somaliska kvinnor i tensta centrum
Mammorna samlades i Tensta efter senaste dödsskjutningen.

Ett 50-tal somaliska mammor samlades på onsdagseftermiddagen i Tensta centrum för att mobilisera kraft och hitta lösningar på det dödliga våldet.

Efter den senaste skjutningen i måndags kväll där två unga män miste livet växer frustrationen i Järva. Föräldrar,  barn och ungdomar lever med en konstant oro och många känner sig maktlösa.

Idag, onsdag, samlades en stor grupp svensksomaliska mammor i Tensta centrum i ett försök att mobilisera sig och hitta lösningar.

Framförallt nämndes vikten av långsiktiga insatser på skola och jobb och bättre bostäder

– Vi får ingen hjälp från de som har makt i samhället. Vi känner oss deprimerade och vet inte vad vi ska göra. De flesta barn som blir dödade nu är inte med i någon kriminell grupp, de är duktiga i skolan och röker inte ens cigaretter, sade en av mammorna på torget.

Flera uttryckte frustration över att svårigheter med att uppfostra barn i ett samhälle där man inte känner sig hemma och är ovan vid kulturen. De vill ha stöd från myndigheter och makthavare. Framförallt nämndes vikten av långsiktiga insatser på skola och jobb och bättre bostäder så att barnen inte tvingas ut på gatan där de kan hamna i fel sällskap.

Fatuma Abdullahi Mohamed och Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Enbacksskolan återgår till fysisk undervisning

På måndag den 15 mars upphör distansundervisningen för elever i årskurs 7-9 på Enbacksskolan i Tensta. Eleverna återgå alltså till fysisk undervisning i skolan.

”Vi är många som känner att nu får det vara nog”

Det blir en manifestation mot våldet imorgon, lördagen den 5 september kl. 13.00, Polisen gav tillstånd när arrangörerna flyttade mötet från Husby centrum ner till Järvafältet vid Husby gård.

AIF Kista överklagar beslut om föreningsbidrag

AIF Kista fick knappt en tredjedel av föreningsbidraget som de ansökte om. Klubben sökte stöd för att hålla i en fotokurs för barn, men fick avslag för den delen av ansökan som avsåg inköp av kamerautrustning. Förvaltningen föreslog att barnen istället skulle använda sig av sina mobilkameror. – Man utgår från att alla barn har en telefon, säger Said Ali, ordförande i AIF Kista, som har överklagat beslutet.

Är du förkyld – stanna hemma

Onsdag 11 mars inträffade det första dödsfallet av Coronaviruset (Covid-19) i Sverige och samtidigt visade sig också ett par sjukdomsfall där människor blivit smittade i vårt land och inte som följd av resor till andra länder.