Inte ens när den exceptionella coronakrisen plågar hela samhället och i synnerhet Järvaområdet avstår den styrande majoriteten i staden och Regionen från att skapa otrygghet för de boende i Järva.

Jag är inte längre förvånad att rulltrapporna i Rinkeby stått stilla länge. Jag kan till och med förstå komplexiteten i problemet. Men när ansvarige politiker Tomas Eriksson, (MP), första vice ordförande i SL och Trafiknämnden, samt ordförande i Trafiknämndens Beredningen för tillgänglighet och framkomlighet, påstår att han blev upplyst om problemet med rulltrapporna i Rinkeby först när Nyhetsbyrån Järva ringer upp honom, blev jag helt enkelt irriterad och upprörd. Tomas Eriksson missar helt att jag, undertecknad som sitter i samma beredning som han, tog upp frågan redan under ett av våra sammanträden förra året. Må vara att han har varit konsekvent och gav samma svar nu som då, men rulltrapporna står fortfarande stilla. 

Jag som sitter i samma beredning tog upp frågan redan förra året

Viruset har lamslagit Sverige på ett förödande sätt, många har dött och andra oroar sig för sin hälsa, sörjer anhöriga och förlorar inkomster. Under sådana omständigheter förväntas folkvalda politiker sända signaler som skapar trygghet hos alla medborgare. Det saknas i Tomas Erikssons svar och det blir knappast bättre när man nöjer sig med att låta tiotal personer fortsätta tränga sig in i en och samma hiss med risk för smittospridning. 

Tomas Eriksson får gärna beklaga de problem som detta skapar för de boende i området, men det minsta han borde göra i detta läget är att be rinkebyborna om ursäkt.

Estanislao Mboro (S)
Regionpolitiker, Beredningen för tillgänglighet och framkomlighet samt Patientnämnden. 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg

Sverige har en poliskår att vara stolt över. Svenska poliser är professionella, välutbildade och hårt arbetande. Jag förstår att det bitvis är en svår miljö att jobba i för en polis i Järva med de problem vi har med brottslighet. Många järvabor känner någon som blivit drabbad av dödligt våld och alla förstår att polisen står i främsta linjen för att motverka våldet. Men det är också en balansgång mellan övervåld vid polisens ingripanden och allmänhetens förtroende. Det är självklart aldrig acceptabelt att övervåld används.

Vi kan inte vänta – det handlar om att rädda liv

Vi kräver extraordinära krisåtgärder nu, för att begränsa krisens  omfattning. Vi kan inte vänta. Vi efterlyser en samordningsgrupp som agerar på ett effektivt sätt mot pandemins negativa konsekvenser i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Hur ska vi kunna lita på polisen?

I filmerna som spreds efter polisens ingripande i Rinkeby i tisdags kväll syns hur två poliser måttar slag efter slag mot en person som ligger på marken. Med tvåhandsgrepp på batongerna för att få extra kraft fortsätter poliserna slå efter att personen liggandes sträcker upp sina händer och försöker värja sig från våldet.

Mer språk- och kultursatsning i det förebyggande!

Dödlighet, skador och lidande där narkotika är inblandat är något vi hör om i princip dagligen. Det drabbar enskilda, närstående och samhället i stort. Att förebyggande arbete är viktigt för att minska detta är välkänt. Det lyfts hela tiden som en av flera lösningar för ett av vår tids svåraste samhällsproblem. Alla vet att det vore det bästa, problemet är bara att frågan inte prioriteras i praktiken.