Runt om i Stockholms förorter får 12 644 hushåll nu i dagarna ”erbjudande” från sina kommunala hyresvärdar att ombilda husen till bostadsrätter.

I Husby har Svenska Bostäder meddelat de boende i kvarteret Oslo 2, Oslogatan, 15, 17, 19 och 21, att kvarteret får ombildas till bostadsrätter.
Lokala hyresgästföreningen i kvarteret snabbinkallade ett möte på fredagskvällen och ska senare kalla till ett bostadsmöte för alla som bor i husen.
Dörrknackning för att informera grannarna om deras rättigheter sker onsdagen den 5 juni mellan 18-20 och söndagen den 9 juni mellan 15-17.

Det finns en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder om vilka villkor som ska gälla när husen ska renoveras i samband med de stambyten som planerats. Om husen i stället ombildas skulle det innebära att avtalet med Hyresgästföreningen bryts och det skulle många uppleva som ett svek. Dessutom innebär en ombildning att kostnaderna för upprustning och genomförandet av evakuering av de boende skulle vältras över på hyresgästerna.

Ingen ombildning på Trondheims- och Bergengatan

För Svenska Bostäders övriga hyresgäster på Oslogatan och Trondheims- och Bergengatan var beskedet att någon ombildning inte är aktuell. En lättnad för de flesta som varken har lust eller råd att skuldsätta sig för att bo kvar, eller att i stället för Svenska Bostäder få sina grannar till hyresvärdar. I brevet stod att ombildning inte var aktuell, eftersom husen är nyproducerade – läs nyligen upprustade – eller att de ”av något annat skäl är strategiskt viktiga för bostadsbolaget eller Stockholms stad”.

 På det öppna mötet inför senaste mötet i  Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, ställdes frågan om det är för man insett att Svenska Bostäder är en seriös hyresvärd, som sköter sina hus och som ger stabilitet och trygghet i Husby som husen anses strategiska – eller om politikernas strategi syftar till att sälja husen för att få kortsiktiga pengar i stadens kassa.  Det var det ingen som ville eller kunde svara på. 

Oklart om utförsäljning

Så länge hyresgästerna inte får klart besked att någon försäljning inte är aktuell, lär de boende få leva med ängslan att råka ut för samma sak som grannarna i Husby på 1990-talet. De husen såldes till Wallenstam, och såldes sedan vidare ett halvdussin gånger tills de hamnade hos multinationella fastighetsbolaget Blackstone/D Carnegie alias Hembla. De hyresgästerna har drabbats av hafsiga kosmetiska upprustningar och upptrissade hyror, samtidigt som det långsiktiga underhållet eftersätts och den dagliga skötseln av husen försummas. 

Många hus berörs i Rinkeby

I Rinkeby vill Svenska Bostäder ombilda husen på Gärdebyplan 5-25, 6-26 och Vimmerbyplan 7-33 och 8-20. Familjebostäder har pekat ut Svennebygränd 3-37 och Stockholmshem Axbyplan 3-17, 10-44, 48-70 och Ljungbyplan 3-31, 4, 8-28 samt Mjölbyplan 3-17 och 8-38. Betydligt fler hus än i Husby alltså. Även här ska det röra sig om fastigheter där man planerat renoveringar.

För att ett hus ska kunna ombildas måste en majoritet av de boende rösta ja, och folk måste också få lån av banken så de har råd att köpa huset.

Samtidigt som politikerna talar om trygghet i de utsatta områdena, utsätter de allmännyttans hyresgäster för otrygghet genom att skapa osäkerhet i deras boende. Hyresgästerna runt om i Stockholms förorter organiserar sig nu för att slå vakt om hyresrätten och allmännyttan.

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

I ett av höghusen på Sibeliusgången i Akalla

Robabah Haidari bor med sin tre barn i en av SHIS Bostäders lägenheter i höghuset i Akalla. – Igår var de hos oss igen, det är tredje gången. De sprutar, men vägglössen kommer tillbaka.

Lastbilskrasch stängde gångbron i Rinkeby

Femte Rinkebybron över Rinkebystråket är fortfarande avstängd efter att en lastbil körde in i den i måndags kväll.

Fullsatt när tryggheten i Järva diskuterades

Ilyas Hassan var nöjd med uppslutningen till seminarierna som Förorten mot våld…

Den dömde för mordet på pizzerian gripen igen

Den unge man, som dömdes för mordet på pizzerian i Rinkeby 2018 och som i somras fritogs i Kungsbacka, greps igår i Hjulsta, enligt uppgifter i media.