Den blågröna majoriteten i Stockholm har gått ut med att hyresrätter i stadens förorter ska ombildas till bostadsrätter och en del av de kommunalt ägda hyresrätterna kan komma att säljas till privatvärdar.– Vi är oroliga, säger Rinkebybon Marianella Monzon.

I Järva gäller förslagen främst hyresrätter i Rinkeby och Husby. – Jag har stått i bostadskön i tio år för att få mitt förstahandskontrakt, och nu ska det ombildas. Driver dom?!

I december 2018 hölls ett möte i Folkets Husby som kom att bli startskottet för en kampanj mot utförsäljningen av allmännyttiga hyresrätter. Uppslutningen var god och bestod av både oorganiserade Järvabor och representanter från organisationer som Förorten mot våld, Ort till ort, Norra Järva stadsdelsråd och Hyresgästföreningen. Nätverket rädda hyresrätterna bildades och efter hand har en mängd lokalgrupper dykt upp runt om i Stockholm. 

Marianella Monzon är aktiv i föreningen Ort till ort och initiativtagare till lokalgruppen Rinkeby mot ombildningar, som nyligen haft sitt första möte.
– Vi vill försvara hyresrätterna eftersom vi ser ett värde i att bevara det här bostadsbeståndet. Oavsett om man skulle ha pengar så är inte alla intresserade av att äga sin bostad och ta stora lån.

Bland det första som Rinkeby mot ombildningar gjorde var att starta en Facebookgrupp med samma namn för att nå ut till fler boende i området. Marianella Monzon är noga med att poängtera att nätverket inte är ett diskussionsforum, utan de vänder sig till folk som redan har tagit ställning mot ombildningarna.
– Vi är medvetna om maktprocesserna och vi vill delta i de beslut som påverkar oss. Det offentliga rummet krymper när det som vi äger gemensamt säljs ut och vi får inte någonting att säga till om. Det måste finnas bostad åt alla!

Anna Nygård

Facebookgruppen Rinkeby mot ombildningar
https://www.facebook.com/groups/rinkebymotombildningar/

Läs om mötet i december https://staging.nyhetsbyranjarva.se/nu-maste-vi-organisera-oss/

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Julfrid hemma hos Inga i Husby

Hemma på Nordkapsgatan i Husby lyser adventsstaken i Inga Harnesks fönster. Traditionsenligt…

Nämndmöte om föreningsbidrag imorgon i Rinkeby-Kista

Imorgon torsdag sammanträder Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Mötet sänds live på webben där politikerna bland annat kommer ta beslut om föreningsbidrag för 2021.

Mustafa prisas av Företagarna

Järvabon Mustafa Zatara är en av årets omslagsprofiler på listan “Årets 103 unga ideer”.  – Det känns superkul, det är ett kvitto på att vi bakom plattformen gör samhällsnytta, säger Mustafa Zatara, grundare av FörortsEntreprenörerna. 

Väktare i Rinkeby skjuten i benen

En väktare blev skjuten i benet under en rond i en av Hemblas fastigheter i Rinkeby under måndagskvällen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.