En grundskola i Kista försökte mörka att två lärare på skolan har bekräftats smittade med coronaviruset Covid-19. Ett anonymt vittne berättar för Nyhetsbyrån Järva att rektorn hotade personalen med repressalier om informationen skulle läckas.

Under lördag förmiddag gick Aftonbladet ut med att en grundskola i Järvaområdet mörkade att två anställda på skolan har bekräftats smittade med coronaviruset Covid-19.

Information om detta nådde Nyhetsbyrån Järva för några dagar sedan då ett vittne, som vill förbli anonymt, med kopplingar till skolan berättade att de två anställda hade hunnit arbeta på skolan under två veckors tid bärandes på smittan, och att de nu ligger inlagda på sjukhus. Vittnet berättade också att de övriga anställda på skolan hade hotats med repressalier av rektorn, om de skulle läcka ut information om det rådande läget.

– Rektorn vill mörka det hela, han vill inte att föräldrarna ska få reda på detta. All personal har panik för att de kan också kan ha smittats av kollegorna, men rektorn vägrar stänga ner skolan, berättade vittnet för Nyhetsbyrån Järva under onsdagen.

Rektorns och biträdande rektorns hantering av det rådande coronaläget har varit undermåligt

Två föräldrar, som också vill förbli anonyma, med barn på den kommunala grundskolan som ligger i Kista, berättar att rektorn mejlade ut information om smittfallen bland personalen på skolan under fredagen.

– Först fick vi ett mejl på onsdagen den 1 april om att skolan inte kommer att gå ut med information kring smittfall som berör personal och elever på skolan, med hänvisning till att sådan information är sekretessbelagd. Men sedan fick vi ett mejl två dagar senare där skolan informerade oss föräldrar om dem två smittade lärarna på skolan.

– Många av oss tror att det beror på att Aftonbladet varit på rektorn om detta, så han ville väl troligen komma ut med informationen innan vi fick reda på det via medierna, berättar en pappa till en elev på skolan.

Vittnet berättar också att han upplever skolans ledning som generellt nonchalant och att rektorns samt biträdande rektorns hantering av det rådande coronaläget har varit undermåligt.

– Jag mejlade skolan i början av coronakrisen, efter sportlovet, och frågade om vilka åtgärder de tänkt vidta. Men inget hände.

– Jag har all förståelse för att inte läcka integritetskränkande information om personal och elever på skolan. Men om det pågår en pandemi så är det rimligt att gå ut och informera om smittläget på skolan i generella drag, utan några namn nämnda, säger pappan.

Det känns som att man skiter i eleverna som går på skolan, just för att det handlar om en skola i orten

Nyhetsbyrån Järva, samt en stor del av svenska nyhetsmedier, har gått ut med att många av de coronasmittade i Sverige är just från Järvaområdet. Något som mamman till ett av barnen som går på den berörda skolan i Kista, anser borde påverka skolans agerande.

– Skolan borde ta detta på större allvar. Vi är redan utsatta på många olika sätt och därför har de ett ännu större ansvar. I mejlet som kom i fredags stod det ingenting om någon krisberedskapsplan. Bara information om de två smittade lärarna.

– Det är rent utsagt äckligt att rektorn till att börja med mörkade något sådant. Det känns som att man skiter i eleverna som går på skolan och deras familjer, just för att det handlar om en skola i orten. De tror att vi inte är lika kunniga och har koll på läget som andra föräldrar i andra områden, säger den anonyma mamman.

Eleni Terzitane

Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Stockholm i område 5 och chef över rektorer i Rinkeby-Kista och Norrmalm, har skrivit till Nyhetsbyrån Järva:
”Jag har läst er artikel om skolan i Kista och vill att ni rättar till några felaktigheter. Citatet ’anställda hade hunnit arbeta på skolan under två veckors tid bärandes på smittan, och att de nu ligger inlagda på sjukhus. Vittnet berättade också att de övriga anställda på skolan hade hotats med repressalier av rektorn, om de skulle läcka ut information om det rådande läget.’
De två personer som arbetar på skolan gick hem när de fick de första lindriga symptomen och de stämmer inte att de arbetade två veckor på skolan med smitta. Det stämmer inte heller att rektorn hotat  personal med repressalier om de informerade om detta.
Jag förväntar mig att ni omedelbart rättar till dessa felaktigheter.”

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen satsar på mångfald

Människor med annat etniskt ursprung är underrepresenterade i poliskåren idag. Därför har polisen i Stockholms län dragit igång ett arbete för att öka mångfalden inom Polismyndigheten.

Coach Sam föreläser om en sund livsstil

På Bridge i Kista föreläste coach Sam om både fysisk och psykisk hälsa.  – Jag kommer att ha ett flertal föreläsningar under hösten tillsammans med Bridge och även workshops om hälsan, säger Samuel Eyob, som driver kontot @samueleyobofficial. 

Unga i Järva väntar på sommarjobb

I Järva har sammantaget 2909 ungdomar sökt sommarjobb i år. Men efter att antalet sommarjobb för unga i Järva har sjunkit de senaste åren, och med anledning av den fortsatt pågående pandemin, så är det många som väntar spänt på besked när sommaren närmar sig.

Jullov i Järva

Ännu ett jullov i Järva fullspäckat med aktiviteter! Träffa Wizzy Wov, stjärnproducent från London som arbetat med artister som Stormzy, delta på pepparkakstävling eller välj en eller flera av Techtenstas jullovsaktiviteter.