Nawroz Zakholy, foto av Joel Nilsson

Tensta konsthall kommer under hösten hålla två konstutbildningar för unga från gymnasieåldern upp till 25 år.
– Poesin som konstform har en superviktig roll i samhället, säger poeten Nawroz Zakholy som leder en av kurserna.

Tanken med utbildningarna är att underlätta för ungdomar som inte har en självklar ingång till konst- och litteratursammanhang att söka sig vidare till högre studier.

Nawroz Zakholy och bibliotekarien Marianella Monzon leder en av av kurserna, som riktar sig till unga som vill lära sig mer om litterära konstuttryck.   

– Vi kallar kursen ”Att läsa och bli läst”. De flesta kurser som finns redan handlar om att skriva, men vad är vårt skrivande om vi inte har någon som läser? Vi kommer att skriva också, men fokusera mycket på läsande.

Vad är vårt skrivande om vi inte har någon som läser?

Kursen hålls i samarbete med Tensta bibliotek tre fredagar och tre lördagar under hösten. Förutom att skriva och läsa poesi kommer deltagarna även få tillfälle att träffa etablerade poeter och skribenter.

– Vi kommer att läsa texter på teman som identitet, arv och det egna språket. Både av poeter som är verksamma här och nu och av andra som inte finns närvarande på samma sätt. Det mesta är poesi, men kursen är ganska formbar och vi kan lägga in de texter som deltagarna själva säger att de vill läsa.

Nawroz Zakholy nämner Mona Monasar, Judith Kiros och Yolanda Bohm som exempel på poeter vilkas verk kommer läsas under kursen. Tre unga, svenska, litterära konstnärer som alla ingår i den nya vågen av populär poesi.

–  Äntligen har poesin fått den betydelse och kraft som den förtjänar. Vi vill se till att hålla kvar den där och inte låta det bli en övergående trend. Poesin kommer alltid behövas och den kommer att lyftas mer på Tensta konsthall framöver.

Tanken med Konstskolan är att öppna dörrarna till konstens olika rum

Den andra kursen är en kvällskurs med titeln ”Konstskolan” som leds av Fathia Mohidin. Tanken med Konstskolan är att öppna dörrarna till konstens olika rum som ateljéer, museer, gallerier och konstskolor och kursen kommer att avslutas med en gemensam utställning.

Sista ansökningsdag för de båda kurserna är den 15 september.

Anna Nygård
Foto: Joel Nilsson

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby avspärrat efter skottlossning

Klockan 16.43 fick polisen larm om misstänkt skottlossning i Rinkeby. Flera polisbilar, ambulanser och en polishelikopter skickades till platsen och ett stort område spärrades av. 

Digitalt nämndmöte i Spånga-Tensta

Nästa vecka kommer allmänheten kunna följa politikernas möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på länk. Men detsamma gäller inte för Rinkeby-Kista, där stadsdelsförvaltningen resonerar annorlunda.

Nu finns en cykelkurs för vuxna i Pilparken i Tensta

I Pilparken i Tensta har Cykelfrämjandet i samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning en populär cykelkurs för vuxna. Här får deltagarna, i lugn och ro under sex tillfällen á två timmar, lära sig att cykla.

Skott mot bostäder i Tensta rubriceras som mordförsök

Sent igår kväll besköts ett bostadshus i Tensta. Endast fasaden på huset kom till skada men polisen utreder händelsen som mordförsök och grovt vapenbrott.