Två olika händer vilar på en soffa bredvid varandra

Aicha får ett sms. Två enkla meningar som vänder upp och ned på tillvaron. Allt stannar upp.
Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Aicha

Jag kan inte lyssna på musik längre.

Det stör mina tankar.

Jag hänger knappt med i konversationer, jag hör inte ens viktig information som att tåget tas ur trafik. En gång satt jag kvar medan alla steg av tills ljuset släcktes. Jag känner mig ofta dum nuförtiden. 

Jag har missat arbetspass och inte ens brytt mig om utskällningen.

Jag kommer försent till lektioner och hade inte kunnat bry mig mindre om att det påverkar mitt betyg.

Enda gången jag är klarvaken och närvarande är när jag går förbi platsen där Nano lämnade mig. Jag känner fortfarande hur hårt han höll i mig för att han inte ville släppa taget, samtidigt som han grät. Jag fattar ingenting. Hur kan en person som varit så säker lämna mig så plötsligt? Han var den drivande motorn i allt, ibland så drivande att jag knappt hängde med. Så övertygande och självklar.

Samma person som höjde mig till skyarna och behandlade mig som sitt allt har satt mig i en situation jag aldrig trodde att jag skulle befinna mig i

Negativt. Tack gode Gud!

Vi har all tid i världen, sa han till mig. Du har ingenting att oroa dig för, sa han. Vi hade tydligen fett begränsad tid, och jag hade allt att oroa mig för.

Att bära hans barn är väl någonting att oroa sig för? Han har inte ens brytt sig om den risken.

Samma person som höjde mig till skyarna och behandlade mig som sitt allt har satt mig i en situation jag aldrig trodde att jag skulle befinna mig i.

Jag har alltid trott att min första och enda skulle vara min man, aldrig haft en plan för hur jag skulle hantera situationen om det inte skulle bli så. För det fick inte ske.

Jag vägrar ta in nya intryck för att inte glömma våra, så att jag kan upprepa dom, och analysera dom

Men nu har det hänt. Jag lämnades med två enkla meningar: ”Jag kan inte vara med någon” och ”läs mellan raderna”. Jag har läst. Jag har upprepat varje ord som sagts i mitt huvud. Jag har läst om alla våra sms. Jag har försökt leta efter spår i dom vardagliga sms:en, i det intensiva pratandet om ingenting. Det enda jag kan se är den radikala förändringen. Det är som att det inte ens är han som har skrivit dom sista sms:en, som att något motiverar honom till att hålla sig borta.

Jag vägrar ta in nya intryck för att inte glömma våra, så att jag kan upprepa dom, och analysera dom. Jag försöker läsa mellan raderna, men jag förstår inte. Det är som att han lämnade mig med en gåta med självklart svar, som jag inte kan lösa eller ens tyda.

Han lyfte upp mig för att sen kasta ned mig.

Han. Som jag behandlade och betraktade som min blivande.

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Del 9 publiceras imorgon.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En riktig feel good film på arabiska

Haifaa Al Mansours varma, humoristiska och charmiga film om den unga läkaren Maryam visar oss en bild av Saudiarabiens vardagsliv (i medelklassmiljö) som vi i väst tyvärr sällan möter. 

”Värmen som finns mellan människor är ljuset”

I Paris lever tusentals svensktalande ungdomar i tältläger i väntan på asylbesked. Annelie Drewsen har skrivit en roman om deras öde.  – Det är upp till läsaren om man vill kasta ifrån sig boken och aldrig mer tänka på det här, eller om man vill engagera sig på något sätt.

Mizeria, del 12: Every bandit needs a toffla

Det är middag hemma hos Aicha och Ali. Baba Hussein jobbar, mamma Mona serverar maten och Aicha kollar i mobilen. Ali förbereder sig för morgondagen. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Paradis City placerar oss i en inte alltför avlägsen framtid

Som vanligt när jag läser en bok av Jens Lapidus förväntar jag mig ett högt tempo, karaktärer från vitt skilda skikt av samhället och en spegling av klyftorna och av olika strömningar och företeelser som finns mer eller mindre öppet runt omkring oss.  Jag blir inte besviken.