År 2017 fick polisen tillstånd att sätta upp kameror över hela Rinkeby torg, i Tensta centrum och i Husby. Nu skriver polisen att de använts i 377 utredningar på två och ett halvt år. En hög siffra, vad bra kamerorna är, eller?

Enligt polisen själva betyder ”använts” att kamerorna varit en del av brottsutredningarna på något sätt. Alltså inte att de lett till något fällande, utan att en polis någon gång använt material från kamerorna. Men eftersom övervakningen sker dygnet runt och både spelar in och övervakas live hela tiden är det oklart hur de räknar. Det framgår heller inte hur många av de 377 utredningarna som lagts ner. Jag har frågat.

Klart är åtminstone att en parkeringsskada klarats upp med hjälp av kamerorna. Det räknas in i statistiken. Men när de såldes in i ansökan var det annat som skulle lösas. Då skrev Polismyndigheten i motiveringen att ”det begås många grova brott i områdena, att kriminella har stor påverkan på lokalsamhället, att polis och räddningstjänst attackeras återkommande”.

Men det som sker är att brottsligheten flyttar på sig

Och Länsstyrelsen gav tillstånd en ”jämförelsevis omfattande övervakning” där ”betydande integritetsintressen berörs”. Kamerorna filmar i alla vinklar och vrår. Alla Rinkeby och Tenstas 35 500 invånare som besöker respektive centrum fastnar i Polisens lins. Men det som mest sker är att brottsligheten flyttar på sig.

Det var en väntad och planerad effekt, även enligt polisen själva. Droghandeln flyttade ut från centrumen till gårdar, lekplatser och källargångar, och till närliggande icke övervakade stadsdelar. Det såg vi som bor här redan 2017. Men i år gjorde Rinkebypolisen flera inlägg på sin Facebook om att de hade hittat knark på förskolegårdar. Vidrigt så klart. Men extra tråkigt eftersom de själva vet att detta är effekten av kameraövervakningen i centrum. Och nu vill de övervaka ännu fler ställen eftersom kamerorna gör just det, flyttar på problemet, till bland annat förskolor.

”Jag blir förbannad och upprörd att man sjunkit så lågt att man hanterar narkotika på en plats där föräldrar ska vara trygga att lämna sina barn” sade Rinkebys gruppchef Robert Bjuvhage i en känslomässig video som blev viral. Polisen skrev att de ville ha spridning på videon för att nå ”några specifika individer”.

”Bura in drägget”, ”På dom bara”, ”Lås in dom!!!”

Och filmen fick stor spridning, över 12 000 delningar. ”Bura in drägget”, ”På dom bara”, ”Lås in dom!!! Och kasta bort nyckeln !!!!” skrev folk och delade. Det var sverigedemokrater i Vingåker och Borås, pensionärer i Trelleborg, en kvinna i Njurunda i Västernorrland och tusentals till som delade klippet. ”Några specifika individer” som gillar hårdare tag, och, min gissning, extra mycket när det handlar om folk som bor i Rinkeby och Tensta.

Det är inte så konstigt att polisen vill använda höga siffror eller otrevliga exempel för att sälja in mer permanent övervakning. ”Utvecklingspotentialen är gigantisk”, sade polisens projektledare i Region Stockholm när de inte längre behövde tillstånd för att sätta upp kameror i 90 dagar. Tryggheten ökar med kameror, skriver polisen på Facebook när de nu ska sätta upp fler i Hjulsta, ivrigt påhejade av folk som vill gå hårt åt Järvaborna.

Viktor Arnell
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Målet med vårt arbete är ett tryggare Järva

Trygga Järva är ett nätverk av civilsamhällesaktörer verksamma i Järvaområdet, vilka började samverka i inledningen av pandemin med syftet att dela erfarenheter, stötta varandra och människor i Järva. Målet med vårt arbete är ett tryggare Järva.

Öppet brev till idrottsnämnden: Staden tar betalt för samhällsinsats

I Stockholm finns mängder med barn som inte kan simma. Statistiken visar att drunkningsolyckorna ökar i landet och Svenska Livräddningssällskapet vädjar om att fler ska bedriva simskolor.

Det gör fakkin ont

Neej, så sjukt sorgligt 💔 En ung man blev skjuten till döds i natt i Hjulsta, precis vid mitt barns skola. Tredje mordet som skett precis där den här terminen.

”Grattis Elin, 90 år idag!”

Vi vill gratulera dig, Elin Söderblom i Husby, som idag fyller 90 härliga år! Du är den som alltid nyfiken sprider så mycket glädje och energi omkring dig.