Klockan sju varje måndagsmorgon öppnas dörren till stallet på Eggeby Gård. Hästarna i sina boxar väntar otåligt på henne.
 – Ja, då börjar min arbetsdag, säger Ida Rudgård.

Eggeby stall har ny ägare och Ida Rudgård arbetar några dagar i veckan i stallet.  Hon mockar rent, ger hästarna vatten i sina boxar och tar sedan ut dem i hagarna bredvid. Idag är det fullvuxna åtta hästar i stallet och ett föl.
 – Fölet heter Stella och är snart tre månader. 

Ida Rudgård studerade djurvård i Spånga gymnasium tidigare, men hoppade av.
 – Skolan har aldrig varit min grej. Jag trivdes inte och vill hellre jobba. Jag har jobbat sedan jag var 14 år.

Vid sidan om timmarna hon arbetar i stallet är hon också vaktmästare på deltid i Järva Folkets Park. Hon klipper gräs och hjälper till där det behövs. Ida har dessutom egen häst i Råsta stall i Sundbyberg, som kräver tid och arbete..
 – Det är ett engelskt fullblod, en gammal galopphäst. Jag rider mest i skogen och lär honom trix. Han gör mycket på kommando.

Stall Eggeby har ingen reguljär ridskoleverksamhet, med alla tillhörande försäkringar, och därför kan det vara lite farligt när små barn kommer på besök. Våren 2020 ska utomhusbadet på Järvafältet stå färdigt och ännu fler människor kommer att upptäcka stallet. 
 – Men hästarna är vana vid liv och rörelse, så det ska säkert gå bra, säger Ida Rudgård.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Järvafältet var fram till 1962 militärt övningsområde, med jordbruk, boskapsskötsel och hästar. Stallet drivs idag av en privatperson, som i sin tur hyr ut stallplatser till privata hästägare. Det finns planer på att starta ridskoleverksamhet.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.

Coach Sam föreläser om en sund livsstil

På Bridge i Kista föreläste coach Sam om både fysisk och psykisk hälsa.  – Jag kommer att ha ett flertal föreläsningar under hösten tillsammans med Bridge och även workshops om hälsan, säger Samuel Eyob, som driver kontot @samueleyobofficial. 

Festexplosion med Det gror i betongen!

Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.

De kan ge stöd till ett liv utan kriminalitet

Susanna Pettersson och Sandra Shalaby är lotsar på sociala insatsgruppen, SIG, i Spånga-Tensta. – Vi samordnar de insatser som behövs för att klienten ska nå sitt mål – att leva ett liv utan kriminalitet.