken kommer från Mat & Prat, en verksamhet som startade i Fisksätra Folkets Hus och som även Folkets Husby anordnar. 
 – Vi är en förening för föreningar och en katalysator för dem som vill göra nåt, eller bara en mötesplats, sade Therese Storm, verksamhetschef för Järva Folkets Park.

Kurdiska Feilihuset som var en av värdarna bjöd på en mäktig buffé, med sallad och annat gott.
 – Vi vill visa att alla är välkomna till våra träffar. Kom bara och knacka på. Vi fikar och umgås över ett kortspel, sade Glare Feili från Kurdiska Feilihuset.

Många äldre kvinnor och män är ensamma

– Vi sätter på kaffet redan klockan 13 och ibland håller vi på till ett på natten. Många äldre kvinnor och män är ensamma och de har ingenstans att ta vägen. Man kan inte längre sitta ute på gårdarna i Tensta och Rinkeby, det har inte känts tryggt, sade Glare Feili.

Barn har rätt att bli lyssnade på

Tensta Unga Örnar var den andra föreningen som stod för värdskapet.
– Vi vill visa att barn kan lära sig att ta ansvar och forma samhället. Barn har rätt att bli lyssnade på och att få vara med i samtalen. Det som händer i samhället påverkar även dem, sade David Persson, distriktsombudsman för Unga Örnar i hela Stockholmsregionen.  

Unga Örnar har en lokal på Uppingegränd 26 i Tensta med fritidsaktiviteter för barn.
– Vi ger barnen möjlighet att träffa politiker och tjänstemän och vill vara megafonen för barnens röster. Men vi bakar och pysslar också, det är deltagarna själva som bestämmer vad vi ska göra.

Under våren planeras flera aktiviteter

Järva Folkets Park på Eggeby gård är inne i en nystartprocess. Inte bara föreningar, utan även enskilda personer, kan numera bli medlemmar. 
– Vi har sänkt trösklarna och är en blandning av både konstnärer och medlemsföreningar i huset. Under våren planeras flera aktiviteter, en kvinnogrupp ska dra igång och även odlingsverksamhet. Så håll utkik, sade Therese Storm.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gårdsfest mot Hembla i Husby

Ort till ort bjöd in till gårdsfest med grill och fiskdamm på Nidarosgatan i Husby i helgen.  – Det var en bra dag där hyresgäster visade sitt stöd för kommunalisering av Hembla, säger Ilhan Kellecioglu som var en av arrangörerna.

Inspiration för tjejer att våga drömma stort

Månadens tjejkväll med Healthy Women och Womenisa ville inspirera till att våga jaga drömmar och mål. – Kan vi, så kan ni, säger Susan Dahlbeck, som startade Healthy Women.

Svara på frågor om livet i Järva

Bor du i Akalla, Husby, Kista, Hjulsta, Tensta eller Rinkeby?  I så fall kan du vara med och delta i Folkets Husbys enkät som ska samla statistik om rasism, välmående och trygghet i Järva.

Healthy Women hade sin första tjejkväll i Akalla by

Healthy Women erbjuder träningar utomhus på Ärvinge utegym i Kista hela sommaren och senast hade de dessutom ett efterfrågat danspass.   – Våra tjejkvällar utöver träningspassen är för att alla oavsett val av träningsform ska få träffas och umgås och samtidigt testa på något nytt, säger Susan Dahlbeck.