Afrofobin har sina rötter i den transatlantiska slavhandeln och en forskarrapport visar att afrofobin fortsätter även idag i vårt samhälle.

Kolonisatörer från Europa koloniserade kontinenten Afrika 1884 med sin starka militära makt. De exploaterade ländernas inhemska resurser och dess invånare tvingades till underkastelse.

Imperialistiska europeiska länders kapplöpningar är baserad på erövring och kolonisering av världens rikaste kontinent, Afrika.

Arvet från kolonialmakternas rasbiologiska ideologi stannade inte där, utan det fortsatte när Hitler tog över makten i Tyskland.  Nazismen hade också afrofobiska föreställningar, deras riktiga ansikte blottades när Hitler vägrat att gratulera afroamerikanen Jesse Owens, som vann fyra OS- guld i Berlin 1936. Hitler tyckte att Jesse kränkt den ariska rasens överlägsenhet, och därför vägrade han skaka hand med honom.

Arvet från rasbiologiska ideologier lever fortfarande i våra europeiska länder. Ungern är ett exempel, där ett främlingsfientligt parti vid makten bedriver en främlingsfientlig politik. Där bannlyses flyktingar och blir brutalt misshandlade vid gränserna. Andra exempel är högerextrema Sannfinländarna i Finland, Fremskrittspartiet i Norge och Danskt Folkeparti. Vårt svenska samhälle är inte ett undantag. Sverige har fått sitt högerextrema och främlingsfientliga politiska parti i Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel på deras afrofobi.

Ett annat exempel är när Expressen avslöjade när SD-riksdagsmannen Markus Wiechel, 25, gick till rasistisk attack mot svarta personer som han sett i en film på Facebook. 

Afrofobin uttrycks idag som verbala kränkningar, fysiskt och systematiskt våld mot svarta personer, och även som utestängning från arbetsmarknaden, den politiska makten och bostadsmarknaden.

Afrosvenskar är underrepresenterade i svensk politik, de upplever att de placeras längst ner på vallistorna, trots att partierna förespråkar att de gärna vill rekrytera individer med utländsk härkomst. Detta motverkar invandrarungdomarnas engagemang i politiken.  

Det råder samma strukturella diskriminering baserad på hudfärg på arbetsmarknaden. Det har forskare, bland annat Mattias Gardell, konstaterat i en ny rapport om afrosvenskars livssituation i Sverige.

Vi efterlyser ett mer jämlikt samhälle, där alla samhällsmedborgare behandlas lika oavsett hudfärg. 

 Kahin Ahmed, Rinkeby
Lämna ett svar
You May Also Like

Rusta upp Kista busstorg !

Sedan många år har det rått stort missnöje med situationen kring Kista busstorg, där det ligger under T-banestationen. Platsens utformning har varit och är fortsatt ogästvänlig och känns mycket otrygg

Hur kan Israels agerande kallas självförsvar?

Året är 2021 och världen använder sig fortfarande av begrepp som konflikt och självförsvar för att beskriva en drygt 70 år lång fördrivning och ockupation. Den israeliska och palestinska frågan handlar dock inte om en konflikt, då en konflikt sker mellan två jämlika parter.

Ta tillvara ungdomarnas engagemang

Just nu pågår en översyn avseende träffpunkter som Ungdomens hus och Reactor av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. En översyn som väcker engagemang hos de ungdomarna som deltar i verksamheten. Som forskare inom området skola, fritid och ungdomar kan vi inte annat än imponeras när ungdomar engagerar sig i frågor som rör deras liv och rättigheter.

Föräldrar skriver öppet brev till Ole-Jörgen Persson, M

I kväll har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd sammanträde. Före pandemin hade allmänheten möjlighet att ställa frågor, men nu sker mötena bakom stängda dörrar. Därför har Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva Föräldraalliansen istället skrivit ett öppet brev till nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M.