I slutet av september stänger Erikshjälpen i Spånga för gott. Nästan 70 personer, som på olika sätt varit sysselsatta där, blir utan arbete.
– Det är en stor förlust för området, säger Dine Malmsten, en av alla de Järvabor som brukar handla där.

Ingen i personalen vill, eller rättare sagt får, uttala sig om situationen. Men klart är att second hand-butiken i Spånga stänger den sista september. Men flera av personalen uttalar sig anonymt när Nyhetsbyrån Järva är där på besök.

– Ja, det stämmer tyvärr att vi stänger och det är jättetråkigt, verkligen. Det beror väl på att lokalen är dålig och att hissen måste repareras hela tiden. Hissen som är anpassad för funktionshindrade, används för möbler och det klarar den inte.

Beslutet om stängning har fattats centralt hos Erikshjälpen och kom som en chock för dem som arbetar där.

– Ja, vi fick veta det nu inför semestern. Men beslutet är fattat redan i mars. Hade vi fått veta det då hade vi haft en chans att söka oss vidare.

I dessa coronatider har beslutet drabbat hårt. En del tvingas flytta, för nu kommer de inte kunna betala hyran.

– Erikshjälpen jobbar för människors bästa, men tydligen kan man inte ta hand om sina egna, säger en av dem som arbetat där länge.

Sammanlagt är det närmare 70 personer som arbetar på Erikshjälpen

Sammanlagt är det närmare 70 personer som arbetar på Erikshjälpen, en del är anställda, andra är där på olika arbetsmarknadsåtgärder.

– Ja, en del kommer från frivården, andra från SFI, några arbetstränar. Vi är många och vi trivs här. Vi är som en stor familj och det känns jättetråkigt att vi måste stänga.

Först sades från centralt håll att man letar efter en ny lokal. Men så blev det inte, och nu avskedas alla.

Den senaste tiden har butiken haft ännu fler kunder än vanligt. En av dem som brukar gå dit är Dine Malmsten från Rinkeby.

Det är en stor förlust för området

– Butiken har varit en mycket bra second hand och en träffpunkt för oss Järvabor. Buss 514 har en hållplats precis vid affären. Många har roat sig med att fynda prylar, här finns allt från vardagsprylar till lyx.

Dine Malmsten menar att stängningen av Erikshjälpen leder till ytterligare utarmning av stadsdelarna i Järva.
– Det är en stor förlust för området. Många hushåll har små marginaler, det har varit till stor glädje och nytta att ha Erikshjälpen, andra letar efter unika grejer

Kerstin Gustafsson Figueroa
– Det är tråkigt både för kunder och personal, säger Leif Söderkvist, som bor i Spånga.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sluta röka under ramadan

Under ramadan satsar stadsdelarna i Järva, tillsammans med moskéerna i området, på en anti-rökningskampanj. – Det är femte året vi gör det här och under pandemin är det viktigare än någonsin, säger Kajsa Björnson, preventionssamordnare i Rinkeby-Kista.

Sista dagen idag för sommar på torget i Kista

Samarbetet Goda grannar har under tre veckors tid haft verksamheter för barn och ungdomar varje dag mellan 11 och 16 på Kista torg. – Det är femte året i rad, som vi anordnar det här, säger Mustafa Ahmed från Kista träff.

Stor Eid-fest på Rinkebystråket

Muslimernas stora högtid Eid al-fitr firas i dagarna tre, och andra dagen var det fest på Rinkebystråket.

Cherrie ska få fler att upptäcka D-vitaminbrist

RnB-stjärnan Cherrie samarbetar med privat vårdgivare för att få Järvabor att kontrollera sitt D-vitaminvärde. Syftet är att fler ska upptäcka en eventuell D-vitaminbrist och kunna behandla den.