De misshandlades i Kista Galleria.
Anas, Sakariye, Yonis och Muad var i Kista Galleria för att fira en födelsedag.

Anmälan mot en av ordningsvakterna som använt övervåld mot pojkarna i det uppmärksammade fallet i Kista Galleria läggs ned. 
– Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt, säger kammaråklagaren Sofia Gullbrandsson som behandlat ärendet. 

I januari i år rapporterade Nyhetsbyrån Järva om fallet där fyra pojkar, mellan tolv och 13 år, blev avvisade från biblioteket av ordningsvakter i Kista Galleria. Händelsen filmades från olika håll och videomaterialet skildrar det tumult som uppstod. Flera vittnen på plats reagerade över vad som beskrivits som övervåld mot pojkarna. Fallet kom att bli väldigt uppmärksammat och fungerade som en katalysator till en omfattande samhällsdebatt om den svenska ordningsmaktens övervåld.

En av ordningsvakterna anmäldes för misshandel av en av pojkarnas familj.

– Det här var inget annat än misshandel av försvarslösa barn. Det är ett svek mot barn när samhällets skyddsorgan brister på detta sätt, säger systern till en av pojkarna.

Anmälan lades ned av åklagarmyndigheten med motiveringen att ”ordningsvakternas agerande låg inom ramen för vad deras förordnande som ordningsvakter tillåter”. Kammaråklagare Sofia Gullbrandsson som hade hand om ärendet kommenterar beslutet:

– Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt. Om pojkarna hade varit över 15 år gamla, hade jag rubricerat deras handlande som våldsamt motstånd.

– Sammantaget anser jag att pojkarnas agerande var så pass allvarligt att ordningsvakternas förfarande var proportionerligt till situationen. Ordningsvakter får ta till visst våld när personerna som de tar hand om inte beter sig som de ska i en sådan situation.

Familjen är upprörd över att ärendet läggs ned, och att den anmälda ordningsvakten får gå fri utan konsekvenser för sitt agerande.

– Man undrar hur de definierar allvarligt våld. Vi talar om barn som blivit skärrade av händelsen och som kommer att bära med sig detta resten av livet. Ett födelsedagsfirande som övergick till en mardröm. Inga barn ska behöva uppleva detta. Alla barn är allas barn.

– Men livet fortsätter och vi uppskattar allt stöd vi fått från både privatpersoner och organisationer. Jag hoppas åtminstone att detta ska leda till en politisk debatt om rasprofilering och övervåld av ordningsmakten, säger systern till en av pojkarna.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Här är de – Järvas nya reportrar!

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas…

Nu öppnar Tensta Träff igen

Imorgon är det invigning av Tensta Träff. Lokalerna öppnar igen, men troligtvis bara till sista februari.  – Det är uppförsbacke, men vi försöker göra det bästa av situationen, säger Farida Al-Abani från Studiefrämjandet. 

Kellermans konst i Husby konsthall till den 2 maj

Egentligen skulle utställningen heta Känslor, trivialiteter och annat krafs. – Men på affischen blev det Människor, trivialiteter och annat krafs. Det blev fel, men det gör ingenting, säger Gudrun Kellerman på telefon från byn Knäred i Halland.

”Quaison Foundation är mycket mer än fotboll”

Under fotbolls-EM har landslagets matcher visats på storbildsskärm på Husby gård. Finalen kommer att visas där på söndag och arrangörer är Quaison Foundation. – Vi tog tillfället i akt när EM drog igång, men våra ambitioner sträcker sig långt utanför fotbollen, säger Poja Tahmi, en av de fem grundarna av Quaison Foundation.