Inom kort presenterar regeringen utredningen om marknadshyror. Vi i Järva som är hårt drabbade av coronaviruset som sprider sig i trångbodda familjer kräver att utredningen omedelbart stoppas i papperskorgen.

Marknadshyror förvärrar en redan svår situation, ökar segregationen, spär på trångboddheten och ställer fattiga människor på gatan Enligt utredningen som Hyresgästföreningen har gjort drabbar marknadshyror hela staden. Högst blir hyrorna på Östermalm, men även på Järva blir hyreshöjningarna märkbara.

En tvårummare på Järva beräknas öka med minst 1500 kronor i månaden

En tvårummare på 58 kvadratmeter  på Järva beräknas öka med minst 1500 kronor i månaden enligt Hyresgästföreningens beräkningar. För en trea eller en fyra blir ökningen självklart ännu högre. Det blir en kännbar ökning, speciellt om man är lågavlönad.

 I en tid när människor är rädda att förlora sina jobb, bli smittade av coronaviruset och att inte kunna betala hyran ska politiken lösa de problem som människor har stället för att komma med förslag som ger all makt till fastighetsägarna.

Marknadshyror gynnar dem som kan tjäna pengar på hyresfastigheter

Marknadshyror är ett tecken på  en sjuk bostadsmarknad som bara gynnar dem som kan tjäna pengar på hyresfastigheter. Politiken måste istället se till att vi får  en bostadspolitik som omfattar alla.

På kort sikt gäller det att stoppa alla vräkningar och införa hyresrabatter för de hyresgäster som förlorar sina inkomster under krisen. Sedan måste politikerna ta ansvar för bostadsbyggandet så att det byggs bra bostäder för alla oavsett inkomst.

Den här krisen visar hur viktigt ett tryggt hem är. Marknadshyror leder till otrygghet därför ska de stoppas.

Ann-Margarethe Livh, Hyresgästföreningen Järva
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

In Memoriam: Hasse Grafström

Hans – Hasse Grafström – gick bort på natten den 12 oktober. Samma datum som Björn Söderberg. Två män som i handling levde som de lärde.

Husbyrådets arbete går in i en ny fas – vill engagera flera

Husbyrådet vill bli husbybornas parlament, ett forum för att kunna påverka området de bor i. – Vi vill hitta nya vägar till inflytande och delaktighet. De vägar som finns idag räcker inte till, säger Atusa Rezai från Folkets Husby.

Tech Tensta ägnar sig inte åt tech

För några dagar sedan kunde vi läsa om att ungdomar gjorde skyddsvisir med hjälp av 3D-skrivare på Tech Tensta. Jättebra, eller? Att de använder modern teknik som 3D-skrivare är mycket bra, men är det verkligen tech?

Hur blir det med Hjulstas utomhusgym?

När politiker, som inrikesminister Mikael Damberg, uppmanar folk att träna på utegym istället för inomhus, så är det klokt sagt. Men det som dock oftast glöms i ett sådant uttalande är om förutsättningarna skapats för folket.