De misshandlades i Kista Galleria.
Anas, Sakariye, Yonis och Muad var i Kista Galleria för att fira en födelsedag.

Anmälan mot en av ordningsvakterna som använt övervåld mot pojkarna i det uppmärksammade fallet i Kista Galleria läggs ned. 
– Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt, säger kammaråklagaren Sofia Gullbrandsson som behandlat ärendet. 

I januari i år rapporterade Nyhetsbyrån Järva om fallet där fyra pojkar, mellan tolv och 13 år, blev avvisade från biblioteket av ordningsvakter i Kista Galleria. Händelsen filmades från olika håll och videomaterialet skildrar det tumult som uppstod. Flera vittnen på plats reagerade över vad som beskrivits som övervåld mot pojkarna. Fallet kom att bli väldigt uppmärksammat och fungerade som en katalysator till en omfattande samhällsdebatt om den svenska ordningsmaktens övervåld.

En av ordningsvakterna anmäldes för misshandel av en av pojkarnas familj.

– Det här var inget annat än misshandel av försvarslösa barn. Det är ett svek mot barn när samhällets skyddsorgan brister på detta sätt, säger systern till en av pojkarna.

Anmälan lades ned av åklagarmyndigheten med motiveringen att ”ordningsvakternas agerande låg inom ramen för vad deras förordnande som ordningsvakter tillåter”. Kammaråklagare Sofia Gullbrandsson som hade hand om ärendet kommenterar beslutet:

– Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt. Om pojkarna hade varit över 15 år gamla, hade jag rubricerat deras handlande som våldsamt motstånd.

– Sammantaget anser jag att pojkarnas agerande var så pass allvarligt att ordningsvakternas förfarande var proportionerligt till situationen. Ordningsvakter får ta till visst våld när personerna som de tar hand om inte beter sig som de ska i en sådan situation.

Familjen är upprörd över att ärendet läggs ned, och att den anmälda ordningsvakten får gå fri utan konsekvenser för sitt agerande.

– Man undrar hur de definierar allvarligt våld. Vi talar om barn som blivit skärrade av händelsen och som kommer att bära med sig detta resten av livet. Ett födelsedagsfirande som övergick till en mardröm. Inga barn ska behöva uppleva detta. Alla barn är allas barn.

– Men livet fortsätter och vi uppskattar allt stöd vi fått från både privatpersoner och organisationer. Jag hoppas åtminstone att detta ska leda till en politisk debatt om rasprofilering och övervåld av ordningsmakten, säger systern till en av pojkarna.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Socialdemokrater höll ljusmanifestation för Spånga kyrka

– Jag tycker att det är väldigt fint att alla ställer upp och visar att det här är en viktig plats. Precis som med koranbränningarna, då var Svenska kyrkan på plats och visade sitt stöd, sade riksdagsledamoten Anders Österberg när Socialdemokraterna i Järva igår anordnade en ljusmanifestation efter attackerna mot Spånga kyrka.

Oavgjort i hemmapremiären för Qaran

Qaran spelade under onsdagskvällen årets första hemmamatch på Knutby BP.  Tureberg var dagens motståndare, på förhand en tuff uppgift för båda lagen som satsar på uppflyttning till Division 5 nästa säsong.   

”Personalen ska följa med till nästa verksamhet”

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vill byta ut personalen på Ungdomens Hus och Reactor. Men enligt lagen om anställningsskydd har personalen rätt att följa med till den nya verksamheten. – Ja, vi anser att det är samma verksamhet som byter namn och hus och att personalen ska följa med, säger Riita Eddib, förhandlingsansvarig för Kommunal i Rinkeby-Kista.

Hiss och rulltrappa avstängda på obestämd tid i Rinkeby

Återigen är det problem med tillgängligheten på Rinkebys tunnelbanestation. En av de tre rulltrapporna som finns på stationen har varit avstängd sedan den tredje juni. Sedan en vecka tillbaka fungerar inte hissen heller.