Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten ska flyttas till Husby Centrum. Det beslutet fattades redan i september. Personalen informerades först efteråt. Inte ens politikerna i nämnden verkar ha fattat vad som hände.
– Varför pratade ni inte med oss först, frågade ungdomarna som kommit till gårdagens möte i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista.

En kort mening under punkten ”Tertialrapport 2 för 2018” på nämndmötet i september, innebar att ungdomshuset Reactor ska stängas. En verksamhet i ett hus, som inrymmer bland annat ett stort sällskapsrum med kök, en lokal för dans, en styrketräningshall (upprustad nyligen), en lokal för kampsport och en fullt utrustad musikstudio, ska flyttas till betydligt mindre kontorslokaler ovanpå Medborgarkontoret i Husby Centrum.

– Hur tänker ni när ni ska flytta Reactor utan att prata med oss ungdomar först?
Det var ett 40-tal ungdomar som hade kommit till frågestunden före nämndmötet. De var oroliga och upprörda över att ungdomshuset ska stängas.
– Ni säger att ni satsar på tjejer, sade en av tjejerna i publiken. Men i de nya lokalerna finns inget rum för dans och våra föräldrar vill inte att vi ska vara i centrum. Varför gör ni så här?

”Vi brukar grilla utanför på somrarna, var ska vi nu vara någonstans?”

Ungdomshuset Reactor ligger idag i direkt anslutning till Kvarnbacka fotbollsplan. Utanför huset finns en gård, en basketplan och löparbanor.
– Vi brukar grilla utanför huset på somrarna, var ska vi nu vara någonstans?
En av mammorna i Husby menade att beslutet att flytta var ett stort misstag.
– Våra ungdomar behöver rörelse, inte sitta på ett kontor.

”Lokalerna i ungdomshuset är dåliga och ingen vill reparera”

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund försvarade förvaltningens förslag, som lett till beslut.
– Vi ska inte stänga Reactor, utan flytta. Lokalerna i ungdomshuset är dåliga och ingen vill reparera. Polisen tycker att det är stökigt där och att det är en illa vald plats. De nya lokalerna ska anpassas.

”Jag fattar ingenting”

De folkvalda politikerna verkade inte ha varit medvetna om vad de varit med och beslutat.
– Jag fattar ingenting, sade Tomas Beer, MP. Jag visste inget om Reactors flytt. Frågan måste tas tillbaka till nämnden för att diskuteras en gång till.
Även Niklas Thorén, V, ville att frågan skulle tas upp igen.
– Det är en skandal att det här beslutet har fattats utan att vi i nämnden vet om det.

”Men ni märker inget, för ni bor ju inte här”

Ungdomarna i publiken var lugna, men förbannade. En kille riktade sig till tjänstemännen och politikerna och sade:
– När ni åker hem ikväll, till Östermalm, Bromma, Vällingby eller var ni bor någonstans. När ni satt er framför teven, tänk då på att ni har gjort ett uselt jobb. Om Reactor flyttas till centrum kommer kriminaliteten öka, det ansvaret vilar på era axlar. Men ni märker inget, för ni bor ju inte här.

Medborgarvärden Hagi Farah, ständigt på plats, hade ett konkret förslag:
– Lös problemet på samma sätt som ni gjorde i Rinkeby Ungdomens Hus, samarbeta med föräldrarna. Låt mammorna vara med. Stäng inte bara ned verksamheten. Ta upp frågan igen och lyssna på oss.

Fakta:

Det började med en artikel i en av lokaltidningarna i vintras, som skrev ”Knark såldes vid ungdomshuset Reactor”.
Dåvarande vice ordförande i nämnden, Benjamin Dousa, M, gick ut omedelbart i media och sa att ”skattebetalarnas pengar ska inte gå till att underlätta knarkförsäljning och annan kriminell verksamhet.”
Polisen gjorde två razzior i början på året. De hittade enligt uppgift en tom påse, som troligtvis innehållit droger.

Antagligen är det följande mening i Tertialrapport 2, som ligger till grund för beslutet: ”Nämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att för nämndens räkning godkänna lokalanpassningar i enlighet med ärendet.”

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fullsatt när tryggheten i Järva diskuterades

Ilyas Hassan var nöjd med uppslutningen till seminarierna som Förorten mot våld…

Elin tänker plogga den 8 mars

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Elin Sundqvist på Familjebostäder i Rinkeby är en av många kvinnor som tar upp Ayan Mohamed och Esme Gulers förslag att fira kvinnodagen genom att jogga med några vänner. Men Elin tänker inte jogga. Hon ska plogga.

Stora problem för SL:resenärer i samband med underhållsarbete i Rinkeby

Frustrationen mot SL fortsätter att växa bland Rinkebyborna. Ena rulltrappan och den stora hissen är tillfälligt avstängda, och under helgen var det även nödstopp på en av de fungerade rulltrapporna och två av tre hissar har inte fungerat. 

Polisen rapporterar om sitt arbete mot gängvåldet

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och regionspolischef Mats Löfving hade igår en pressträff för att informera om det intensifierade arbetet mot det dödliga gängvåldet. Här kommer ett utdrag ur polisens pressmeddelande.