Klockan sju varje måndagsmorgon öppnas dörren till stallet på Eggeby Gård. Hästarna i sina boxar väntar otåligt på henne.
 – Ja, då börjar min arbetsdag, säger Ida Rudgård.

Eggeby stall har ny ägare och Ida Rudgård arbetar några dagar i veckan i stallet.  Hon mockar rent, ger hästarna vatten i sina boxar och tar sedan ut dem i hagarna bredvid. Idag är det fullvuxna åtta hästar i stallet och ett föl.
 – Fölet heter Stella och är snart tre månader. 

Ida Rudgård studerade djurvård i Spånga gymnasium tidigare, men hoppade av.
 – Skolan har aldrig varit min grej. Jag trivdes inte och vill hellre jobba. Jag har jobbat sedan jag var 14 år.

Vid sidan om timmarna hon arbetar i stallet är hon också vaktmästare på deltid i Järva Folkets Park. Hon klipper gräs och hjälper till där det behövs. Ida har dessutom egen häst i Råsta stall i Sundbyberg, som kräver tid och arbete..
 – Det är ett engelskt fullblod, en gammal galopphäst. Jag rider mest i skogen och lär honom trix. Han gör mycket på kommando.

Stall Eggeby har ingen reguljär ridskoleverksamhet, med alla tillhörande försäkringar, och därför kan det vara lite farligt när små barn kommer på besök. Våren 2020 ska utomhusbadet på Järvafältet stå färdigt och ännu fler människor kommer att upptäcka stallet. 
 – Men hästarna är vana vid liv och rörelse, så det ska säkert gå bra, säger Ida Rudgård.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Järvafältet var fram till 1962 militärt övningsområde, med jordbruk, boskapsskötsel och hästar. Stallet drivs idag av en privatperson, som i sin tur hyr ut stallplatser till privata hästägare. Det finns planer på att starta ridskoleverksamhet.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.

Freedom Writers är en film som alla borde se

Människor som dömer andra på grund av deras utseende är de som behöver kolla på denna film och ändra sin åsikt. En kompis rekommenderade mig att se denna film, men det jag inte var beredd på var att filmen hade en så stark handling.

Tech Tenstas unga skapar skyddsvisir till sjukvården

Tech Tenstas unga är med i kampen mot coronasmittan. – Våra unga skapar bågar för skyddsvisir till personalen på sjukhus och inom äldreomsorgen, säger Dhakshy Holmgren samordnare på Tech Tensta.

Mohasadeh skriver öppet brev till svenska regeringen

När talibanerna tog över Kabul blev Mohasadeh Bayat förtvivlad. – Jag såg hur mina släktingar och vänner blev förföljda och jag tyckte det var orättvist att hela världen tyst tittade på. Därför startade hon en namninsamling och har skrivit ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven.