När Kahin Ahmed kom hem på söndagskvällen tog han trapporna upp från tunnelbanan. Klockan var runt elva och det var mörkt. Väldigt mörkt.
– Poliser, väktare och kameror har de råd med, men inte gatubelysning!

Kahin Ahmed hade varit på möte och det hade slutat sent. Han tog tunnelbanan hem till Rinkeby, gick ut genom spärrarna och fortsatte trappan upp till Norra Rinkebygången.
– Där var det var alldeles mörkt och det kändes otryggt. Gatubelysningen fungerade inte.

Det var alldeles mörkt och det kändes otryggt

Kahin Ahmed är trött på allt prat om trygghetssatsningar.
– De satsar miljoner på poliser, ordningsvakter och kameror, vi är den mest bevakade stadsdelen i hela Sverige. Men de kan inte ordna så att lysena fungerar.

En annan rinkebybo, Dine Malmsten, har haft liknande upplevelser. Bor vi på landet, undrar hon när hon träffar en granne som lyser upp sin gångväg med mobilen. På sin Facebook har hon skrivit:
”Nedsläckt Rinkeby, min väg hem, eller ut, när vi kommer ut till den belysta gångstigen kan vi se det stängda ’Ungdomens hus’, den mörklagda fotbollsplanen. Moderat politik.”

Och så går hon en promenad i mörkret och filmar hur det ser ut. 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Den som vänder sig till staden med frågor eller klagomål som rör utemiljön hänvisas obönhörligen till appen Tyck till.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De vill se stadsnära odling på Järvafältet

Anders Österberg, riksdagsledamot (S), och järvabon Anita Karp vill se stadsnära odling på Hästa gård på Järvafältet. Nu har en motion till riksdagen lämnats in, och fler ska lämnas in innan Österberg lämnar politiken nästa år.

Rinkebypedofilen överklagade – hovrätten slår fast domen

I juli föll domen mot den 67-årige mannen från Rinkeby som greps förra året för att ha utsatt barn för sexuella övergrepp. Mannen dömdes till tio års fängelse i Solna tingsrätt, men domen överklagades. Idag kom hovrättens dom – påföljden på tio års fängelse står fast.

Grönt Initiativ vill förvalta jorden på Hästa Gård

Corona och klimatkrisen visar hur sårbart samhället är och att den inhemska matproduktionen måste öka. Hälften av vår mat produceras utomlands. Samtidigt ligger världens största urbana ekologiska jordbruk – Hästa Gård – outnyttjat mitt i Järva!

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 21. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.