– Ägandeform och inkomst hänger ihop, så var det inte på 1990-talet. Men ägt boende har gynnats av skattesystemet.
Martin Hofverberg, ekonom på Hyresgästföreningen, reder ut begreppen i bostadspolitiken i Folkets Husby.

Många av dem som kan, eller har sådana inkomster att de får banklån, har köpt sin bostad. Skattepolitiken har gjort det till en god affär att äga sitt boende.
– Idag är en nybyggd hyresrätt flera tusen kronor dyrare än en nybyggd bostadsrätt, beroende på en massa gynnsamma regler och avdrag. Och så ska det inte vara.

I Sverige är hyresrätt en någorlunda trygg boendeform, eller har i alla fall varit det. Hyresgästerna har rätt att förhandla om hyror som kollektiv, och kan på så sätt hålla hyresnivåerna nere. Men det här vill alliansen ändra på, menar Martin Hofverberg.
– De föreslår marknadshyror för de flesta som sedan ska kompletteras med särskilda bostäder för låginkomsttagare. Marknadshyror är ett system där hyresvärden har stor makt att sätta hyran själv, samtidigt som hyresgästerna förlorar sin rätt att förhandla kollektivt.

Inför valet diskuteras hur partierna ställer sig till marknadshyror. Men inget parti säger att de vill höja hyrorna.
– Nej, men Centern och Moderaterna ifrågasätter hyresgästernas rätt att förhandla om hyran i grupp. Det är detsamma som marknadshyror, anser vi.  Liberalerna och Kristdemokraterna vill avskaffa hyresgästernas kollektiva förhandlingsrätt i nyproducerade bostäder, men behålla dagens system i övrigt bestånd.

Enligt Hyresgästföreningens beräkningar skulle marknadshyror kunna leda till att hyrorna för lägenheter i innerstaden höjdes med  52 procent. I ytterstadsområdena skulle hyrorna också höjas, men inte lika mycket.
– Vi står vid ett vägskäl när det gäller bostadspolitiken. Efter valet kommer troligen en uppgörelse av något slag, och hur den kommer att se ut beror på styrkeförhållandena efter valet.

Bostadspolitiken handlar i grunden om höger eller vänster, menar Martin Hofverberg. Det är ett område där ideologin är tydlig, vilket inte är så vanligt nuförtiden. Alliansen tror att marknaden löser alla problem, medan vänstern vill att politiken griper in. Hyresgästföreningen vill att många fler allmännyttiga bostäder byggs och menar att det krävs ett statligt stöd till byggande så att hyrorna blir rimliga.
– Vi vill ha jämlika skattevillkor och en starkare ställning för hyresgästerna.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Järva röstar är en föreläsningsserie i tre delar, och en fortsättning på Demokratiforum. Ämnena som berörs är skolpolitiken, bostadspolitiken och sjukvårdspolitiken. Varje föreläsning avslutas med en kort dragning av var de olika partierna står i den aktuella frågan.

Järva röstar är ett initiativ av ABF Stockholm, Folkets Husby, Hyresgästföreningen, Rinkeby Folkets Hus och Rädda Barnen för att mobilisera inför valet år 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mäktig manifestation mot våldet

Strax före klockan 15 rullade den tredje och sista bussen från Järva in framför gamla riksdagshuset. Ut kom mammor och pappor, unga och gamla, många med röda bindlar bundna runt huvudet eller ärmen, andra med plakat. – Vi har samlats här idag för att manifestera mot den nationella krisen vi lever i, sade Muna Sicid, en av initiativtagarna till mötet.

De tillfälliga tvättstugorna snart på plats i Rinkeby

De första två tvättbodarna stod på parkeringen redan igår. Idag, fredag, kommer två till.  – Vi hoppas att våra hyresgäster kan tvätta igen någon gång nästa vecka, säger Marcela Serrano, områdesförvaltare på Familjebostäder i Rinkeby.

Stadsdelsnämnden kände inte till beslutet om utförsäljning

Under gårdagens sammanträde i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ställdes frågan: – Visste majoriteten att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut?

Fahyma Alnablsi är Årets eldsjäl

Tensta konsthalls outtröttliga samhällsförbättrare Fahyma Alnablsi har utsetts till Årets eldsjäl av ABF Stockholm. I motiveringen lyfts hur hon med värme och kreativa idéer har lyckats inkludera och göra skillnad i många människors liv.