Lördag i parken på Eggeby gård.

Järva Folkets Park hade valt två föreningar, av sina 35 medlemmar, som skulle presentera sig över en bit mat. Först ut var Unga Örnar och kurdiska Feilihuset.

Inspirationen till Lördag i parken kommer från Mat & Prat, en verksamhet som startade i Fisksätra Folkets Hus och som även Folkets Husby anordnar. 
 – Vi är en förening för föreningar och en katalysator för dem som vill göra nåt, eller bara en mötesplats, sade Therese Storm, verksamhetschef för Järva Folkets Park.

Kurdiska Feilihuset som var en av värdarna bjöd på en mäktig buffé, med sallad och annat gott.
 – Vi vill visa att alla är välkomna till våra träffar. Kom bara och knacka på. Vi fikar och umgås över ett kortspel, sade Glare Feili från Kurdiska Feilihuset.

Många äldre kvinnor och män är ensamma

– Vi sätter på kaffet redan klockan 13 och ibland håller vi på till ett på natten. Många äldre kvinnor och män är ensamma och de har ingenstans att ta vägen. Man kan inte längre sitta ute på gårdarna i Tensta och Rinkeby, det har inte känts tryggt, sade Glare Feili.

Barn har rätt att bli lyssnade på

Tensta Unga Örnar var den andra föreningen som stod för värdskapet.
– Vi vill visa att barn kan lära sig att ta ansvar och forma samhället. Barn har rätt att bli lyssnade på och att få vara med i samtalen. Det som händer i samhället påverkar även dem, sade David Persson, distriktsombudsman för Unga Örnar i hela Stockholmsregionen.  

Unga Örnar har en lokal på Uppingegränd 26 i Tensta med fritidsaktiviteter för barn.
– Vi ger barnen möjlighet att träffa politiker och tjänstemän och vill vara megafonen för barnens röster. Men vi bakar och pysslar också, det är deltagarna själva som bestämmer vad vi ska göra.

Under våren planeras flera aktiviteter

Järva Folkets Park på Eggeby gård är inne i en nystartprocess. Inte bara föreningar, utan även enskilda personer, kan numera bli medlemmar. 
– Vi har sänkt trösklarna och är en blandning av både konstnärer och medlemsföreningar i huset. Under våren planeras flera aktiviteter, en kvinnogrupp ska dra igång och även odlingsverksamhet. Så håll utkik, sade Therese Storm.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Blir det något utegym i Hjulsta?

Tre föreningar i Hjulsta lämnade i januari i år in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden om behovet av ett utegym i Hjulsta. Förslaget emottogs positivt, men nu frågar föreningar varför inget händer.

Husbyrådets arbete går in i en ny fas – vill engagera flera

Husbyrådet vill bli husbybornas parlament, ett forum för att kunna påverka området de bor i. – Vi vill hitta nya vägar till inflytande och delaktighet. De vägar som finns idag räcker inte till, säger Atusa Rezai från Folkets Husby.

Efter protest så blir det fest

I helgen blir det festival på Järvafältet. Arrangörer är nätverket Låt parken leva som länge protesterat mot stängningen av Järva DiscGolfPark. På grund av det planerade bygget av den nya begravningsplatsen nedanför Granholmstoppen går parkens avtal med Stockholms stad ut den första oktober.

Nu har Tensta Träff öppnats för alla föreningar

Nu är Tensta Träff invigt. Fram till den 29 februari 2020 kommer lokalerna stå öppna. Det är Studiefrämjande som sedan juli 2019 driver Tensta Träff med stöd av Stockholm stad.