I dag öppnar utställningen Världens ALMA, Astrid Lindgren Memorial Award, i Hjulsta grundskola för det åttonde året i rad.
– Det är kul och viktigt med läsning, säger Yasmin Adam, elev på Hjulsta grundskola.
Yasmin och hennes klasskamrat Ayaan Mohammed Ali, och alla elever i årskurs 3, var med vid invigningen av utställningen. Hjulsta grundskola har arbetat med ALMA-pristagare i flera år och före pandemin har skolan välkomnat pristagare med öppna armar. I år blev firandet lite annorlunda. Det bjöds på tilltugg och sång ute på skolgården och elever och skolpersonal fick gå in i mindre grupper för att kolla på utställningen.
Skolans rektor Bassem Jerbi höll tal och berättade om att han som liten bodde i Vimmerby och han har träffat Astrid Lindgren personligen.
– Astrid Lindgren var en fantastisk människa som förgyllde och fortfarande förgyller många barns läsande och fantasi, inte bara här utan stora delar av världen.
Inget skapande är för litet och att ingen dröm är för stor
Bassem Jerbi avslutade talet med påminnelsen om vikten av att hålla fantasin och kreativiteten vid liv – att inget skapande är för litet och att ingen dröm är för stor.
På plats var också Suzi Ersahin, kanslichef för ALMA, som blev påtagligt berörd av elevernas sång. När hon tog plats bakom mikrofonen betonade hon vikten av samarbetet mellan Hjulsta grundskola och ALMA fortsätter i framtiden.
– Det är fantastiskt att en person årligen får priset, men det är även en symbol och ett pris för oss alla. Det handlar om att vi fortsätter läsa, att vi fortsätter måla men även att vi fortsätter lyssna på andras berättelser.
Skolans väggar pryds med tolkningar av ALMA pristagarens böcker eller projekt som har med litteraturen eller författaren att göra. Som tradition har Hjulsta grundskola i uppgift att elever ska ta reda på så mycket som de kan om pristagaren för året. Årets pristagare är den franska författaren Jean Claude Mourlevat, som skriver barn- och ungdomslitteratur. Författarens böcker rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy. Hans böcker är översatta till närmare tjugo språk, men ännu finns de inte översatta på svenska.
– Det är färre böcker som översätts idag än för några år sen, och på det sättet är det viktigt att ett pris kan lyfta berättare från olika delar av världen, men att man även på något sätt kan påverka att översättningarna sker.
Hela låg- och mellanstadiet har arbetat med projektet i olika skolämnen under vårterminen
Hela låg- och mellanstadiet har arbetat med projektet under lektionstid i olika skolämnen under vårterminen. På bildlektionerna har eleverna målat, på svenska lektionerna har de arbetat med poesi, läsförståelse och högläsning.
Kategorierna för utställningen har delats upp i fem olika delar, bland annat bilderbok där eleverna har kombinerat text och bild, läsfrämjande, muntligt berättande eller poesi. De har även arbetat med målningar, berättelser och sånger av Astrid Lindgren. Bland målningar och berättelser finns flera av Astrid Lindgrens kända citat, så som:
“Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi”.
Bojana Perovic
ALMA-utställningen finns i en lokal som ligger i en enskild byggnad vid skolgården. Den kommer att stå öppen för besök vissa tider under vecka 21-22. För att besöka utställningen behöver man meddela skolan i god tid.
OM ALMA
Astrid Lindgren avled 2002, 94 år gammal, men hennes berättelser kommer att leva för alltid. För att hedra hennes minne och för att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Den uppmärksamhet priset ger leder till att böcker översätts till fler språk. Att barn och unga runt om i världen har tillgång till litteratur är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Unga har rätt till riktigt bra litteratur – underhållande, nyskapande, utmanande eller komplex.
Källa: Alma.se
Digital live-prisutdelning 31 maj kl 19.00Var med och fira 2020 och 2021 pristagare Baek Heena och Jean-Claude Mourlevat! I år kan alla vara med. Prisutdelningen sänds digitalt från Stockholm men kommer att ta dig med på en resa in i pristagarnas verk och till unga läsare runtom i världen.
Anmäl dig till livesändningen här!