En viktig komponent för våra stadsdelar på Järvafältet är det aktiva föreningslivet. Det står för en stor del av de aktiviteter som erbjuds våra barn och ungdomar.

Därför har vi socialdemokrater alltid föreslagit att en del av stadsdelens budget ska användas till att stödja verksamheter som föreningar driver och erbjuder barn och ungdomar. 

Det belopp som avsatts i den årliga budgeten har stadigt minskat och är för 2021 endast 1 miljon kronor. Av denna miljon beslutades förra nämnden att 804 450 kronor ska gå till 15 föreningar. Då uttalade vi socialdemokrater att vi förutsätter att återstående 195 tusen kronor senare i år erbjuds till föreningar att söka. 

Föreningslivet i Rinkeby-Kista borde få lika mycket bidrag som det i Spånga-Tensta

Som jämförelse kan nämnas att föreningsbidraget i Spånga-Tensta stadsdel är 2 miljoner kronor, ett belopp som vi anser borde gälla även i Rinkeby-Kista. 

Ett annat och mer långsiktigt sätt att stödja föreningslivet är att ingå IOP (idéburet offentligt partnerskap) mellan förvaltningen och en förening. Det har tidigare varit en flerårig överenskommelse som gett föreningen möjlighet att bättre kunna planera sin verksamhet. De IOP som nu tecknas är kortsiktiga och löper på ett halvår, dvs ca 6 månader, vilket innebär stor osäkerhet för föreningen om framtida stöd. Vi vet också att det finns många fler föreningar som skulle kunna komma ifråga för ett IOP-avtal med förvaltningen. 

Förvaltningen har nu anställt en person som ska kunna stötta föreningar i samband med att de söker ekonomiskt bidrag. Detta är något som vi sedan en lång tid tillbaka har föreslagit. 

Elvir Kazinic (S), Vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Låt den idéburna sektorn ordna jobb

Vi är många som arbetar i den idéburna sektorn, där de arbetsintegrerade sociala företagen (ASF) finns. Vi står nu beredda att ta vårt samhällsansvar för den målgrupp arbetslösa vi främst arbetar med.

Om DN och bevakningen av orten

I ett tidigare inlägg här reagerade jag på att DN i en artikel gjort det till en lek för läsarna att gissa vilka stadsdelar i huvudstan som var ”värst” smittade. Ja, det stod värst i rubriken. Inte mest drabbade, vilket empatiska journalister skulle ha skrivit.

”Jag ser ledarskap som en verktygslåda”

Mårten Westberg från Rinkeby Run skriver om sina erfarenheter av ledarskap och om metoden lågaffektivt bemötande, som nu diskuteras i debatten om pedagogiken i skolan.

Tänk om det istället hade hänt i Danderyd?

Idag används diskursen kring det dödliga våldet i våra områden bland annat för att locka till sig fler väljare, eller i syfte att få fler klick på sin nyhetssajt. När vi får möjligheten att föra en dialog med våra politiker kommer majoriteten av partierna tala om lösningar i form av strängare straff och mer övervakning.