Svenska medier rapporterar att en svensk blivit Somalias premiärminister. Men när Roble bodde i Rinkeby betraktades han som invandrare, och behandlades på samma sätt som andra marginaliserade grupper i samhället. 

Somalias nyvalda premiärminister Mohamed Hussein Roble har läst miljöteknik och hållbar infrastruktur KTH. Som många andra afrosvenskar fick han inte jobb inom sitt yrke, så han flyttade till England. Sedan till Östra Afrika och där fick han ett jobb, som motsvarade hans kompetens.

Diskriminering är något som afrosvenskar regelbundet utsätts för

Sverige har ett utmärkt anseende utomlands, det beskrivs ett demokratiskt och väl fungerande land. Men i verkligheten har rasistiska idéer fått fäste i både samhällets debattklimat, i politiken och samhällets institutioner. Detta medför samhällsproblem, ett demokratiskt underskott och brist på jämlikhet.

Diskriminering är något som afrosvenskar regelbundet utsätts för. Det spelar inget roll hur länge man bott i Sverige eller vilken utbildning man har. Forskning visar att faktorer som hudfärg och utseende spelar in under rekryteringsprocessen på arbetsmarknaden. Det finns ett utbrett motstånd att erbjuda afrosvenskar jobb som motsvarar deras kompetens. Det visar bland annat Länsstyrelsens rapport Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden från 2018.

Den negativa särbehandlingen och ständiga stigmatiseringen gör att många afrosvenskar flyttar utomlands efter avslutade akademiska studier. De flyr från ojämlika förhållanden och den rasrelaterade negativa behandling som de utsätts för.

Kontakter, hudfärg och vänskapsrelationer avgör och inte kompetens

Samhällshierarkin har sina portvakter som kallas för HR, det är förkortning för Human Resourse, vi kallar HR för ”hinder reproduktion”. Där finns portvakter som bestämmer vilka som släpps in och vilka som hålls utanför. Kontakter, hudfärg och vänskapsrelationer avgör och inte kompetens.

Därför är det många högutbildade afrosvenskar som söker sig utomlands. Mohamed Hussein Roble är inget undantag. När han bodde i Rinkeby kallades han invandrare. Men när han blir Somalias premiärminister, då kallar svenska media honom svensk.

Kahin Ahmed

Bild från Wikimedia (CC).

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Trots rekordstor invandring har inte brottsligheten ökat

I dagarna publicerades den av många efterlängtade rapporten (BRÅ2021:9) om brottslingar och deras etniska bakgrund. De högerextrema har länge hävdat att ”PK-eliten mörkat” sanningen om att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i statistiken. Problemet med det resonemanget är att nån mörkning inte har ägt rum.

Afrofobin är ett utbrett fenomen i vårt samhälle

Afrofobin har sina rötter i den transatlantiska slavhandeln och en forskarrapport visar att afrofobin fortsätter även idag i vårt samhälle.

We shall overcome…?

Det är snart 30 år sedan före detta statsministern Carl Bildt, M, och invandrarministern Birgit Friggebo förgäves försökte få Rinkebyborna att sjunga ” We shall overcome” i Rinkeby Folkets Hus.

Det som är det bästa med Järva

Innan Rinkeby Run var jag ordförande och tränare för en av Sveriges finaste löparklubbar, Fredrikshof. Vi hade Stockholms Stadion som hemma-arena. Arenan från OS 1912. Arenan där flest världsrekord har satts i hela världen. Det var häftigt, men jag saknar det inte ett dugg.