Idag invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.

Stockholms Stadsteater har flera scener och den i Vällingby har hittills haft hela Västerort som sin målgrupp, men i praktiken bara nått boende på gröna linjen. Initiativet till scenen i Husby togs av den röd-grön-rosa majoriteten som styrde Stockholm för två år sedan, men även de borgerliga som har makten nu har varit positiva till idén.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är konstnärlig ledare för Stadsteatern i Vällingby och Husby.

Jag klarade inte av att läsa manuset

Invigningen är öppen för allmänheten under dagen och det finns möjlighet att prova på olika instrument, dans, sång, DJ-ing eller bild och form ur Kulturskolans utbud. På kvällen är det premiär för Melody Farshins Mizeria i regi av Astrid Kakuli och med musik av Mack Beats. Olof Hansson beskriver pjäsen som rolig och med många aha-upplevelser för honom själv som kommer utifrån.

– Jag försökte läsa manuset, men klarade inte av det. Det låter förjävligt, för jag behärskar inte slanguttrycken och det är ju ett nederlag för mig, men samtidigt en seger. Nu har vi kommit någonstans när teatern får ett nytt språk.

Gratis barnteater och dancehallworkshops

Kulturhuset Stadsteatern har ett politiskt uppdrag att göra kultur för alla stadens invånare. I Husby ligger dock huvudfokus på målgruppen 15–25 år. Därför samarbetar de med Mittiprickteatern, som visar gratis teater för barn, och med dansgruppen Unruly Gang, som kommer hålla gratis dancehallworkshops i Husby varje söndag under våren. 

– Vi försöker hitta olika sätt att göra oss viktiga för den här platsen. Man får ta ett steg tillbaka, säger Olof Hansson. Han välkomnar initiativ och förslag från Järvaborna på vad som ska synas på scenen i Husby framöver. Men först på tur efter Mizeria blir det The Heart som är en dansföreställning av dansaren och koreografen Mari Carrasco.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Galdem a Talk: Orten tokenism

Tokenism kan beskrivas som diversitet utan inkludering, eller som strävan efter mångfald utan representation. I detta avsnitt av Galdem a Talk avhandlas orten-tokenism och hur det kan vara att bli ”en token” på en arbetsplats, effekten av det och så blir det tips på vad man kan göra om man råkat ut för det.

Grattis Fardosa, du vann Rinkebypriset!

Nu är Familjebostäders tävling avgjord. Fardosa Omar vann Rinkebypriset. Hon sopade banan med de övriga och vann med över hälften av rösterna. – Jag är både glad och hedrad, säger Fardosa Omar.

När konsten korsar flyktingens spår

Hur har konstnärer förhållit sig till begreppen exil och migration? Den frågan är utgångspunkten för utställningen Migration: Spår i en konstsamling, som visas just nu på Tensta konsthall.

Som United FF säkrade kontraktet

I sista matchen för säsongen, en säsong som präglats av covid-19, kunde Som United FF säkra en plats i Division 4. De besegrade Erikslunds KF med 4-1 på hemmaplan.