En familj EU-migranter blev avvisade av polisen förra veckan från Hindertorpsparken i Rinkeby när de skulle laga mat. De hade släpat vatten till matlagningen på kvällen för att kunna laga och äta varm mat tillsammans, efter en dags arbete med tiggeri.

Att äta varm mat tillsammans med våra familjer gör många av oss som har ett hem i Sverige utan att reflektera över det. Ingen av oss behöver släpa vattnet från en plats långt bort. I dunkar. Sånt gjorde man i Sverige för kanske 100 år sen.

EU-migranterna vittnade om att polisen hällde ut vattnet. En familjemedlem  blev arg över detta och blev bortförd av polisen.

Familjen åt bröd sedan. Och bröd i fyra dagar till. Ingen varm mat.

Det har alltid grillats i Hindertorpsparken

Att efteråt reda ut denna händelse med polisen går inte. Finns det ingen anmälan så kan man inte följa ärendet på något sätt. Jag ringde först 11414  för att höra närmare vilka regler som gäller i parken. Det råder inget eldningsförbud.

Det har alltid grillats i Hindertorpsparken. Det kan alltså vara så, att jag får grilla en korv eller ta med mig en kastrull och koka kaffe där. Men är du EU- migrant och har med dig en större gryta går det inte. Livet för familjen blev svårare. 

Men myndigheterna är ju till för oss – inte tvärtom

Jag blev sedan rekommenderad av 11414 att gå till lokalpolisen i Rinkeby för att få ett  veta mer om denna händelse och vilka regler som gäller.

Inga svar kunde ges av polisen. Det finns alltså inget ärendenummer eller diarienummer för civilsamhället att följa. Denna händelse slukades upp i ett svart hål i en myndighet. Men myndigheterna är ju till för oss – inte tvärtom.

Det är en början till en långsam urholkning av demokratin

Inget ärendenummer? Jag tror, att det är en början till en långsam urholkning av demokratin. Om myndigheter, bostadsbolag med flera tar bort ärendenummer så går våra ärenden upp i rök. De finns inte. De försvann. 

Även om man gör livet svårare för EU-migranterna, om man till och med gör deras liv outhärdligt, kommer de ändå att ta sig hit. Så länge det inte finns möjligheter att försörja sig i Rumänien kommer folk att resa därifrån. De kommer inte sluta att komma hit, deras liv kommer bara att blir bara lite mer outhärdligt.

Nikoletta Dolfin  
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tech Tensta ägnar sig inte åt tech

För några dagar sedan kunde vi läsa om att ungdomar gjorde skyddsvisir med hjälp av 3D-skrivare på Tech Tensta. Jättebra, eller? Att de använder modern teknik som 3D-skrivare är mycket bra, men är det verkligen tech?

Det finns redan cykelbanor mellan Kista och Akalla

Kan inte låta bli att kommentera Viktor Arnells insändare om Förbifartsbygget som bedrivs utan hänsyn till gående och cyklister. För samtidigt ser jag i en av reklamtidningarna att stan tänker bygga gång- och cykelbana längs Norgegatan.

Det är lika trångt på bussarna som vanligt

Vi som är tvungna att åka kommunalt till jobbet på förskolan, skolan…

Varför använder allmännyttan tillfällig arbetskraft?

En dag träffar jag en kille som arbetar med trädgårdsskötsel åt ett av de kommunala bostadsbolagen i Rinkeby. Han är från Chile, talar ingen svenska, och är här på tillfälligt arbetstillstånd. Varför använder sig de kommunala bostadsbolagen av tillfällig arbetskraft, när stadsdelen har så många boende som behöver arbete?