Porträtt på Imam Hussein i traditionell muslimsk klädsel.
Imam Hussein Farah.

Imorgon börjar ramadan, den heliga muslimska fastemånaden som är en av islams fem pelare.
– I vanliga fall träffas vi i moskén när vi brutit fastan, men inte i år, säger imam Hussein Farah, som önskar alla Järvas muslimer Ramadan Kareem.

Eftersom muslimernas kalender följer månåret förskjuts månaden ramadan med tolv dagar varje år. Det gör att man ibland kan uppleva ramadan på vintern, ibland på sommaren. I Sverige följer många muslimer saudiernas kalender för ramadan.

– I Sverige finns nästan en miljon muslimer från olika delar av världen och man försöker enas om när fastan ska inledas. Dessutom hänger det samman med när vallfärden till Mecka sker, det är också en anledning till att vi följer saudiernas beräkningar, säger Hussein Farah, imam i det Islamiska Kulturcentret i Rinkeby.

Ramadan är inte bara en fastemånad, utan även en tid för eftertanke.
– Då ger man allmosor till de fattiga och gåvor till sina nära och kära, sprider kärlek och umgås med familjen.

Eftersom vi befinner oss i en ofrivillig isolering där vi får inte träffas på grund av covid, hur arbetar ni i moskén för att följa restriktionerna?

– Vi arbetar digitalt precis som alla andra verksamheter i Sverige. Om någon vill kontakta oss finns vi tillgängliga via telefon eller mail, säger imam Hussein.

Fastan är ett tillfälle att rensa kroppen, och när fastan bryts ska man äta så näringsrikt som möjligt. Men är det några som inte behöver fasta?

– Ja, personer med kroniska sjukdomar, äldre personer, kvinnor som ammar och små barn, svarar Hussein Farah.

Fatuma Abdullahi Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande

Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.

Fyra aktieägare om Nyhetsbyrån Järva

Under Nyhetsbyrån Järvas bolagsstämma i lördags ställde vi tre frågor till ett par aktieägare som var på plats. Möt Are Karim, Ulla Parkkinen, Anders Österberg och Mårten Westberg.

Rinkeby Folkets Hus nya mural är snart färdig

Ännu en muralmålning är under konstruktion i Järva. Den här gången är det Rinkeby Folkets Hus som smyckas med konstformen. 

Hon anmälde skolan till Skolinspektionen – skolan svarade med orosanmälan

En elev ska ha blivit mobbad på Engelska Skolan i Kista till den grad att hon har velat ta sitt liv. Mamman till barnet ska då ha försökt kommunicera med skolan för att hitta en lösning, men har upplevt att hon inte tagits på allvar. Hon har därför anmält skolan till Skolinspektionen och menar att rektorn på skolan har hämnats genom att göra en orosanmälan mot henne till socialtjänsten.