För ett par veckor sedan landade ett bostadspolitiskt beslut i form av ett kuvert på hallgolven hos många hyresgäster i Stockholm. Boende hos de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder fick hem broschyrer med information om “möjlighet till ombildning”. 

Beslutet har mötts av hård kritik och över hela stan mobiliserar folk mot utförsäljningarna av allmännyttan. På demonstrationer, möten och sociala medier samlas oroliga hyresgäster och diskuterar utvecklingen. Tomas Henriksson, som är Hyresgästföreningens expert på ombildningar, kom till Folkets hus i Rinkeby för att förklara vad som händer och svara på frågor.

– Om ni bestämmer er för att ombilda ska ni inte köpa en lägenhet. Ni ska köpa en fastighet. Tillsammans. Det är det som är att bilda en bostadsrättsförening.

Många var intresserade och mötet blev helt fullsatt. Alla fick inte plats i salen utan folk trängdes i dörröppningen för att försöka höra vad som sades. Det var många som ville ställa frågor och flera i publiken spelade in eller tog anteckningar för att kunna föra informationen vidare.

Tomas Henriksson förklarade att ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt sker i tre faser:

Fas 1 är intresseanmälningsfasen. De som är intresserade av att ombilda skriver på en intresseanmälan. Den är inte bindande, du har rätt att ångra dig, men om minst 50 procent anmäler intresse för ombildning går processen vidare till nästa fas.

Fas 2 är beslutsfasen. Då måste alla som är intresserade bestämma sig för om dom vill köpa sin lägenhet eller inte. Om två tredjedelar av hyresgästerna beslutar sig för att köpa så kan fastigheten ombildas. Beslutet meddelas på köpestämman eller genom en fullmakt.

Fas 3 är den ekonomiska fasen. Om mer än hälften av hyresgästerna i en fastighet vill ombilda och fler än 67 procent av dem bestämmer sig för att köpa sin lägenhet är det dags att kontakta banken.

Så fort det finns intresse för att ombilda så kopplas ombildningskonsulterna in. De ska hjälpa till att genomföra ombildningen och ta fram en ekonomisk plan för köpet.

– Ni ska veta att ombildningskonsulter tjänar grova pengar. Mellan 10 000 och 15 000 för varje lägenhet som ombildas, sade Tomas Henriksson.

När mötesdeltagarna ombads svara på ifall de planerade att anmäla intresse för ombildning var det ungefär hälften av de närvarande som svarade ja. Lika många svarade på nästa fråga att de inte var intresserade av att ombilda. Bland de som var positiva till ombildning fanns flera som hoppades kunna tjäna pengar genom att köpa sin lägenhet och sedan sälja den vidare till ett högre pris. Några var oroliga att de skulle tvingas flytta om deras lägenhet ombildas. Det pratades om bostadsrättsföreningar som har försökt bli av med sina hyresgäster, men det är ingenting som sker per automatik, utan det ska gå att bo kvar och hyra sin lägenhet av föreningen.

Om lägenheten inte är stambytt är det en dålig idé att köpa fastigheten

– Tänk på att det är billiga hyresrätter som ombildas och det är svårt att göra bostadskarriär om man inte har någon bostad. Om lägenheten inte är stambytt är det en dålig idé att köpa fastigheten. Det kommer nämligen bli mycket dyrare för bostadsrättsföreningen att genomföra renoveringen än det är för ett kommunalt bostadsbolag.

Att vem som helst kan ta lån och köpa sin lägenhet är långt ifrån självklart enligt Tomas Henriksson.

– Om du ska köpa måste du ha slantar. Banken kommer värdera dina förutsättningar att betala tillbaka innan de låter dig låna. Idag ligger räntan på 1,45 procent men banken kräver att du ska klara 7 procent ränta för att de ska bevilja dig ett lån. Se till att ha pappren från banken klara innan du tackar ja.

Om hyresgästerna väljer att inte ombilda finns en risk att deras hus säljs ändå till en privat värd. I Järva har det privata bostadsbolaget Hembla (som tidigare hette D. Carnegie & Co)  gjort sig kända för att köpa fastigheter med stora renoveringsbehov. Någon i publiken berättade om ett fall där hyrorna höjdes med 85 procent efter en renovering hos en privat värd i området.

– Hembla har som affärsidé att köpa orenoverade fastigheter och renovera lägenhet efter lägenhet för att kunna höja hyran. Svenska bostäder har ett renoveringsprogram och de behöver inte höja hyran så mycket när de renoverar eftersom de tjänar på att husen blir mer energieffektiva, sade Tomas Henriksson.

Flera gånger uppmanade han alla som kommit till mötet att även besöka stadsdelsnämndens möten och ställa frågor till politikerna. I 36 av Järvas 37 valdistrikt fick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en klar majoritet av rösterna i förra årets val men i stadsdelsförvaltningen styr de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet. Moderaten Benjamin Dousa är ordförande.

I en sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av Hyresgästföreningen framkom att det bara är Moderaternas och Kristdemokraternas väljare som är positiva till ombildning. Majoriteten av dem som som röstar på de andra borgerliga partierna, Liberalerna och Centerpartiet, var emot ombildningar. Bland Miljöpartiets väljare var cirka 80 procent negativa till ombildningar.

– Jag hoppas att ni kommer fram till bra beslut hur ni än vill göra. Och jag hoppas att ni håller sams med era grannar. Det är faktiskt ett stort problem att grannar blir ovänner i sådana här ombildningsprocesser, sade Tomas Henriksson innan han tackade för sig och lämnade den varma salen i Folkets hus.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polishuset i Rinkeby försenat – klart tidigast nästa år

Bygget av polishuset i Rinkeby har inte gått som på räls än…

Ytterligare en misstänkt för mordet i Husby begärs häktad

Åklagaren har i dag begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för ett mord i Husby i nordvästra Stockholm den 31 maj. Mannen anhölls i lördags. 

Mäktig manifestation mot våldet

Igår samlades stockholmarna på Sergels torg för att protestera mot det dödliga…

Nobel i Rinkeby blir digitalt och öppet för alla

Det blir inget luciatåg i Rinkeby för årets Nobelpristagare i litteratur. Men niorna från Enbacksskolan har jobbat hela hösten med sin gåva till Louise Glück och nobelveckan kommer att uppmärksammas digitalt.