Några deltagare i kurs 2020.

För tredje året i rad håller Nyhetsbyrån Järva en grundkurs i journalistik. Tolv deltagare träffas varje tisdagskväll hela hösten på Kista folkhögskola.
– Jag har alltid haft en intresse för text, så jag tyckte det skulle vara nice att gå en kurs i journalistik, säger Oumaima Mohamed.

Den här hösten rådde en viss osäkerhet om kursen skulle bli av på grund av den pågående pandemin. Men i slutet av augusti träffades deltagarna för första gången, och gruppens storlek gör det möjligt att hålla distans. Tolv deltagare, de allra flesta från Järvaområdet, träffas vid 14 tillfällen för att studera journalistikens grunder, i praktik och teori.

Sagal Omar är en av dem.
– Mina kompisar gick kursen förra året och tyckte den var intressant. De uppmanade mig att gå och de ansökte till och med åt mig.

Jag vill lära mig hantverket

Mohamed Abdomagid skriver mycket i sitt arbete, men vill skriva mer.
 – Ja, jag vill lära mig hantverket, och utveckla skrivandet.

Anette Meliane säger detsamma.
 – Jag vill lära mig skriva artiklar och krönikor, mer korrekt, för att kunna uttrycka det jag tänker.

Abdi Hassan ser varje dag händelser som det borde skrivas om.
– Jag vill skriva om allt som sker i mitt område, det är viktigt att fler förstår allvaret. Om man informerar om problemen så kan man lättare hitta lösningar. 

Sara Thaer Dhiaa tycker att det är viktigt att fler deltar i samhällsdebatten.
– Det handlar om att få en allsidig bild i media, därför behövs det journalister med andra perspektiv.

Det behövs en lokal nyanserad röst

Berivan Yildiz hoppas att kursen ska lära henne att kunna förmedla sina och andras åsikter i skrift.
– Journalisternas främsta uppgift är att beskriva verkligheten och ge möjlighet för de förtryckta att bli hörda i samhället.

Hur orten beskrivs i media är något som de flesta har synpunkter på.
 – I de stora tidningarna finns mycket negativt snack om Järva, det behövs en lokal nyanserad röst, säger Asmaa Farah.

‑ Media speglar en viss bild, som jag inte känner igen mig i. Jag är uppvuxen här i Järva och har själv en annan bild, säger Maryan Bouraleh.

Kursen fortsätter till mitten av december. Efter höstlovet kommer flera etablerade journalister att föreläsa.

Texten är sammanställd av citat ur deltagarnas intervjuer med varandra.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järva reser sig mot corona

Imorgon, torsdag den 9/4 kommer #Förortenresersigmotcorona bjuda in till samtal där vi Järvabor får ordet om våra tankar i krisen. Det blir samtal med boende, journalister, politiker, intressegrupper med flera.

Kan Broken Windows-metoden öka tryggheten i Järva?

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har beslutat om en ny trygghetsstrategi, som är tänkt att vara gemensam för stadsdelarna på Järvafältet. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd förväntas klubba den på mötet ikväll. Ett uttalat mål med strategin är att stadsdelarna i Järva ska vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden 2025.

Nyhetsbyrån Järva besökte S:ta Birgittas folkhögskola

S:t Birgittas folkhögskola  är en folkhögskola i Södertälje med katolsk profil. Nyhetsbyrån Järva blev inbjuden att berätta om vår tidning och verksamhet.  – Nu har vi funnits i 20 månader i Järva och antalet läsare växer hela tiden, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.