Hassan Kulbay driver Tensta Krog sedan många år.

Hassan Kulbay är hjärtat i Tensta centrum. Krogen som funnits i evigheter, välkomnar alla och som har öppet när allt annat är stängt.
– Två idioter skjuter varandra, men det är inte hela Tensta, säger han. Tensta är fint, nära naturen men ändå bara 20 minuter från T-centralen.

Företagarna i Tensta centrum har, precis som handlarna i många andra köpcentrum, svårt att få det att gå ihop. Hassan Kulbay har framgångsrikt drivit Tensta Krog i decennier, men även han vill sälja.

– Jag har jobbat länge och försöker sälja, men lyckas inte. Jag har aldrig haft några problem med brottslighet, men många tror att Tensta är farligt.

En annan av handlarna, som vill vara anonym, säger att han också vill sälja.

Kasta inte skit på ungdomarna

– Vi hade det bra när stadsdelsförvaltningen var här, och skatteverket och bankerna. Varför flyttar allt till Kista? När förvaltning flyttade lovade de att komma tillbaka om två år. Det har gått tolv år nu, och de har fortfarande inte kommit.

Han menar att problemen i Tensta centrum beror på politiska beslut. 
– De kastar bara skit på ungdomarna, som om alla problem är deras fel. Så är det inte, det är politikerna som bär ansvaret.

Nu finns ett beslut att förvaltningen ska till Tensta centrum, säger jag. Han skakar på huvudet.
– De lovar, men vi tror inte på dem.

Frisören Abbas, som brukade ha långa köer med kunder på fredagarna, har sålt sin salong och flyttat till Sundbyberg. Men flera av hans frisörer jobbar kvar och salongen verkar fortfarande ha bra med kunder.

Idag bor fler i Tensta än tidigare, men de flesta vi pratar med menar att affärerna går sämre. ”Skattemyndigheterna jagar småföretagare, men låter de stora skurkarna komma undan”. 

Det finns tillräckligt med folk här för två livsmedelsaffärer

Men det finns några som tror på framtiden. En ny livsmedelsbutik har öppnat i centrum. Ägaren Mohamed, som tycker att det räcker med förnamn, säger att affärerna går bra. Även om han har hård konkurrens från den etablerade Matvärlden som granne. I ljusa och fräscha lokaler säljer han färskvaror, så väl som frysta livsmedel och stapelvaror.

– Det finns tillräckligt med folk här för två affärer, säger han. Det går bättre och bättre.

Paul Elias är låssmed och skomakare, som även säljer väskor. Han har haft sitt företag i Tensta centrum i nästan 20 år och han är missnöjd.

– Vi betalar för värme, men måste ha eget element.
Han visar ett element bakom disken.
– Det är bara 15-16 grader här annars.
På fönstret till hans butik finns en lapp uppsatt ”Verksamhet till salu”. Vad säger de som ringer, undrar vi.
– Det är ingen som ringer.

Företaget FastPartner äger Tensta centrum och Mats Carinder är centrumchef. Han är väl medveten om problemen som företagarna i Tensta har.

– Det är en tung marknad i alla centrum. Vi trodde att Tensta hade mest potential för att utvecklas, men både Rinkeby och Husby har gått bättre.  De politiska besluten har i större utsträckning gått Rinkebys väg.

Det finns ett fattat beslut om att förvaltningen ska flytta tillbaka till platsen där Kämpingeskolan står.

– Jo, det togs ju för tio år sedan, men det har gått i stå. Det står på papperet, men det ska göras också. De har inte ens rivit skolan än, det verkar som om det inte blir någonting.

Ska det vara börsägda företag som driver sådana här centrum?

Företagarna tycker att hyrorna är på tok för höga.
– Utifrån deras omsättning så är det höga hyror, men annars kommer inte FastPartner att gå runt. Ska det vara börsägda företag som driver sådana här centrum, det kan man fråga sig? Det är politikerna som säljer ut alla köpcentrum, det är bara Vällingby som fortfarande är kommunalt ägt. Politikerna måste ta konsekvenserna av sina egna beslut.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Midsommarfirande med kyckling och cous-cous

I vackert väder och strålande solsken bjöd Laila Belalem in till midsommarlunch i Rinkeby med Fryshusets verksamhet för barn till ensamma mammor.

Zapatisterna på besök i Hjulsta

Under fredagen var en delegation från zapatiströrelsen på besök på Hjulsta Ekoodling. Det var Den Gulliga Folkrörelsen som bjöd in till lunch och samtal med zapatisterna som hade rest från Mexiko för att utbyta erfarenheter av kamp och aktivism kring rätten till mark, miljö, ekonomisk- och social jämlikhet, jämställdhet och avkolonisering. 

Lyckat när Nyhetsbyrån Järva höll bolagsstämma i Husby

Det rådde trevlig stämning och engagerade samtal när Nyhetsbyrån Järva höll sin bolagsstämma under lördagen. På plats på Folkets Husby hade ett trettiotal personer samlats för att tillsammans avgöra tidningens framtid.

Järva blir med utomhusbad nästa år

Just nu pågår byggnadsarbetet med Järva utomhusbad. Anläggningen invigs nästa år och kommer att erbjuda tre olika bassänger för besökarna.