somaliska kvinnor i tensta centrum
Mammorna samlades i Tensta efter senaste dödsskjutningen.

Ett 50-tal somaliska mammor samlades på onsdagseftermiddagen i Tensta centrum för att mobilisera kraft och hitta lösningar på det dödliga våldet.

Efter den senaste skjutningen i måndags kväll där två unga män miste livet växer frustrationen i Järva. Föräldrar,  barn och ungdomar lever med en konstant oro och många känner sig maktlösa.

Idag, onsdag, samlades en stor grupp svensksomaliska mammor i Tensta centrum i ett försök att mobilisera sig och hitta lösningar.

Framförallt nämndes vikten av långsiktiga insatser på skola och jobb och bättre bostäder

– Vi får ingen hjälp från de som har makt i samhället. Vi känner oss deprimerade och vet inte vad vi ska göra. De flesta barn som blir dödade nu är inte med i någon kriminell grupp, de är duktiga i skolan och röker inte ens cigaretter, sade en av mammorna på torget.

Flera uttryckte frustration över att svårigheter med att uppfostra barn i ett samhälle där man inte känner sig hemma och är ovan vid kulturen. De vill ha stöd från myndigheter och makthavare. Framförallt nämndes vikten av långsiktiga insatser på skola och jobb och bättre bostäder så att barnen inte tvingas ut på gatan där de kan hamna i fel sällskap.

Fatuma Abdullahi Mohamed och Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Förbifart Stockholm kan bli Förbifart Järva

Förbifart Stockholm kommer att bli dyrare än planerat och försenas med minst fyra år. På Järvafältet däremot kan kanske motorvägstrafiken komma igång tidigare och bli en Förbifart Järva.

AIF Kista anordnar nattfotboll – med start i kväll

AIF Kista börjar med organiserad spontanfotboll på kvällar i syfte att förebygga att unga hamnar i kriminalitet. Med anledning av den hotfulla stämningen som råder inför helgen, har idrottsföreningen beslutat att dra igång med nattfotbollen tidigare än tänkt. 

Shakir Bader Attiyah gör sin sista utställning

Imorgon lördag lovas ett spektakulärt vernissage om fred och social orättvisa på Husby konsthall. Shakir Bader Attiyah från Akalla ställer ut för allra sista gången, och det gör han stort. – Det här blir ingen vanlig premiärvisning, det blir en hyperupplevelse som ska uppfylla alla ens sinnen på en och samma gång, säger konstnären.

Kan odling på Järvafältet inspireras av Göteborg?

 – Det är inte bara själva matproduktionen från odling som gynnar staden, man får även andra samhälleliga effekter, säger Martin Berg på fastighetskontoret i Göteborg.