Efter ett halvår hävs besöksförbudet på landets äldreboenden idag.
– Jag tycker att det är jättebra, för man kan inte bo på ett vård- och omsorgsboende utan att träffa sina nära och kära, säger Eva Ingstrand som är enhetschef på Kista vård- och omsorgsboende.

Från och med idag den 1 oktober hävs besöksförbudet på landets äldreboenden och anhöriga kan äntligen hälsa på sina äldre släktingar och vänner igen. Eva Ingstrand som är enhetschef på Kista vård- och omsorgsboende är glad över beslutet.

– Jag tycker att det är jättebra, för man kan inte bo på ett vård- och omsorgsboende utan att träffa sina nära och kära. Samtidigt var det bra att besöksförbudet instiftades i våras.

Äldreboendet i Kista har inte varit mer eller mindre drabbat av covid19 än genomsnittet enligt Eva Ingstrand. De har haft ett antal sjukdomsfall där några av de äldre gick bort medan andra tillfrisknade.

För att minimera smittorisken finns vissa riktlinjer kring besöken

– Även om det verkar som att smittspridningen ökar nu igen är vi bättre rustade nu. I början av pandemin hade vi inga visir, men det har vi nu och vi har även infört bättre hygienrutiner. Jag tror inte att situationen kommer att förvärras hos oss på grund av att det nu blir tillåtet med besök.

För att minimera smittorisken finns vissa riktlinjer kring besöken och det kommer inte vara helt öppet att hälsa på hur som helst. De anhöriga kommer att få ringa och boka tid för besöket och de får bara vistas i den boendes rum eller lägenhet, inte i de allmänna utrymmena. Alla besökare ska också få visir och handsprit.

En oväntad konsekvens av besöksförbudet är att vissa på äldreboendet har börjat må bättre när färre personer har rört sig i huset. Det handlar om en del av de boende på demensavdelningen. Eva Ingstrand säger att några av de demenssjuka blivit lugnare under tiden för besöksförbudet. Men många har också saknat och kanske framförallt saknats av sina anhöriga.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ikväll har stadsdelsnämnden möte i Tensta Träff

Ikväll är det dags för möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 18.00 på Tensta Träff. Precis som i Rinkeby-Kista är trygghetsarbetet en av punkterna på dagordningen.

Stort intresse för entreprenörskap i Järva

I söndags var det sista dagen för inlämning av idéer till tävlingen…

SL:s hissproblem kan vara diskriminering

Hissen på Rinkeby station fungerar igen sedan den 29 november efter att ha varit sönder och avstängd under lång tid. Men problemet är inte unikt och nu har SL anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för bristande tillgänglighet för resenärer med funktionsnedsättning.

Ebba Busch Thor tror på ”connecting people”

När Ebba Busch Thor kom till Järvaveckan talade hon inte om bristen på ”kristna värderingar i förorten”, som hon gjorde nyligen. Nu lät det annorlunda.  – För oss kristdemokrater är inte samhällsklass eller vilken del av världen du kommer ifrån det viktigaste.