Eid firas på Rinkeby bollplan den 4 juni 2019.

Tusentals samlades på Rinkeby bollplan i morse. Redan före åtta började folk komma; finklädda, gamla och unga, med rollatorer och barnvagnar, alla fick plats. Ramadan, 29 dagars fasta, är över och nu firar muslimerna Eid al-fitr.

Prick klockan nio ska bönen inledas och hela tiden strömmar fler och fler till. Ibland låter böneutropen entonigt och ibland som en vacker sång.

 – Det här är den viktigaste dagen för mig, säger Iman Elmi, som är där med sin dotter. Även om statsministern skulle komma på besök, då skulle han få vänta tills den här bönen är över.

I hennes hemland Somalia är det fest i tre dagar när fastan bryts.
 – Första dagen firar vi med familjen, den andra med släkten och den tredje med vännerna.

I Sverige är det också fest, med god mat och presenter till barnen, men ledigt har hon inte.
 – Nej, jag ska direkt till jobbet när det här är klart.

Bollplanen är i princip full med folk. Alla står i ordnade led och väntar in den gemensamma bönen.

 – Jag undrar var polisen är, säger Fardosa Omar, som är en av dem som organiserat samlingen på Rinkeby bollplan. Många har varit oroliga efter det som hände i Nya Zeeland.

Men strax före nio kommer de. En grupp med fem, sex uniformsklädda poliser ställer sig strategiskt runt dem som samlats till bön.

Och en liten stund senare, kanske tar det femton, tjugo minuter, så är bönen avslutad. Imamen håller en kortare predikan efteråt, men alla stannar inte kvar för att lyssna på den. Nu strömmar folk ut från fotbollsplanen för att gå till skolan, arbetet eller hem och börja firandet.

Det blir trafikkaos när kanske tre tusen personer ska gå över Rinkebystråket samtidigt. Bilar och bussar blir stående i långa köer. Men frivilliga tar hand om trafiken och dirigerar både folk och fordon.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvas andra Duathlon hade en ”Dark Horse”

Jonathan Cederlund från Spånga TBK har nyligen återkommit från ett år på High school i det amerikanska löpar-paradiset Oregon. Han blev tävlingens oväntade segrare., en ”Dark Horse”.

Singelaktuella Kebz vill släppa positiv musik

– Om jag gör musik om våld, genererar det bara mer våld. Kebba Jobe som går under artistnamnet Kebz, släppte i natt singeln ”My Believer”. Nyhetsbyrån Järva har träffat 23-åringen från Tensta för att prata om hans musik.

Årets Selma till Womenisa

Priset Årets Selma 2020 gick till Järvas kvinnonätverk Womenisa. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset till Deqa Abukar och Amal Said på en gala på Göta Lejon.

Ifrah tog sin första dos vaccin

Ifrah-Degmo Mohamed fick sin första dos vaccin mot covid-19 igår och lade ute en bild på Facebook om det.  – Jag gjorde det eftersom jag vet att många är oroliga, men jag tycker att alla ska vaccinera sig. Det är farligare att drabbas av corona eller smitta andra med sjukdomen.