Efter ett halvår hävs besöksförbudet på landets äldreboenden idag.
– Jag tycker att det är jättebra, för man kan inte bo på ett vård- och omsorgsboende utan att träffa sina nära och kära, säger Eva Ingstrand som är enhetschef på Kista vård- och omsorgsboende.

Från och med idag den 1 oktober hävs besöksförbudet på landets äldreboenden och anhöriga kan äntligen hälsa på sina äldre släktingar och vänner igen. Eva Ingstrand som är enhetschef på Kista vård- och omsorgsboende är glad över beslutet.

– Jag tycker att det är jättebra, för man kan inte bo på ett vård- och omsorgsboende utan att träffa sina nära och kära. Samtidigt var det bra att besöksförbudet instiftades i våras.

Äldreboendet i Kista har inte varit mer eller mindre drabbat av covid19 än genomsnittet enligt Eva Ingstrand. De har haft ett antal sjukdomsfall där några av de äldre gick bort medan andra tillfrisknade.

För att minimera smittorisken finns vissa riktlinjer kring besöken

– Även om det verkar som att smittspridningen ökar nu igen är vi bättre rustade nu. I början av pandemin hade vi inga visir, men det har vi nu och vi har även infört bättre hygienrutiner. Jag tror inte att situationen kommer att förvärras hos oss på grund av att det nu blir tillåtet med besök.

För att minimera smittorisken finns vissa riktlinjer kring besöken och det kommer inte vara helt öppet att hälsa på hur som helst. De anhöriga kommer att få ringa och boka tid för besöket och de får bara vistas i den boendes rum eller lägenhet, inte i de allmänna utrymmena. Alla besökare ska också få visir och handsprit.

En oväntad konsekvens av besöksförbudet är att vissa på äldreboendet har börjat må bättre när färre personer har rört sig i huset. Det handlar om en del av de boende på demensavdelningen. Eva Ingstrand säger att några av de demenssjuka blivit lugnare under tiden för besöksförbudet. Men många har också saknat och kanske framförallt saknats av sina anhöriga.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ännu längre att gå mellan Rinkeby och Rissne

Det blir längre och längre för den som vill gå eller cykla mellan Rinkeby och Rissne. Nu rivs den kvarvarande bron över Enköpingsvägen, och det dröjer minst tre år innan en ny är på plats.

12 roliga grejer att göra på påsklovet i Järva

Imorgon börjar påsklovet. Kommunen och föreningslivet i Västerort bjuder därför på aktiviteter för järvabor i alla åldrar. Vi har därmed listat ett urval av gratis aktiviter att ägna sig åt under påskledigheten.

Misstänkt mord i Akalla

En man har hittats död i en blodig bostad i Akalla ikväll. Polisen har inlett en förundersökning på mord.

Svensksomalier i vården startar nytt nätverk i Järva

Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.