Riddarens vårdcentral i Akalla

Ett privat vårdföretag med verksamhet i Järvaområdet har utfört falska pcr-test och utfärdat reseintyg till tusentals människor som kan ha varit smittade av covid-19.

Totalt kan det röra sig om över 100 000 personer runt om i landet som gjort pcr-test på företagets kliniker och fått friskintyg trots att proverna aldrig analyserats, uppger Aftonbladet som var först med nyheten.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjorde tillsammans med polisen razzia mot flera adresser i Stockholmsområdet tidigare i veckan, däribland ett laboratorium i Kista. Bakgrunden är en pågående utredning hos Ivo som tidigare i våras ledde till nedstängning av tre privata vårdcentraler, en av dem var Riddarens vårdcentral i Akalla.

Riddarens vårdcentral i Akalla var en av de mottagningar där företaget erbjudit snabba pcr-test

Sex personer misstänks nu för delaktighet i bedrägerihärvan som tros ha lurat till sig över hundra miljoner kronor under pandemin. En man som beskrivs som en vårdentreprenör från Stockholm är huvudmisstänkt och brottsrubriceringarna är grov framkallande av fara, bedrägeri och spridande av smitta grovt brott. Tre personer har häktats och två är anhållna i sin frånvaro.

Riddarens vårdcentral i Akalla var en av de mottagningar där företaget erbjudit snabba pcr-test och reseintyg för cirka 1500 kronor, fram till att mottagningen stängdes av Ivo i april i år. Deras hemsida finns inte längre kvar och företaget har försökt sopa igen alla spår av sin verksamhet genom att ta ner sidor och radera inlägg på sociala medier.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny plattform vill hitta förortens unga ledare

Höj Rösten och Löparakademin lanserar tillsammans plattformen Run for Office. Syftet med plattformen är att omvandla ungdomars samhällsintresse till handling för ett hållbart samhället och en starkare demokrati. Plattformen kommer att bestå av flera initiativ som planeras att rulla fram till valet 2022.

Folkfest när SuperCupen avgjordes

Som United fullbordade igår dubbeln genom att besegra Sundsvall med 4-1 på ett fullsatt Knutby BP i finalen av SuperCupen.

Vad har du för rättigheter egentligen?

Vilka rättigheter har du i mötet med ordningsmakten? I Folkets Husby anordnades samtal och föreläsning om frågor kring rasprofilering och övervåld. – Vi hatar inte polisen, vi hatar vad polisen gör mot oss, sade Barakat Ghebrehawariat, föreläsare om rasism och fördomar.

Järvabadet öppnas senare i år

Järvas nya utomhusbad är färdigbyggt men invigningen får vänta. För att minska risken för smittspridning skjuts öppningen upp. Kanske till senare i sommar.