Ambulans

Under de senaste veckorna har flera läsare hört av sig till Nyhetsbyrån Järva med vittnesmål om att många i Järva är smittade av Corona. Nu har svensksomaliska läkarföreningen uppgett till SVT att sex av nio som dött av smittan i Stockholm är svensksomalier.

Information om viruset och hur man ska skydda sig fanns inledningsvis bara på svenska, engelska och lätt svenska. Efter några dagar blev information på flera språk tillgängliga på webben. Men informationen har inte nått ut tillräckligt.

Nyhetsbyrån Järva lät därför publicera en video med vår medarbetare, folkhälsovetaren Fatuma Abdullahi Mohamed. En informationsfilm som visats tusentals gånger.
Inom kort kommer en liknande informationsfilm på arabiska att läggas upp på Nyhetsbyrån Järva.

De senaste dagarna har ambulanserna kört i skytteltrafik

Många Järvabor har hört av sig under de senaste dagarna. En del berättar att de är sjuka, andra att de känner någon av dem som avlidit, och många att de satt sig och sina familjer i karantän. “De senaste dagarna har ambulanserna kört i skytteltrafik på vår gata”, sade en annan.

Trångboddhet och generationsboende, i kombination med bristande information på de språk som dominerar i Järva, har lett till den här svåra situationen. Fatuma Abdullahi Mohamed tycker att nu måste alla förstå allvaret.
– De som bor tillsammans med någon som är äldre, eller lever med någon som har kroniska sjukdomar, måste ta extra ansvar att inte fortsätta leva precis som vanligt.

Besök inte dem som är sjuka, ring istället

Det handlar om kroniska sjukdomar som till exempel diabetes, hjärtsjukdomar eller olika former av cancer.
– Besök inte dem som är sjuka, ring istället. Likadant efter dödsfall, gå inte hem till de anhöriga. Ring istället och beklaga sorgen. Det är viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Fatuma Abdullahi Mohamed.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
1 comment
Lämna ett svar
You May Also Like

”Får alla slå oss?”

På temat våld mot barn och unga anordnar en rad ungdomsföreningar i Tensta eventet ”Får alla slå mig?” den 9 juni. Dagen därpå ska några av ungdomarna ha ett möte med regeringens ansvariga minister Amanda Lind.

Hård kritik mot Linda Piras app

Rapparen Linda Pira lanserade en app för gigjobb och fick hjälp med marknadsföringen av kända Järva-artister som Cherrie och Imenella. Men kritiken lät inte vänta på sig och inom ett dygn hade de flesta tagit avstånd från artistens affärsidé.

Festival för allas rätt till en egen plats på jorden

Orten Odlar, var namnet på kolonilottsfestivalen som nätverket Peppar och Pumpa arrangerade i Tensta i helgen. Där fanns grönsaker, kryddor och blommor till försäljning samt workshops, uppträdanden och konst.

”Nu måste vi organisera oss!”

I Folkets Husby samlades boende till hyresrättens försvar på onsdagskvällen. – De…