I slutet av september stänger Erikshjälpen i Spånga för gott. Nästan 70 personer, som på olika sätt varit sysselsatta där, blir utan arbete.
– Det är en stor förlust för området, säger Dine Malmsten, en av alla de Järvabor som brukar handla där.

Ingen i personalen vill, eller rättare sagt får, uttala sig om situationen. Men klart är att second hand-butiken i Spånga stänger den sista september. Men flera av personalen uttalar sig anonymt när Nyhetsbyrån Järva är där på besök.

– Ja, det stämmer tyvärr att vi stänger och det är jättetråkigt, verkligen. Det beror väl på att lokalen är dålig och att hissen måste repareras hela tiden. Hissen som är anpassad för funktionshindrade, används för möbler och det klarar den inte.

Beslutet om stängning har fattats centralt hos Erikshjälpen och kom som en chock för dem som arbetar där.

– Ja, vi fick veta det nu inför semestern. Men beslutet är fattat redan i mars. Hade vi fått veta det då hade vi haft en chans att söka oss vidare.

I dessa coronatider har beslutet drabbat hårt. En del tvingas flytta, för nu kommer de inte kunna betala hyran.

– Erikshjälpen jobbar för människors bästa, men tydligen kan man inte ta hand om sina egna, säger en av dem som arbetat där länge.

Sammanlagt är det närmare 70 personer som arbetar på Erikshjälpen

Sammanlagt är det närmare 70 personer som arbetar på Erikshjälpen, en del är anställda, andra är där på olika arbetsmarknadsåtgärder.

– Ja, en del kommer från frivården, andra från SFI, några arbetstränar. Vi är många och vi trivs här. Vi är som en stor familj och det känns jättetråkigt att vi måste stänga.

Först sades från centralt håll att man letar efter en ny lokal. Men så blev det inte, och nu avskedas alla.

Den senaste tiden har butiken haft ännu fler kunder än vanligt. En av dem som brukar gå dit är Dine Malmsten från Rinkeby.

Det är en stor förlust för området

– Butiken har varit en mycket bra second hand och en träffpunkt för oss Järvabor. Buss 514 har en hållplats precis vid affären. Många har roat sig med att fynda prylar, här finns allt från vardagsprylar till lyx.

Dine Malmsten menar att stängningen av Erikshjälpen leder till ytterligare utarmning av stadsdelarna i Järva.
– Det är en stor förlust för området. Många hushåll har små marginaler, det har varit till stor glädje och nytta att ha Erikshjälpen, andra letar efter unika grejer

Kerstin Gustafsson Figueroa
– Det är tråkigt både för kunder och personal, säger Leif Söderkvist, som bor i Spånga.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Arbetsbördan på Tensta vårdcentral blev för mycket

Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral.  – Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

Explosion i Kista igår kväll

En kraftig explosion hördes från en pizzeria i ett bostadshus i Kista på tisdagskvällen. Inga personer skadades. 

Ett eget rum för svarta singlar i dejtingdjungeln

Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.

Kommer buss 517 som den ska till Hjulsta?

Buss 517 blir ofta inställd genom Hjulsta i eftermiddagsrusningen. Hjulstabor som väntar på bussen väntar förgäves. – Jag upplever att våra resenärers förtroende i Hjulsta/Tensta är allvarligt skadat, på grund av att Arrivas centrala trafikledning ställer in trafiken genom Hjulsta och Tensta i eftermiddagsrusningen och beordrar linje 517 att åka via Barkabybron för att spara tid, säger en busschaufför.