Ramsis Moosa Assal hade veckans viktigaste live om rasism med gästerna Ebrima Faye, Mohamed Nuur och Liban Abdule. Det handlade om personliga upplevelser av den rasism som finns i Sverige idag. 

 – Mitt fokus är ämnen som finns nära oss, problemen som finns i förorten. Det handlar om sådant som jag har kunskap och insikt om, annars håller jag tyst. En kan inte göra allt, men många kan göra någonting, säger Ramsis Moosa Assal.

Ramsis Moosa Assal är mest känd genom sitt konto @medinastudenten där han livesänder och föreläser. Mycket handlar om budskap från Koranen, men han tar även upp frågor om kriminalitet och andra ämnen som rör unga. Som fritidsledare i Tensta har han insyn och kunskap om ungdomsfrågor.

 – Nästan alla svarta som jag har växt upp med har blivit trakasserade på ett eller annat sätt, det finns så många exempel. Detta är deras egna upplevda händelser, säger Ramsis Moosa Assal.

Ebrima Faye var bara sju år när han och hans mamma kom till Sverige. Redan från första stund blev han spottad på i skolan. Han fick lära sig slåss och stå på sig. Men det var en stor sorg att tackla för en sjuåring.
– Det fanns ingen som kunde hjälpa mig i skolan, och det var så min kriminella bana började. Sedan fortsatte det och fortsatte, säger Ebrima Faye, som idag själv arbetar med ungdomar. 

Mohamed Nuur har upplevt mycket hot och kritik eftersom han är politiker, och dessutom svart muslim. Han tycker att rasismen har normaliserats under de senaste tre, fyra åren. Både i verkligheten och i sociala medier där man öppet uttrycker sin rasism. Han har till och med varit med i TV3:s Trolljägarna och berättat om sina erfarenheter.
– Om jag ger upp, då vinner de. När jag ser mig i spegeln är jag en stolt somalier och när jag ber är jag en stolt muslim. Muslimska kvinnor har det ännu tuffare.

Ännu tuffare kan muslimska kvinnor ha det, menar Mohamed Nuur.
 – Kvinnor i min närhet är oroliga när jag åker in till stan på grund av allt hat. De gör en dua, de ber för en. Men i Rinkeby och Tensta har jag hela världen utanför min dörr. Man behöver inte resa så mycket om man kommer härifrån.

Liban Abdule, som arbetar som fritidsledare, har upplevt mycket rasism på grund av sin hudfärg. På vissa arbeten har han ansetts vara ”exotisk” och behandlats annorlunda därför. Han har också blivit kallad för n-ordet flera gånger.
 – Jag fick en chock första gången, men ingen reagerade. De valde att titta bort. Jag borde ha agerat då. Men nu när jag är äldre älskar jag hur jag ser ut. Rasism finns i olika grader. Man måste våga stå på sig och inte ens på skämt godkänna rasism. Det blir en del av problemet, säger Liban Abdule.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu har Socialt center i Husby dragit igång igen

Fick du inte din lön? Riskerar du att bli vräkt? Varje tisdag, mellan 17 och 19, finns Socialt center utanför Folkets Husby eller inne i kaféet.  – Kom hit, få hjälp och ta fajten tillsammans, säger Basar Gerecci från Rörelsejuristerna.

Under julen tog svärfar fram sin koran och läste versen om Miriam

I år blir det en annorlunda jul, tänkte jag. Men när jag började begrunda mina jular under mina 57 år, så inser jag att jag haft många olika jular på olika platser runt om på jorden och med väldigt olika minnen. Med mina blandade julminnen inser jag att livet är alltid lite annorlunda, frivilligt eller ofrivilligt.

Region Stockholm sänker väntetiden för dos 2

Från och med i torsdags, den 29 juli, har region Stockholm sänkt väntetiden mellan den första och andra vaccindosen till fyra veckor. Ändringen gäller för de som tagit Pfizer och Modernas vaccin och är en åtgärd för att snabbare få fler fullvaccinerade efter det ökade smittoläget i Stockholmsregionen.

Vaccination påbörjad i Järva

Den 7 januari började Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vaccinera alla boende på servicehus och vård- och omsorgsboenden. Om ungefär två veckor ska de som vaccinerade sig få den andra dosen.