– Ägandeform och inkomst hänger ihop, så var det inte på 1990-talet. Men ägt boende har gynnats av skattesystemet.
Martin Hofverberg, ekonom på Hyresgästföreningen, reder ut begreppen i bostadspolitiken i Folkets Husby.

Många av dem som kan, eller har sådana inkomster att de får banklån, har köpt sin bostad. Skattepolitiken har gjort det till en god affär att äga sitt boende.
– Idag är en nybyggd hyresrätt flera tusen kronor dyrare än en nybyggd bostadsrätt, beroende på en massa gynnsamma regler och avdrag. Och så ska det inte vara.

I Sverige är hyresrätt en någorlunda trygg boendeform, eller har i alla fall varit det. Hyresgästerna har rätt att förhandla om hyror som kollektiv, och kan på så sätt hålla hyresnivåerna nere. Men det här vill alliansen ändra på, menar Martin Hofverberg.
– De föreslår marknadshyror för de flesta som sedan ska kompletteras med särskilda bostäder för låginkomsttagare. Marknadshyror är ett system där hyresvärden har stor makt att sätta hyran själv, samtidigt som hyresgästerna förlorar sin rätt att förhandla kollektivt.

Inför valet diskuteras hur partierna ställer sig till marknadshyror. Men inget parti säger att de vill höja hyrorna.
– Nej, men Centern och Moderaterna ifrågasätter hyresgästernas rätt att förhandla om hyran i grupp. Det är detsamma som marknadshyror, anser vi.  Liberalerna och Kristdemokraterna vill avskaffa hyresgästernas kollektiva förhandlingsrätt i nyproducerade bostäder, men behålla dagens system i övrigt bestånd.

Enligt Hyresgästföreningens beräkningar skulle marknadshyror kunna leda till att hyrorna för lägenheter i innerstaden höjdes med  52 procent. I ytterstadsområdena skulle hyrorna också höjas, men inte lika mycket.
– Vi står vid ett vägskäl när det gäller bostadspolitiken. Efter valet kommer troligen en uppgörelse av något slag, och hur den kommer att se ut beror på styrkeförhållandena efter valet.

Bostadspolitiken handlar i grunden om höger eller vänster, menar Martin Hofverberg. Det är ett område där ideologin är tydlig, vilket inte är så vanligt nuförtiden. Alliansen tror att marknaden löser alla problem, medan vänstern vill att politiken griper in. Hyresgästföreningen vill att många fler allmännyttiga bostäder byggs och menar att det krävs ett statligt stöd till byggande så att hyrorna blir rimliga.
– Vi vill ha jämlika skattevillkor och en starkare ställning för hyresgästerna.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Järva röstar är en föreläsningsserie i tre delar, och en fortsättning på Demokratiforum. Ämnena som berörs är skolpolitiken, bostadspolitiken och sjukvårdspolitiken. Varje föreläsning avslutas med en kort dragning av var de olika partierna står i den aktuella frågan.

Järva röstar är ett initiativ av ABF Stockholm, Folkets Husby, Hyresgästföreningen, Rinkeby Folkets Hus och Rädda Barnen för att mobilisera inför valet år 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Allt som jag står för är SD emot”

På söndag den 28 mars kommer Liberalerna ha partiråd och ta ställning till synen på SD och regeringsfrågan. – Vinner Nyamko Sabunis förslag lämnar jag partiet, säger liberalernas starke man i Järva, Ali Abdukadir.

Fler lär sig simma i Järva i sommar

För andra året i rad arrangerar SamsynSim simskola på Järvabadet. I år har 400 barn i Järva erbjudits platser för att lära sig simma och bli trygga kring vatten.

Borgarråd på besök hos verkligheten

Stiftelsen The Global Village bjuder för första gången ut de folkvalda borgarråden i Stadshuset till Järva. Så gott som alla har tackat ja till att komma vid olika tillfällen.

Skriv en text och vinn ett pris

Har du texter liggande i byrålådan som väntar på att bli lästa av världen? Nu har du chansen att få dem både lästa och prisade i någon av de lokala texttävlingarna som pågår just nu i Järva.