I vackert väder och strålande solsken bjöd Laila Belalem in till midsommarlunch i Rinkeby med Fryshusets verksamhet för barn till ensamma mammor.

På midsommarafton samlades många kvinnor och barn bakom Rinkebyskolan för att fira midsommar tillsammans. Medan de väntade på maten, kyckling och cous-cous, diskuterades olika sociala frågor, ungdomars engagemang och hur man kan tänkas hjälpa de ungdomar det gått snett för i livet. Åsikter delades och vädrades, om hur det var förr och hur det är nu. Många verkade vara besvikna på samhällsutvecklingen, men kände även hopp för ungdomarnas framtid.

Barnen och mammorna var precis hemkomna från en fyra dagar resa till Leksand, dit de åkte tillsammans. Nabil,14 år, var en av dem som var med på resan.

– Vi fick välja mellan olika sporter, som fotboll, simning, eller yoga. Eller så kunde vi åka linbana. Det var jättekul!

Aweiz Abdulkadir fanns också på plats för midsommarfirandet. Han är nyanställd på Fryshusets ”framtidstro och föredöme”i Husby. Han tycker att den här verksamheten är jättebra för att det behövs en helhetssatsning för Järva.

– De mest utsatta områdena, de ensamstående mammorna och ungdomar i riskzonen bör vara i fokus, sade Aweiz Abdulkadir..

Ett tjugotal unga killar kom förbi och det var väldigt mycket folk; mammor, barn och tonåringar. Ansvarig verksamhetschef är Laila Belalem och hon berättade med stort engagemang att hon vill ge barnen fina och positiva barndomsminnen och samtidigt stärka mammorna i deras föräldraskap.

Vissa barn kommer inte längre än till T-centralen. Det vill jag ändra på.

– Det är viktigt för mammorna att få träffa andra mammor i samma situation, kanske även träffa vänner för livet. Vissa barn kommer inte längre än till T-centralen. Det vill jag ändra på.

En deltagare lägger till:
– Eller inte längre än utanför Rinkeby!

Laila Belalem vill att barnen ska få komma ut och se andra platser i Sverige. Hon vill att barn som inte har samma möjligheter ska få åka på kollo tillsammans. Föreningen vänder sig till barn och ungdomar under 18 år och nästa gång ska de ha picknick i Rålambshovsparken den 29 juli.

– Alla har ju inte råd, men i vår förening kostar det ingenting att vara med, sade Laila Belalem. Man registrerar sig på vår hemsida på Fryshuset bara.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ingen vill ta ansvar när barnfamiljen evakueras

Eliwi Alomir upptäckte en vattenskada i lägenheten i Tensta, men när badrummet ska renoveras har fembarnsfamiljen ingenstans att bo. – Det är hyresvärdens ansvar, de kan inte kasta ut en hel familj på gatan, säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec.

”Vi tycker inte att yttrandefrihet ska skada andra”

De är unga, killar, de jobbar eller pluggar, de är vänner och de bor i Tensta. Efter att ha skapat en uppmärksammad film om koranbränningarna träffar Nyhetsbyrån Järva kompisgänget för att prata om yttrandefrihet och att förhindra upplopp. Samtalet leder dock in på polisbrutalitet, på korruptionen som hindrar dem från att organisera sig, och hur ett helt område hålls fritt från knark och kriminalitet.

Här finns Rinkebys historia

Esperanza Quintero möter oss i entrén till Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning. Hon visar vägen, ner genom garaget och fram till en järndörr. Dörren öppnas med kod och innanför den finns ännu en låst dörr. – Härinne finns Rinkebyarkivet.

Sommarjobbare visar upp sina kortfilmer under filmvisning

Under tre veckor har 15 ungdomar sommarjobbat inom kultur och media i Rinkeby-Kista. Ungdomarna har fått skapa personliga kortfilmsdokumentärer, och igår var det filmvisning på Kulturförvaltningen i Rinkeby.