Den blågröna majoriteten i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har bestämt sig för att lägga ut driften av fyra fritidsgårdar på entreprenad. Det riskerar att urholka kvalitén i verksamheten, och det är som vanligt våra ungdomar som får betala priset.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd vill lägga över driften av fritidsgårdarna Blå Huset, Hjuset, Grottan och Folkan i privata händer. Det är ett riktigt dåligt beslut.

Fritidsgårdar borde drivas av kommunen, inte av företag som jagar vinst

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är självklart att fritidsgårdar borde drivas av kommunen, eller möjligtvis av kompetenta icke-vinstdrivande organisationer, och inte av företag som jagar vinst.

För när kommersiella aktörer ska driva en verksamhet så bygger det på att verksamheten på något sätt går med vinst. Det gäller oavsett om det handlar om skolor, vårdcentraler eller fritidsgårdar. Och när verksamheter ska gå med vinst så sätts ofta kvalitén i andra rummet. Dessutom brukar det saknas långsiktighet.

Det är ett stort svek mot våra ungdomar

När fritidsgårdar drivs av kommunen så kan vi garantera ungdomarna långsiktighet. Alla som känner till fritidsgårdar vet hur viktigt det är att det är samma personal som arbetar under längre perioder och att de bygger förtroende hos ungdomarna. Men så funkar inte lagen om upphandling. Vid nästa upphandling kan det bli ett helt nytt företag som ska driva verksamheten. Det är ett stort svek mot våra ungdomar.

Det finns säkerligen vissa saker med våra kommunala fritidsgårdar som kan förbättras, men så är det med alla verksamheter. Lösningen är inte att lägga ut dem på entreprenad.

Jag hoppas verkligen att den blågröna majoriteten tar sitt förnuft till fånga och stoppar det här beslutet. För alla ungdomar förtjänar bra fritidsverksamhet, oavsett var de bor.

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Trängseln på bussarna i Järva måste få ett slut!

I stora delar av Stockholms län är trängsel i kollektivtrafiken inte ett problem. Men det finns några linjer med fortsatt stor trängsel vissa tider. En sådan är linje 179 i Järva. Det är inte acceptabelt! 

När någon dör i jobbet är det nästan helt tyst

För ett tag sedan träffade jag ett par byggnadsarbetare från Husby. De klagade över att de fått arbeta utan skyddskläder hos en firma som rev asbest. Jag sa att det var omöjligt. Det är olagligt sedan 1980-talet i Sverige.

Blev Tech Tensta en plats att lyckas på…?

Michael Steger skrev en insändare om Tech Tensta och ifrågasatte verksamheten som bedrivs där. Sus Andersson (mp) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnds näringslivsråd svarade. Michael Steger fortsätter nu debatten.

”Nej, det blir inte bättre för våldsutsatta, Dennis Wedin”

Igår gick både Moderaterna och Miljöpartiet i Stockholm ut och sa att det nu skulle bli lättare för våldsutsatta att få förtur i bostadskön. Men det är inte sant.