De marknadshyror som regeringen har lovat januaripartierna att införa är ett beställningsverk från fastighetsägare med stora vinster redan idag. Dessa nya steg mot mer marknadshyror innebär ett nytt historiskt svek mot alla Sveriges hyresgäster.
Radikalt höjda hyror innebär systematiskt ökade klassklyftor och boendesegregation, som kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor, låginkomsttagare, studenter och unga i miljonprogrammets förorter.
Det är också ett demokratiskt haveri då gjorda opinionsundersökningar tyder på en massiv folklig majoritet emot marknadshyror.
Regeringspartierna försöker mörka detta med att det ’bara’ skulle gälla nyproduktionen
Regeringspartierna försöker mörka detta med att det “bara” skulle gälla nyproduktionen. Med det parallella uppdraget till en hyreskommission att påskynda ökade hyror för läge och standard i hela beståndet, tillsammans med de mekanismer som redan styr hyresmarknaden och krav på årsvisa hyreshöjningar råder det ingen tvekan om att marknadshyrorna snart skulle sprida sig. När sedan inget görs åt de fortsatt fria marknadshyrorna vid renovering av tomställda lägenheter innebär allt detta snart radikalt höjda marknadshyror för hela landets hyresgäster.
Var och en som vill förstå det svenska samhällets växande sociala kris borde lätt fatta de starka sambanden mellan höga hyror, undergrävda hushållskassor och de svåra sociala konsekvenser detta får.
Att en S-MP-regering som i andra sammanhang påstår sig vara oroade över trångboddhet, dödlig smittspridning under pandemin, kvinnors svårigheter att fly våldsamma män, svaga skolresultat hos barn utan studiero och ökad gängkriminalitet är beredd att med kallt blod införa marknadshyror som radikalt förvärrar alla dessa problem är fullständigt vettlöst.
FN:s bostadsrepresentant Leilani Farha har riktat skarp kritik mot den svenska regeringen för att i praktiken ha överlåtit bostadspolitiken åt finansmarknaden. Att fastighetsägarna kan tjäna ännu mer än de redan gör på bostadsbristen talar inte för att de kommer att öka bostadsbyggandet, bara för att de som har råd att betala slipper stå i kö tillsammans med alla andra.
Ett rungande nej till marknadshyror
Den 18 april genomförde kampanjen Nej till marknadshyra, med stöd av 80 organisationer, 155 gräsrotsprotester mot detta i hela landet. När utredningen om fri hyressättning läggs fram denna vecka protesterar vi igen och kommer fortsätta under hela remisstiden.
Ett rungande nej till marknadshyror måste därför bli början på kampen för en ny social bostadspolitik som bygger på hyresgäströrelsens historiska ståndpunkt att bostaden är en mänsklig rättighet, inte en handelsvara.