Några deltagare i kurs 2020.

För tredje året i rad håller Nyhetsbyrån Järva en grundkurs i journalistik. Tolv deltagare träffas varje tisdagskväll hela hösten på Kista folkhögskola.
– Jag har alltid haft en intresse för text, så jag tyckte det skulle vara nice att gå en kurs i journalistik, säger Oumaima Mohamed.

Den här hösten rådde en viss osäkerhet om kursen skulle bli av på grund av den pågående pandemin. Men i slutet av augusti träffades deltagarna för första gången, och gruppens storlek gör det möjligt att hålla distans. Tolv deltagare, de allra flesta från Järvaområdet, träffas vid 14 tillfällen för att studera journalistikens grunder, i praktik och teori.

Sagal Omar är en av dem.
– Mina kompisar gick kursen förra året och tyckte den var intressant. De uppmanade mig att gå och de ansökte till och med åt mig.

Jag vill lära mig hantverket

Mohamed Abdomagid skriver mycket i sitt arbete, men vill skriva mer.
 – Ja, jag vill lära mig hantverket, och utveckla skrivandet.

Anette Meliane säger detsamma.
 – Jag vill lära mig skriva artiklar och krönikor, mer korrekt, för att kunna uttrycka det jag tänker.

Abdi Hassan ser varje dag händelser som det borde skrivas om.
– Jag vill skriva om allt som sker i mitt område, det är viktigt att fler förstår allvaret. Om man informerar om problemen så kan man lättare hitta lösningar. 

Sara Thaer Dhiaa tycker att det är viktigt att fler deltar i samhällsdebatten.
– Det handlar om att få en allsidig bild i media, därför behövs det journalister med andra perspektiv.

Det behövs en lokal nyanserad röst

Berivan Yildiz hoppas att kursen ska lära henne att kunna förmedla sina och andras åsikter i skrift.
– Journalisternas främsta uppgift är att beskriva verkligheten och ge möjlighet för de förtryckta att bli hörda i samhället.

Hur orten beskrivs i media är något som de flesta har synpunkter på.
 – I de stora tidningarna finns mycket negativt snack om Järva, det behövs en lokal nyanserad röst, säger Asmaa Farah.

‑ Media speglar en viss bild, som jag inte känner igen mig i. Jag är uppvuxen här i Järva och har själv en annan bild, säger Maryan Bouraleh.

Kursen fortsätter till mitten av december. Efter höstlovet kommer flera etablerade journalister att föreläsa.

Texten är sammanställd av citat ur deltagarnas intervjuer med varandra.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Region Stockholm sänker väntetiden för dos 2

Från och med i torsdags, den 29 juli, har region Stockholm sänkt väntetiden mellan den första och andra vaccindosen till fyra veckor. Ändringen gäller för de som tagit Pfizer och Modernas vaccin och är en åtgärd för att snabbare få fler fullvaccinerade efter det ökade smittoläget i Stockholmsregionen.

Festexplosion med Det gror i betongen!

Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.

Järvas politiker om Pride: Spånga-Tensta

Under Prideveckan har Nyhetsbyrån Järva frågat stadsdelsnämndspolitikerna om deras syn på lokala HBTQ-frågor och vilken politik de driver inom området. Här är svaren från politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Mohasadeh skriver öppet brev till svenska regeringen

När talibanerna tog över Kabul blev Mohasadeh Bayat förtvivlad. – Jag såg hur mina släktingar och vänner blev förföljda och jag tyckte det var orättvist att hela världen tyst tittade på. Därför startade hon en namninsamling och har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven.