Martin Schibbye, fotograf Anna Tärnhuvud
Martin Schibbye, fotograf Anna Tärnhuvud
Etiopiens president Abiy Ahmed får Nobels fredspris för sitt initiativ att sluta fred med grannlandet Eritrea, samt verka för fred i regionen.

– Jag är oerhört glad. Det här skickar en signal om att omvärlden stöder det unika fredsarbetet som sker inte bara i Etiopien utan på hela Afrikas horn. Presidenten har visat ett oerhört mod genom att  acceptera fredsavtalet med Eritrea i en konflikt som pågått i 20 år, säger Martin Schibbye.

Han var själv nere i gränsområdena mellan Eritrea och Etiopien och gjorde reportage för några år sedan och minns den fredstörst som fanns bland människorna där.

– Både soldater, bybor och handlare på den lokala kreatursmarknaden drömde om att den här djupfrysta konflikten, detta 20-åriga krigstillstånd skulle lösas. 

Han påpekar också att själva avtalet i sig med Eritrea bygger på en lösning från 2001.

– Om bara Etiopien följt utslaget i den internationella domstolen och upphört med ockupationen så hade konflikten varit över tidigare, enligt soldaterna jag träffade vid gränsen. 

Dagens Nobelpris är välförtjänt – men omvärlden har också ett rannsakningsarbete att göra när det kommer till varför man lät gränskonflikten pågå så länge, menar han.

– I Nobelkommitténs motivering lyfter man också fram att Abiy Ahmed sträckte ut handen till Eritrea men också att Eritreas president Afewerki tog emot den.

Han påpekar även att Abiy Ahmed också har medlat framgångsrikt i Sudan.

– Det här priset innebär en återgång till fredsprisets stadgar, som handlar om att verka för fredsmäklande och nedrustning.

Martin Schibbye förutspådde redan förra året att Abiy Ahmed skulle få Nobels fredspris och är inte förvånad men pekar också på att man inte får glömma de hundratusentals människor som demonstrerade och krävde förändringar i landet.

De som dog i kampen för demokrati i Etiopien och som aldrig fick uppleva detta är verklighetens osjungna hjältar, menar han.

– Abiy Ahmed har bett om ursäkt för de övergrepp hans eget parti utfört mot den egna befolkningen. Men jag hoppas att när Abiy Ahmed tar emot Nobels fredspris så glömmer han inte dessa ”demokratins spjutspetsar” som vi har att tacka för den historiska utvecklingen. 

Han lyfter också fram att flera av hans medfångar släpptes efter att Abiy Ahmed kom till makten i början av år 2018.

– Med gränsfrågan löst så öppnar det upp för en demokratisk framtid i Etiopien och på sikt i Eritrea. Men också en regional utveckling vad gäller fred och framväxande demokratirörelser. Han har gjort sig förtjänt av priset, men han har också en lång väg att gå

Brit Stakston
Bild: Anna Tärnhuvud

Den här artikeln publicerades ursprungligen på blankspot.se. Det är fritt att återpublicera och översätta Blankspots reportage så länge som man anger Blankspot och artikelförfattaren som källa samt länkar till originalartikeln.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Konferens i Kista om situationen i Kashmir

Sedan en dryg månad tillbaka lever Kashmirs invånarna med ständigt utegångsförbud och över hela världen protesterar aktivister i solidaritet med regionen. Därför arrangerade Swedish Institute of Islamic Science en konferens på Kista Träff.

Stor deportation ikväll – Blankspot följer de utvisade

Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Start-up satsar på kamelmjölk

Enligt en studie av det amerikanska biståndsorganet USAID uppgår värdet av kamelmjölken enbart i Somalia till cirka tre miljarder dollar per år. Men EU:s livsmedelsregler sätter stopp för en export till Sverige.

En nyårshälsning från andra sidan jordklotet

Det är Bernardo O’Higgins, han som sägs ha befriat Chile från spanjorerna, som står staty i Chillan och det är jag som sitter på sockeln. Statyn står på torget, som heter Plaza de armas, men nu har döpts om till frihetens torg, Plaza de la libertad. Nu går 2019 mot sitt slut och snart börjar ett nytt år.