Barnbarn kramar far/morförälder

Nu får personer som har fått sin första vaccindos krama och träffa andra människor inomhus, och gemensamma aktiviteter inom äldrevården återupptas. Samtidigt är smittspridningen fortsatt hög i Sverige och ingen vikande trend syns på nära håll.

I Sverige har smittspridningen och antalet dödsfall minskat i de vaccinerade grupperna. Totalt har 1 667 542 personer fått åtminstone en vaccindos, vilket motsvarar 20,4 procent av den vuxna befolkningen.

Därför lättas nu riktlinjerna för alla vaccinerade svenskar. Lättnaderna gäller för personer som vaccinerats med första dosen och där tre veckor har gått sedan vaccinationstillfället. Dessa personer kan nu träffa och krama människor från några olika hushåll både utomhus och inomhus, förutsatt att de inte har några symtom. Men det gäller att agera varsamt och fortfarande att följa råden om hur man skyddar sig själv och andra.

Men det kommer att dröja innan vaccinationstäckningen är så hög i alla grupper att större lättnader kan ske i hela samhället

Det blir även lättnader inom vård och omsorg för både riskgrupper och personal som arbetar nära dessa grupper. Om vaccinering av dessa personer har genomförts kan gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas, förutsatt att rekommenderade rutiner följs. Dessutom får vaccinerade personer inom äldreomsorgen göra besök utanför hemmet, exempelvis hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Men det kommer att dröja innan vaccinationstäckningen är så hög i alla grupper att större lättnader kan ske i hela samhället. Socialminister Lena Hallengren (S) sade under en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och vaccinsamordnaren Richard Bergström på fredagsmorgonen att vaccinering inte innebär en hundraprocentig garanti för att inte sprida smittan, därför ska trängsel fortfarande undvikas. Johan Carlson påminde samtidigt om att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och kulmen är en bit bort.

Eleni Terzitane
Foto: Pexels/Vitor Koshimoto

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mord i Tensta i morse

Tidigt på måndagsmorgonen hittades en ung man skadad utomhus i Tensta. Polis och ambulans kallades, men mannen avled på platsen av sina skador.

Minnesstund i Hjulsta igårkväll

På onsdagskvällen anordnades en minnesstund i Hjulsta för den 20-årige man som…

Du kan vaccinera dig på Järva Filmfestival

Järva Filmfestival drar igång den 1 augusti och håller på till och med den 7 augusti. På gräsytan Spånga IP vid Enbacksskolan kommer det att visas två filmer per kväll, med start klockan 16.

Gunilla Lundgren har fått Kungliga Sällskapets medalj

Gunilla Lundgren har fått Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken för medborgerliga förtjänster. – Ja, det var så roligt och en sådan värdig ceremoni, säger Gunilla Lundgren.